ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Euro 2020 - Σκόπια: Μετά τις προκλήσεις, ζήτησε αλλαγή ονόματος ο Ζάεφ - «Διέψευσε» τον Οσμάνι!

Euro 2020 - Σκόπια: Μετά τις προκλήσεις, ζήτησε αλλαγή ονόματος ο Ζάεφ - «Διέψευσε» τον Οσμάνι!

Euro 2020: Τα Σκόπια μετέτρεψαν την πρώτη τους συμμετοχή σε μεγάλη διοργάνωση σε παιχνίδι πολιτικής σκοπιμότητας, με τον Ζόραν Ζάεφ να πρωτοστατεί στις προκλήσεις.

Με τις... ευλογίες της UEFA, η γειτονική χώρα όχι μόνο δεν έδειξε καμία διάθεση να σεβαστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά εν μέσω της γιορτής του ποδοσφαίρου βρήκε τρόπο για να προκαλέσει ακόμα περισσότερο.

Αποκορύφωμα φυσικά αποτέλεσε η ανάρτηση του πρωθυπουργού των Σκοπίων, ο οποίος έκανε λόγο για «εθνική ομάδα της Μακεδονίας». «Στο στάδιο του Άμστερνταμ υποστηρίζω δυνατά την εθνική ποδοσφαιρική ομάδα της Μακεδονίας», έγραψε τη Δευτέρα (22/6) στα social media, πυροδοτώντας, όπως είναι φυσικό, νέες αντιδράσεις.

Μετά την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων κι ενδεχομένως έχοντας πετύχει όσα ήθελαν εκτός αγωνιστικού χώρου, ο Ζόραν Ζάεφ αναφέρθηκε στην ονομασία της Ομοσπονδίας ποδοσφαίρου των Σκοπίων, η οποία αποτέλεσε και την αρχή των προκλήσεων.

Ο Ζάεφ, λοιπόν σε συνέντευξη που παραχώρησε ανέφερε ότι η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας του έχει λάβει χρηματοδότηση από το κράτος και ως εκ τούτου πρέπει να προχωρήσει στην αλλαγή της ονομασίας της. Επί της ουσίας, δηλαδή, διέψευσε τα λεγόμενα του υπουργού Εξωτερικών, Μπουγιάρ Οσμάνι, ο οποίος τόνιζε ότι η ομοσπονδία δεν έχει καμία υποχρέωση να προχωρήσει σε αυτή την αλλαγή, καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Μακεδονίας (FFM) είναι ένας ανεξάρτητος και μη κερδοσκοπικός οργανισμός που είναι εγγεγραμμένος στο Γενικό Μητρώο ως ένωση και ως εκ τούτου δεν χρηματοδοτείται από το κράτος. Η Συμφωνία των Πρεσπών αναφέρεται σε ιδρύματα που λαμβάνουν κρατική επιχορήγηση. Από τη στιγμή που η FFM δεν λαμβάνει λεφτά από το κράτος, δεν έχει υποχρέωση να προσαρμοστεί στη Συμφωνία των Πρεσπών. Οι κωδικοί των εμπορικών σημάτων βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι οι εξής: κωδικοί MK και MKD. Κάποιοι ρωτούν γιατί δεν χρησιμοποιείται ο κωδικός NMΚ (North Macedonia), αλλά αυτός ο κωδικός ορίζεται μόνο για τις πινακίδες των αυτοκινήτων, σύμφωνα με τη Συμφωνία Πρεσπών».

Μιλώντας στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό των «Telma», ο πρωθυπουργός των Σκοπίων έκανε γνωστό ότι η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας έλαβε τον περασμένο Ιανουάριο επιχορήγηση από τη Γενική Γραμματεία Νεολαίας και Αθλητισμού για τις κατηγορίες νέων και ελπίδων και ως εκ τούτου πρέπει να προσαρμοστεί, όπως είπε, στις διατάξεις της Συμφωνίας των Πρεσπών. Επίσης, τόνισε ότι περιμένει οι ομοσπονδίες ή άλλοι σύλλογοι, ακόμη και αυτοί που δεν λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση, να υιοθετήσουν το συνταγματικό όνομα του κράτους. Όπως είπε η Συμφωνία των Πρεσπών προσφέρει στη χώρα μέλλον.

«Η χώρα δεν χρειάζεται νέες αντιπαραθέσεις. Αναμφίβολα, όλοι οι μη κυβερνητικοί φορείς, δηλαδή οι νομικές οντότητες του ιδιωτικού δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών επιχειρήσεων και των σωματείων, πρέπει να συμμορφωθούν, εφ' όσον λαμβάνουν χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις διεθνείς δραστηριότητές τους» σημείωσε ο Ζάεφ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γλυκά Νερά: «Στην Αθήνα η Λυδία θα είναι η κόρη του δολοφόνου»