ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Euro 2004: Όταν η Ευρώπη υποκλίθηκε στην Ελλάδα – Το έπος με τα μάτια των ξένων ΜΜΕ (videos)

Euro 2004
Intime

Συμπληρώνονται σήμερα (4/7) 17 χρόνια από το έπος του Euro 2004 και το Newsbomb.gr θυμάται την ημέρα που η Ελλάδα σόκαρε όλη την Ευρώπη μέσα από τα δημοσιεύματα των ξένων ΜΜΕ.

Ήταν 4 Ιουλίου 2004, η Ελλάδα με γκολ του Άγγελου Χαριστέα νικούσε 1-0 την Πορτογαλία στο «Ντα Λουζ» και πετύχαινε έναν ποδοσφαιρικό άθλο, ανεβαίνοντας στην κορυφή της Ευρώπης.

«Οι Έλληνες έγραψαν ποδοσφαιρική ιστορία» είχε πει ο Ότο Ρεχάγκελ, ο πρωτεργάτης της σπουδαιότερης επιτυχίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο κι όχι μόνο! Οι μοναδικές στιγμές που ζήσαμε εκείνη τη βραδιά ήταν τόσο έντονες που θα μοιάζουν σαν να ήταν χθες όσα χρόνια κι αν περάσουν.

Ήταν τότε που μια παρέα Ελλήνων, έχοντας έναν Γερμανό ηγήτορα ανάγκασε όλη την Ευρώπη να υποκλιθεί στη μόνη χώρα του κόσμου που παρά τις πολλές δυσκολίες πάντα καταφέρνει όσα μοιάζουν ακατόρθωτα.

Πολλά μπορεί να γράψει κάποιος για τον άθλο του 2004, αλλά έχει μεγαλύτερη αξία να παραθέσουμε όσα έγραψαν οι άλλοι γι' αυτή την ιστορική επιτυχία. Το Newsbomb.gr παρουσιάζει όσα διθυραμβικά ανέφεραν τα μεγαλύτερα ξένα ΜΜΕ μετά τον θρίαμβο της Λισαβόνας.

«Η Ελλάδα ανέβηκε στον Όλυμπο»

Η αρχή δεν θα μπορούσε να μην γίνει από τις δύο κορυφαίες εφημερίδες της Πορτογαλίας, όπου το σοκ αποτυπωνόταν στις αναφορές τους. Από την άλλη, βέβαια, υπήρχε κι η αναγνώριση μιας δίκαιης επικράτησης, της δεύτερης μετά από εκείνη στην πρεμιέρα που είχε ανοίξει τον δρόμο προς τη δόξα. «Και ο νικητής είναι η Ελλάδα. Η Εθνική μας ηττήθηκε στο Στάδιο του Φωτός. Το γκολ πέτυχε ο Χαριστέας, μετά το πρώτο και μοναδικό κόρνερ της Ελλάδας σε όλον τον αγώνα. Τώρα έφθασε η στιγμή που το πάρτι δίνει τη θέση του στη θλίψη, σε ένα απρόσμενο αποτέλεσμα, όπου πολύ λίγοι θα στοιχημάτιζαν τα χρήματά τους», ανέφερε χαρακτηριστικά η Record, ενώ η Α' Bola σχολίαζε από την πλευρά της: «Η ψευδαίσθηση χάθηκε απόψε. Στο τέλος του Euro 2004. Ο Χαριστέας στο 57ο λεπτό ήταν ο σκόρερ του μοναδικού γκολ, που ανέβασε την ελληνική ομάδα στον Όλυμπο των νικητών και γκρέμισε τις προσδοκίες των Πορτογάλων».

Record
Το πρωτοσέλιδο της πορτογαλικής Record μετά τον τελικό της 4ης Ιουλίου 2004

«Η Ελλάδα μύθος της Ευρώπης»

Η πρωτόγνωρη έκπληξη, αλλά και τα διθυραμβικά σχόλια για την άξια κατάκτηση του τροπαίου κυριαρχούσαν στα ξένα ΜΜΕ. Διαβάστε παρακάτω όσα ανέφεραν ορισμένα από τα σπουδαιότερα...

REUTER: «Η Ελλάδα άφησε αναίσθητη την Πορτογαλία (...) Η απίστευτη Οδύσσεια του Euro 2004 για την Ελλάδα ολοκληρώθηκε με τη νίκη 1-0 επί των διοργανωτών Πορτογάλων. Οι Έλληνες επέδειξαν εκπληκτική αμυντική ικανότητα και έφτασαν πιο ψηλά απ΄ ό,τι είχαν ονειρευτεί και οι πιο αισιόδοξοι οπαδοί τους»

DPA (γερμανικό πρακτορείο): «Η Ελλάδα σόκαρε την Πορτογαλία και ολόκληρο τον κόσμο. Η ομάδα που παιζόταν 80-1 στο ξεκίνημα της διοργάνωσης δημιούργησε μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του ποδοσφαίρου, νικώντας 1-0 την Πορτογαλία στον τελικό του Euro 2004»

AFP (γαλλικό πρακτορείο): «Η Ελλάδα υπέταξε και την Πορτογαλία, σε έναν ομηρικό θρίαμβο. Οι Έλληνες έγραψαν την Κυριακή το τελευταίο κεφάλαιο της ομηρικής περιπέτειάς τους, κατακτώντας ενάντια σε όλα τα προγνωστικά τον τίτλο στο Euro 2004»

EFE (ισπανικό πρακτορείο): «Ο βασιλιάς της τακτικής έστεψε την Ελλάδα βασίλισσα της Ευρώπης. Η εθνική ομάδα της Ελλάδας βρίσκεται ανάμεσα στους μύθους του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Με ακόμη μια εντυπωσιακή αμυντική επίδειξη και εκπληκτική αποτελεσματικότητα, νίκησαν την Πορτογαλία»

ANSA (ιταλικό πρακτορείο): «Η Ελλάδα πρωταθλήτρια Ευρώπης. Ο Χαριστέας τιμώρησε τους Πορτογάλους στο σπίτι τους. Στέρησε από τον Σκολάρι τη δυνατότητα να κατακτήσει τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης, μετά από αυτόν του Μουντιάλ με τη Βραζιλία»

BBC: «Η Ελλάδα νίκησε τους διοργανωτές στον τελικό προκαλώντας ένα από τα μεγαλύτερα σοκ στην ιστορία του ποδοσφαίρου»

FOX: «Η Ελλάδα πέτυχε το μεγαλύτερο σοκ στην ιστορία του ποδοσφαίρου με το μοναδικό γκολ του Άγγελου Χαριστέα»

SKY SPORTS: «Η Ελλάδα πήρε το ευρωπαϊκό στέμμα (...) Τα αουτσάιντερ είναι οι νέοι πρωταθλητές Ευρώπης»

CNN: «Η Ελλάδα κέρδισε το Euro 2004. Η κεφαλιά του Χαριστέα οδήγησε την Ελλάδα στο μεγαλύτερο σοκ όλων των εποχών στην ιστορία του ποδοσφαίρου»

CNN TURK: «Η μεγαλύτερη της Ευρώπης στο ποδόσφαιρο είναι η Ελλάδα»

MARCA (Ισπανία): «Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ελλάδα. Η Ελλάδα απέναντι σε όλα τα προγνωστικά στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης»

HURRIYET (Τουρκία): «Το EURO 2004 ξεκίνησε με έκπληξη, τελείωσε με έκπληξη. Η γείτονας Ελλάδα έγινε πρωταθλήτρια Ευρώπης»

EL MUNDO (Ισπανία): «Η Ελλάδα σημείωσε τη μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία της»

L`EQUIPE (Γαλλία): «Grecissima. Η Ελλάδα είναι πραγματικά η πιο δυνατή. Πέρασαν την Πορτογαλία δύο φορές, τη Γαλλία και την Τσεχία, απέκλεισαν και την Ισπανία. Είναι οι βασιλιάδες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και διαφήμισαν με τον καλύτερο τρόπο τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας»

GAZZETTA DELLO SPORT (Ιταλία): «Η Ελλάδα μύθος της Ευρώπης. Η Εθνική του Ρεχάγκελ ανέβηκε στο θρόνο της Ευρώπης τη χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας»

FANATIK (Τουρκία): «Η Ευρώπη υποκλίνεται στην Ελλάδα»

Στον... έβδομο ουρανό όλοι οι Έλληνες

Το τελικό σφύριγμα του Μάρκους Μερκ σήμανε και την αρχή του «γαλανόλευκου» πάρτι! Όλα τα μέλη της Εθνικής έγιναν ένα κουβάρι, ενώ μια ολόκληρη χώρα βγήκε στους δρόμους. Την ίδια ώρα ο Κριστιάνο Ρονάλντο ξεσπούσε σε λυγμούς, ο Εουσέμπιο δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυα του κι ολόκληρη η Πορτογαλία δεν πίστευε ότι οι απίστευτοι Έλληνες τους είχαν πάρει πανάξια το τρόπαιο μέσα στο «σπίτι» τους.

Ένα – ένα τα παιδιά του Ρεχάγκελ περνούσαν για να πάρουν τα μετάλλια τους, μέχρι τη στιγμή που ο αρχηγός Θοδωρής Ζαγοράκης σήκωσε το τρόπαιο στον ουρανό, έχοντας τυλίξει γύρω του την ελληνική σημαία. Η Ελλάδα ήταν «βασίλισσα» της Ευρώπης. Πίσω στην πατρίδα εκατομμύρια άνθρωποι είχαν βγει σε κάθε γειτονιά, με την Ομόνοια να αποτελεί το επίκεντρο των πανηγυρισμών. Εκείνο το βράδυ δεν υπήρχαν ομάδες, εκείνο το βράδυ υπήρχε μόνο η Εθνική!

Η Αθήνα έριξε τα τείχη για τους ήρωες!

Το πάρτι συνεχίστηκε και την επόμενη ημέρα με την άφιξη των Ελλήνων ηρώων και του δικού μας «Ρεχακλή»! Στο «Ελ. Βενιζέλος» δύο πυροσβεστικά οχήματα σχημάτισαν μια υδάτινη αψίδα για να περάσει το αεροπλάνο, ενώ στην Αττική Οδό αμάξια και μηχανάκια συνόδευαν το πούλμαν με την αποστολή μέχρι το Καλλιμάρμαρο, εκεί όπου η νύχτα έγινε μέρα μόλις ο Θοδωρής Ζαγοράκης μπήκε με το τρόπαιο.

Η πορεία ως την κορυφή

Η φάση των ομίλων

12/06/2004 (Οπόρτο): Ελλάδα - Πορτογαλία 2-1 (Καραγκούνης 6', Μπασινάς 51' πέναλτι - Ρονάλντο 90')

16/06/2004 (Οπόρτο): Ελλάδα - Ισπανία 1-1 (Χαριστέας 67' - Μοριέντες 28')

20/06/2004 (Φάρο Λούλε): Ελλάδα - Ρωσία 1-2 (Βρύζας 44' - Κιριτσένκο 2', Μπουλίκιν 17')

Προημιτελικός

25/06/2004 (Λισαβόνα): Ελλάδα - Γαλλία 1-0 (Χαριστέας 65')

Ημιτελικός

01/07/2004 (Οπόρτο): Ελλάδα - Τσεχία 1-0 (Δέλλας 105')

Τελικός

04/07/2004: Ελλάδα - Πορτογαλία 1-0 (Χαριστέας 57')

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.