Κύπελλο Ελλάδας: Οι ήρωες της τελευταίας στιγμής των τελικών στο Infographic του Newsbomb.gr
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Κύπελλο Ελλάδας: Οι ήρωες της τελευταίας στιγμής των τελικών στο Infographic του Newsbomb.gr

Τελικός Κυπέλλου Ελλάδας το Σάββατο (21/5) στο ΟΑΚΑ και οι ποδοσφαιριστές που θα μπουν στη μάχη για το τρόπαιο μπορούν να γίνουν οι «ήρωες» της βραδιάς ακόμα και την τελευταία στιγμή. Το Newsbomb.gr θυμάται αυτούς που χάρισαν την «κούπα» στις ομάδες τους και πέρασαν στην ιστορία.

Πριν από μερικές ημέρες, ένας Έλληνας έγινε ο ήρωας της τελευταίας στιγμής στον αρχαιότερο ποδοσφαιρικό θεσμό του πλανήτη. Στο Κύπελλο Αγγλίας. Ήταν ο Κώστας Τσιμίκας ο άνθρωπος που ευστόχησε στο τελευταίο πέναλτι του τελικού και χάρισε στη Λίβερπουλ το τρόπαιο απέναντι στην Τσέλσι. Ο «Τσίμι» πέρασε στο πάνθεον της ιστορίας και θα μνημονεύεται για πάντα, τόσο στις αναφορές των «Reds» όσο και σε αυτές για το FA Cup.

Το βράδυ του Σαββάτου (21/5), Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ αναζητούν τον δικό τους «ήρωα». Προφανώς και για τους συμμετέχοντες αλλά και τους φίλους των δυο ομάδων η καλύτερη εξέλιξη θα ήταν να κριθεί υπέρ τους ο αγώνας πολύ νωρίτερα, να μην χρειαστεί να «σπάσουν» καρδιές και να βρεθεί ο «από μηχανής Θεός» που θα φέρει το Κύπελλο στη δική του πλευρά…

Όταν, όμως, μιλάμε για τελικό Κυπέλλου τότε το ενδεχόμενο να κριθεί ο αγώνας από μικρή λεπτομέρεια, ακόμα και στο τελευταίο δευτερόλεπτο, είναι εξαιρετικά πιθανό. Στο παρελθόν, στο Κύπελλο Ελλάδας, υπήρξαν άνθρωποι που έγιναν οι «ήρωες της τελευταίας στιγμής». Με ένα γκολ λίγο πριν τη συμπλήρωση των 90 λεπτών, ένα γκολ στην παράταση, μια απόκρουση ή ένα εύστοχο χτύπημα πέναλτι, έκριναν τον Κυπελλούχο Ελλάδας και μπήκαν στην ιστορία.

Το Newsbomb.gr, κατέγραψε μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες και παρουσιάζει το Infographic των «ηρώων της τελευταίας στιγμής» στους τελικούς του Κυπέλλου Ελλάδας.

Οι ήρωες της τελευταίας στιγμής και οι νικητές του Κυπέλλου Ελλάδας.Newsbomb.gr / Ζωή Κατσιγιάννη

1976: Το τελευταίο πέναλτι του Τουμπόγλου

Στις 9 Ιουνίου 1976, ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας τον Ηρακλή. Με τον «μάγο» Βασίλη Χατζηπαναγή στη σύνθεσή του ο «Γηραιός», έπαιξε επί ίσοις όροις απέναντι στο μεγάλο φαβορί. Ο αγώνας ήταν συναρπαστικός με την κανονική διάρκεια να αναδεικνύει τις δυο ομάδες ισόπαλες με 2-2.

Στην παράταση Ολυμπιακός και Ηρακλής πέτυχαν από δυο γκολ ακόμα, με το τελικό 4-4 να οδηγεί τις δυο ομάδες στην ψυχοφθόρο διαδικασία των πέναλτι. Εκεί, ο τερματοφύλακας του Ηρακλή, Γρηγόρης Φανάρας διεκδίκησε τον τίτλο του «ήρωα» αποκρούοντας τις εκτελέσεις των Συνετόπουλου και Σιώκου. Ο Μανώλης Τουμπόγλου, όμως, ήταν αυτός που με το τελευταίο εύστοχο πέναλτι έκανε το 6-5 και έστειλε το Κύπελλο στη Θεσσαλονίκη και το όνομά του στα βιβλία της ποδοσφαιρικής ιστορίας.

1988: Οι «πτήσεις» του «Φάντομ» έβαψαν… πράσινο το Κύπελλο

Ήταν 8 Μαΐου 1988 όταν Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός συγκρούστηκαν σε ένα κατάμεστο ΟΑΚΑ με φόντο το Κύπελλο Ελλάδας. Τα πνεύματα ανάμεσα στους δυο «αιώνιους» ήταν κάτι παραπάνω από οξυμένα. Οι «πράσινοι» με τον Δημήτρη Σαραβάκο μπροστάρη ήταν σε εξαιρετική κατάσταση, ενώ οι «ερυθρόλευκοι» με πρόεδρο τον Γιώργο Κοσκωτά απειλούσαν την πρωτοκαθεδρία τους.

Η κανονική διάρκεια του αγώνα ολοκληρώθηκε 1-1, ενώ στην παράταση τα γκολ των Δημόπουλου και Φούνες έφεραν ξανά τον τελικό να κρίνεται στα πέναλτι. Εκεί, ο ήρωας ήταν ο Νίκος Σαργκάνης. Το «φάντομ» του ελληνικού ποδοσφαίρου είχε αποκρούσει το πέναλτι του Μηνά Χατζίδη αρχικά και την εκτέλεση του Χιλμπέρτο Φούνες, πανηγυρίζοντας έξαλλα την κατάκτηση του τροπαίου με τους «πράσινους» παρότι είχε στο παρελθόν μεγάλη καριέρα με τους Πειραιώτες...

1994: Ο Αποστολάκης έκρινε τον πιο συναρπαστικό τελικό

Στις 20 Απριλίου 1994 διεξήχθη ένας από τους καλύτερους τελικούς όλων των εποχών στο ΟΑΚΑ. Για την ακρίβεια, ήταν ο καλύτερος τελικός όλων των εποχών, μέχρι το 2009 όπως θα διαβάσετε πρακάτω. Η ΑΕΚ του Ντούσαν Μπάγεβιτς και ο Παναθηναϊκός του Χουάν Ραμόν Ρότσα κοντράρονταν διαρκώς για όλους τους τίτλους εκείνα τα χρόνια, παίζοντας εκπληκτικό ποδόσφαιρο και ο τελικός ήταν αυτό που όλοι περίμεναν. Μια αποθέωση του ποδοσφαίρου με απίστευτο σασπένς...

Ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε 2-0, αλλά η ΑΕΚ επέστρεψε. Στην παράταση, προηγήθηκε η ΑΕΚ αλλά ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε ξανά και το τελικό 3-3 έστειλε τη μοίρα του τροπαίου να κριθεί στα πέναλτι. Η αγωνία κορυφώθηκε όταν ο Τσάρτας έχασε πέναλτι για την ΑΕΚ αλλά τον μιμήθηκε ο Μαραγκός για τον Παναθηναϊκό. Ο Βάντσικ απέκρουσε εκτέλεση του Δημητριάδη και ο Στράτος Αποστολάκης πήρε την ευθύνη για την τελευταία εκτέλεση. Το «τούρμπο» δεν αστόχησε, και από τη στιγμή που η μπάλα πήγε στα κιτρινόμαυρα δίχτυα, το Κύπελλο κατέληξε σε πράσινα χέρια...

1997: Η ρεβάνς του Ηλία Ατματσίδη απέναντι στον Παναθηναϊκό

Στο παλιό «Γεώργιος Καραϊσκάκης», Παναθηναϊκός και ΑΕΚ βρέθηκαν ξανά αντιμέτωποι με φόντο το τρόπαιο. Μπάγεβιτς και Ρότσα δεν υπήρχαν πια στους δυο πάγκους, ενώ ο Ολυμπιακός είχε πάρει τα ηνία στο πρωτάθλημα. Ο αγώνας σε καμία περίπτωση δεν πρόσφερε το θέαμα του 1994 και το 0-0 σφράγισε τις προσπάθειες των δυο ομάδων στο ενενηντάλεπτο και στην παράταση.

Στη διαδικασία των πέναλτι, ο Ηλίας Αματσίδης ήταν αυτός που καθόρισε τη μοίρα του αγώνα. Χρειάστηκε να συμβεί, βέβαια, κάτι ιδιαίτερα σπάνιο. Να σημαδέψει δοκάρι στην πρώτη κιόλας εκτέλεση ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία, Κριστόφ Βαζέχα. Ο τερματοφύλακας της ΑΕΚ, όμως, παρότι δεν συνηθιζόταν τότε, ανέλαβε να εκτελέσει το τελευταίο πέναλτι. Με ψυχραιμία κατάφερε να νικήσει τον «συνάδελφό» του, Γιόζεφ Βάντσικ, και να χαρίσει στην ΑΕΚ ένα ακόμα Κύπελλο Ελλάδας μέσα σε έξαλλους πανηγυρισμούς στο Φάληρο!

2009: Ο Νικοπολίδης καθόρισε τον κορυφαίο τελικό στην ιστορία

Στις 2 Μαΐου 2009, στο ΟΑΚΑ, αναμετρήθηκαν Ολυμπιακός και ΑΕΚ με φόντο το Κύπελλο Ελλάδας. Το σασπένς, οι εναλλαγές στο σκορ και η αγωνία ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Ακόμα και εκείνο το συναρπαστικό 3-3 των «κιτρινόμαυρων» με τον Παναθηναϊκό το 1994. Η ΑΕΚ μπήκε δυνατά στο ματς, προηγήθηκε 2-0 αλλά ο Ολυμπιακός επέστρεψε. Ο Σκόκο στο 90' φάνηκε να δίνει στην ΑΕΚ το τρόπαιο, όμως, ο Ντάρμπισιρ στο έκτο λεπτό των καθυστερήσεων έστειλε το ματς στην παράταση. Ο Γκαλέτι έβαλε τον Ολυμπιακό μπροστά στον έξτρα χρόνο, όμως, ο Σκόκο απάντησε και πάλι και οδήγησε τον τελικό στα πέναλτι.

Εκεί, η αγωνία κορυφώθηκε και η εξέλιξη ήταν... ακατάλληλη για καρδιακούς. Στην πρώτη πεντάδα των πέναλτι οι δυο ομάδες είχαν από ένα άστοχο. Το ίδιο και στη δεύτερη, φτάνοντας στο 14-4. Ο Αντώνης Νικοπολίδης έγινε ο ήρωας της βραδιάς, με μοναδικό τρόπο. Πρώτα απέκρουσε την εκτέλεση του Αγκουστίν Πελετιέρι, και στη συνέχεια δεν δίστασε να πάρει την ευθύνη για το τελευταίο πέναλτι. Απέναντι στον Σάχα, ο άλλοτε διεθνής τερματοφύλακας δεν αστόχησε, διαμόρφωσε το τελικό 15-14 και καθόρισε τον τελευταίο τελικό Κυπέλλου Ελλάδας στον οποίο αγωνίστηκε...

2021: Με την υπογραφή του Κρμέντσικ

Με ένα γκολ της τελευταίας στιγμής, κρίθηκε και ο περσινός τελικός Κυπέλλου Ελλάδας. Στις 22 Μαΐου 2021 στο ΟΑΚΑ, ο Ολυμπιακός αναμετρήθηκε με τον ΠΑΟΚ. Οι «ερυθρόλευκοι» ήθελαν το νταμπλ ενώ οι Θεσσαλονικείς να συνεχίσουν την επιτυχημένη τους παρουσία σε τελικούς τα τελευταία χρόνια, όπου είχαν κατακτήσει τα τρία από τα τέσσερα τρόπαια, έχοντας το απόλυτο στους τελικούς που συμμετείχαν.

Ο αρχηγός του ΠΑΟΚ, Αντελίνο Βιεϊρίνια, του έδωσε προβάδισμα στο 36’, όμως, ο Γιαν Εμβιλά ισοφάρισε στο 50’ για τον Ολυμπιακό. Όλα έδειχναν πως οι δυο ομάδες θα οδηγηθούν στην παράταση για να λύσουν τις διαφορές τους, ωστόσο, ο Μίχαλ Κρμέντσικ είχε διαφορετική άποψη. Στο 90’ του τελικού ο Τσέχος επιθετικός έφυγε στην αντεπίθεση, κατάφερε να πλασάρει εύστοχα τον Ζοσέ Σα και να χαρίσει ένα ακόμα Κύπελλο, το όγδοο στην ιστορία του, στον ΠΑΟΚ…

Δείτε κι αυτά από το Weekend Edition:

Ακίνητα: Πώς το ενοίκιο έγινε «βάσανο» κάθε μήνα και πώς η αγορά σπιτιού άπιαστο όνειρο

Τα γκράφιτι που είναι κρυμμένα στις μικρές γειτονιές

Το κυνήγι της αθανασίας: Οι σύγχρονοι «αλχημιστές» της Σίλικον Βάλεϊ θέλουν να νικήσουν τον θάνατο

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ