Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Europa League: Έγραψε ιστορία η Βιγιαρεάλ – Το σήκωσε μετά από 22 πέναλτι! (videos+photos)

Βαγγέλης Πάτας Βαγγέλης Πάτας

Europa League: Η Βιγιαρεάλ κατέκτησε τον πρώτο τίτλο της ιστορίας της, καθώς στον τελικό του Γκντάνσκ λύγισε την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, σε μια συγκλόνιστική διαδικασία των πέναλτι (11-10), μετά το 1-1 σε κανονική διάρκεια και παράταση.

Η ισπανική ομάδα έγινε η 29η διαφορετική που πανηγύρισε την κατάκτηση του τροπαίου στη διοργάνωση, από τότε που λεγόταν Uefa Cup.

Από τη στιγμή που άλλαξε σε Europa League, πάντως, ένας είναι ο... σπεσιαλίστας σε αυτή! Ο λόγος για τον προπονητή της Βιγιαρεάλ, Ουνάι Έμερι, ο οποίος κατέκτησε το τέταρτο τρόπαιο του σε συνολικά πέντε τελικούς.

Μετά τους τρεις τίτλους με τη Σεβίλλη (και τον χαμένο τελικό με την Άρσεναλ), οδήγησε το «κίτρινο υποβρύχιο» στη μεγαλύτερη επιτυχία της ιστορίας του και μάλιστα το έπραξε χωρίς να γνωρίσει ήττα (σε 15 ματς)!

Επίσης, να θυμίσουμε ότι πέρα από την κούπα, ο σύλλογος από τη μικρή πόλη της Ισπανίας κέρδισε κι ένα εισιτήριο για το Champions League της ερχόμενης σεζόν.

Europa League

Τα highlights

Η απονομή

Οι πανηγυρισμοί κι η απογοήτευση

Ο αγώνας

Το πλάνο της Βιγιαρεάλ ήταν ξεκάθαρο από την αρχή του αγώνα, παραχώρησε την μπάλα στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και την άφησε κάνει παιχνίδι. Οι παίκτες του Ουνάι Έμερι αμύνονταν όλοι πίσω από την μπάλα και προσπάθησαν να απειλήσουν κυρίως με στημένα και κάποιες λίγες κόντρες.

Τελικά, η ικανότητα της ισπανικής ομάδας στις στημένες φάσεις της απέφερε και το γκολ στο 29ο λεπτό. Το τέρμα του Ζεράρ Μορένο ήταν και το πρώτο σε συνολικά πέντε αναμετρήσεις των δύο ομάδων. Ενδεχομένως, μάλιστα, να είχε αποδειχθεί και «χρυσό» αν οι «κόκκινοι διάβολοι» δεν έβρισκαν νωρίς γκολ ισοφάρισης στο δεύτερο ημίχρονο.

Συγκεκριμένα, στο 55ο λεπτό ο Καβάνι με το 10ο τέρμα του στα τελευταία 11 ματς έκανε το 1-1, το οποίο έδωσε αυτοπεποίθηση στη Γιουνάιτεντ. Οι παίκτες του Σόλσκιερ πίεσαν αλλά, μολονότι η Βιγιαρεάλ δεν έδειχνε το ίδιο στιβαρή στην άμυνα με το πρώτο μέρος, δεν μπόρεσαν να βρουν δεύτερο τέρμα μέχρι τη λήξη του 90λεπτου.

Οι αλλαγές του Έμερι φάνηκε να βοηθούν την ισπανική ομάδα, η οποία μπήκε καλύτερα στην παράταση, την ώρα που η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έδειχνε σαν να άδειασαν οι μπαταρίες της. Βέβαια, τίποτα δεν άλλαξε στα έξτρα 30 λεπτά κι έτσι ο τίτλος κρίθηκε στη διαδικασία των πέναλτι για έβδομη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης (τέταρτη από τότε που θεσπίστηκε μονός τελικός).

Τα πέναλτι

Η προηγούμενη φορά ήταν τη σεζόν 2013/14, όταν η Σεβίλλη του... Ουνάι Έμερι κέρδισε 4-2 και σήκωσε το τρόπαιο. Αυτή τη φορά χρειάστηκαν πολλά περισσότερα για να κριθεί ο νικητής!

Για την ακρίβεια εκτελέστηκαν 22 πέναλτι, με τα 21 πρώτα ήταν εύστοχα, ενώ αυτός που αστόχησε ήταν ο τερματοφύλακας της Γιουνάιτεντ, Νταβίντ Ντε Χέα. Ο Χερόνιμο Ρούλι, ο οποίος νωρίτερα είχε ευστοχήσει στο δικό του, έκανε την απόκρουση κι έστειλε τη Βιγιαρεάλ στον... έβδομο ουρανό.

Η διαδικασία των πέναλτι

Βιγιαρεάλ

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

1-0 Ζεράρ Μορένο

1-1 Μάτα

2-1 Ράμπα

2-2 Τέλες

3-2 Αλκάθερ

3-3 Φερνάντες

4-3 Αλ. Μορένο

4-4 Ράσφορντ

5-4 Παρέχο

5-5 Καβάνι

6-5 Μόι Γκόμεθ

6-6 Φρεντ

7-6 Αλμπιόλ

7-7 Τζέιμς

8-7 Κοκλάν

8-8 Σο

9-8 Γκασπάρ

9-9 Τουανζέμπε

10-9 Τόρες

10-10 Λίντελοφ

11-10 Ρούλι

11-10 Ντε Χέα (απόκρουση)

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 1.517 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, 44 θάνατοι σε 24 ώρες, στους 547 οι διασωληνωμένοι