ΣΠΟΡ

Νόβακ Τζόκοβιτς: Με τη Σερβία στο πλευρό του – Σε οριακό σημείο οι σχέσεις με την Αυστραλία

Νόβακ Τζόκοβιτς
AP Images

Νόβακ Τζόκοβιτς: Το Νο1 του κόσμου στο τένις συνεχίζει τη δικαστική μάχη για να δώσει το «παρών» στο Australian Open, οι σχέσεις Σερβίας και Αυστραλίας δοκιμάζονται σε… οριακές συνθήκες.

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς είδε την κυβέρνηση της Αυστραλίας να ακυρώνει τη βίζα του για δεύτερη φορά, ωστόσο ο ίδιος δεν το βάζει κάτω και θέλει να αγωνιστεί στο πρώτο major τουρνουά της χρονιάς.

Αυτό φάνηκε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο στο πρώτο σκέλος της ακροαματικής διαδικασίας, όπου οι δικηγόροι του ζήτησαν η απόφαση για την έφεση που κατέθεσαν να βγει όσο το δυνατόν γρηγορότερα. «Κάθε λεπτό που περνάει είναι κρίσιμο και για αυτό ο πελάτης μου θέλει να υπάρξει όσο το δυνατόν νωρίτερα η απόφαση ενόψει της έναρξης του τουρνουά (σ.σ. Australian Open) την ερχόμενη Δευτέρα (17/1)», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι του Σέρβου υποστήριξαν ότι ο Υπουργός Μετανάστευσης της Αυστραλίας, Άλεξ Χοκ δεν εξέτασε όλα τα έγγραφα, ενώ τον «κατηγόρησαν» ότι εσκεμμένα πήρε την απόφαση το βράδυ της Παρασκευής (βλ. τοπική ώρα), ώστε να περιορίσει τα χρονικά περιθώρια.

Τι ακολουθεί για τον Τζόκοβιτς μέχρι την απόφαση

Ο δικαστής Κέλι διέταξε την παραμονή του Τζόκοβιτς στη χώρα, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα πρέπει να γίνει καμία κίνηση μέχρι να ολοκληρωθεί η ακροαματική διαδικασία. Η διαμονή του Σέρβου «σταρ» θα γίνει σε δομή προσφύγων, η οποία προέκυψε έπειτα από συμφωνία των εμπλεκόμενων πλευρών και θα παραμείνει μυστική, έτσι ώστε να μην υπάρξουν νέες διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, αλλά και επικοινωνιακά παιχνίδια από καμία πλευρά.

Το πρωί του Σαββάτου (15/1), ο Τζόκοβιτς θα βρεθεί στην αρμόδια επιτροπή του υπουργείου μετανάστευσης για να καταθέσει και στη συνέχεια θα μπορεί να συναντηθεί με τους δικηγόρους του για δύο ώρες στο γραφείο τους. Εκεί, θα επιστρέψει το πρωί της Κυριακής (16/1) για να συμμετάσχει στην ακροαματική διαδικασία, η οποία θα συνεχιστεί στο Ομοσπονδιακό δικαστήριο (εκδικαζόταν στο ομοσπονδιακό Εφετείο), κάτι που δεν ήθελε η πλευρά του «Νόλε». Το πιθανότερο γιατί η συγκεκριμένη εξέλιξη θα καθυστερήσει την όλη διαδικασία. Όπως και να έχει η απόφαση αναμένεται την Κυριακή.

«Γιατί βασανίζετε τον Τζόκοβιτς; Νόβακ είμαστε μαζί σου»

Την ίδια ώρα, στα… άκρα οδεύουν οι σχέσεις της Σερβίας με την Αυστραλία λόγω του θέματος. Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε βίντεο που ανήρτησε στο Instagram επέκρινε έντονα την απόφαση της κυβέρνησης της Αυστραλίας να ακυρώσει την βίζα του Νόβακ Τζόκοβιτς.

«Εάν θέλατε να αποτρέψετε τον Νόβακ να κατακτήσει το τρόπαιο για 10η φορά γιατί δεν τον απορρίψατε αμέσως, γιατί δεν του είπατε ότι δεν μπορεί να πάρει βίζα; Γιατί τον βασανίζετε;» διερωτήθηκε ο Βούτσιτς απευθυνόμενος στο πρωθυπουργό της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον.

Ο πρόεδρος της Σερβίας εξέφρασε την απορία του για το γεγονός ότι - όπως είπε - η εκτελεστική εξουσία στην Αυστραλία δεν σέβεται τις αποφάσεις της δικαστικής εξουσίας. «Συχνά μας κάνουν μαθήματα για το κράτος δικαίου. Μπορείτε να φανταστείτε πώς θα ήταν αν ένας υπουργός στη Σερβία ακύρωνε αποφάσεις δικαστών, δηλαδή έγκυρων δικαστικών οργάνων» ανέφερε ο Βούτσιτς και πρόσθεσε: «Μας έδειξαν πώς εννοούν την ανεξάρτητη δικαιοσύνη αλλά κυρίως πώς είναι μια ασήμαντη δικαιοσύνη, επειδή όλη η δύναμη βρίσκεται στα χέρια της εκτελεστικής εξουσίας».

Ο Βούτσιτς επισήμανε ότι η Σερβία θα συνεχίσει να στηρίζει τον Νόβακ Τζόκοβιτς και να αγωνίζεται για το δίκιο του, λέγοντας: «Η Σερβία είναι στο πλευρό του Νόβακ και θα μπορέσει να σας απαντήσει κατάλληλα, συμπεριφερόμενη όμως πολύ καλύτερα απ ότι εσείς απέναντι στο Τζόκοβιτς». Ο πρόεδρος της Σερβίας ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του για την υπόθεση Τζόκοβιτς λέγοντας: «Ζήτω η Σερβία! Νόβακ είμαστε μαζί σου!».

Πολιτική αντιπαράθεση λόγω Τζόκοβιτς στην Αυστραλία

Η υπόθεση του Νόβακ Τζόκοβιτς έχει γίνει θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης στην Αυστραλία. «Κατανοώ ότι, μετά από προσεκτική εξέταση, ο υπουργός Μετανάστευσης έλαβε μέτρα για την ακύρωση της βίζας του κ. Τζόκοβιτς για λόγους υγείας και τάξης, με βάση ότι ήταν προς το δημόσιο συμφέρον να γίνει κάτι τέτοιο. Οι Αυστραλοί έκαναν πολλές θυσίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας αυτής και επιθυμούν δικαίως το αποτέλεσμα των θυσιών τους να προστατευθεί» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Σκοτ Μόρισον.

Από τη μεριά του ο πρώην πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Κέιν Ραντ, ανέφερε: «Τι έκπληξη! Η κυβέρνηση του Μόρισον ακυρώνει τη βίζα του Τζόκοβιτς για να κερδίσει τον κύκλο των μέσων ενημέρωσης του Σαββατοκύριακου. Γιατί στο καλό εξέδωσαν τη βίζα εξαρχής; Ένας μεγάλος πολιτικός περισπασμός από τα άδεια ράφια και την εθνική έλλειψη τεστ αντιγόνων».

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και ηγέτης του Αυστραλιανού Εργατικού Κόμματος, Άντονι Νόρμαν Αλμπανέζε, δήλωσε ότι: «Ο Σκοτ Μόρισον έχει χρησιμοποιήσει αυτή την υπόθεση Τζόκοβιτς ως απόσπαση της προσοχής από τις ελλείψεις στα σούπερ μάρκετ μας, τις ελλείψεις εργαζομένων, την αβεβαιότητα που είχαν οι άνθρωποι σχετικά με τα παιδιά και την επιστροφή στο σχολείο και όλα τα υπόλοιπα. Είναι αυτό που έχουμε από μια κυβέρνηση που δεν λαμβάνει αποφάσεις, όπου έχουν περάσει σχεδόν 60 ημέρες από τη χορήγηση της βίζας του».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τζώρτζης Μονογυιός: Τι έδειξαν οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ.

Survivor: Η μεγάλη επιστροφή - Μόνο ο Ντάνος μπορεί να τον νικήσει! (photos+video)

Νόβακ Τζόκοβιτς: Έκθετη η Αυστραλία – Πολιτικοί οι λόγοι για την ακύρωση της βίζας