ΣΠΟΡ

Νόβακ Τζόκοβιτς: Έκθετη η Αυστραλία – Πολιτικοί οι λόγοι για την ακύρωση της βίζας

Νόβακ Τζόκοβιτς
Το σκεπτικό του υπουργού Μετανάστευσης της Αυστραλίας για την ακύρωση της βίζας του Νόβακ Τζόκοβιτς αποκαλύπτει τι πραγματικά κρύβεται πίσω από την απόφαση αυτή
AP Images

Το σκεπτικό του υπουργού Μετανάστευσης της Αυστραλίας για την ακύρωση της βίζας του Νόβακ Τζόκοβιτς αποκαλύπτει τι πραγματικά κρύβεται πίσω από την απόφαση αυτή

Έκθετη είναι πλέον η Αυστραλία καθώς ήρθε στη δημοσιότητα το σκεπτικό του υπουργού Μετανάστευσης της χώρας, Άλεξ Χοκ, για την απόφασή του να ακυρώσει για δεύτερη φορά τη βίζα του Νόβακ Τζόκοβιτς. Κι αυτό γιατί ο κ. Χοκ, όπως φαίνεται στα σχετικά έγγραφα, αποδέχεται ότι ο Νόβακ Τζόκοβιτς αποτελεί «αμελητέα» απειλή για τους γύρω του αλλά υποστηρίζει ότι έλαβε την απόφαση με το «ελέω Θεού» δικαίωμα που του δίνει το αυστραλιανό δίκαιο επειδή ανησυχεί για το ενδεχόμενο να ενισχύσει το αίσθημα κατά των εμβολίων λόγω των θέσεών του.

«Αν και αποδέχομαι ότι λόγω της πρόσφατης μόλυνσης του Νόβακ Τζόκοβιτς με covid-19 αποτελεί αμελητέα απειλή για μόλυνση και επομένως αποτελεί αμελητέα απειλή για όσους βρίσκονται γύρω του, ανησυχώ ότι η παρουσία του στην Αυστραλία, δεδομένης της στάσης του για τον εμβολιασμό, αποτελεί κίνδυνο για την ενίσχυση του αισθήματος κατά των εμβολίων που έχει μια μειοψηφία των Αυστραλών» αναφέρει ο Χοκ στο σκεπτικό.

Ο Αυστραλός υπουργός, δηλαδή, ομολογεί ότι «διώκει» τον Νόβακ Τζόκοβιτς για τις απόψεις του και όχι επί πραγματικών δεδομένων ή για λόγους υγείας σε μια επικίνδυνη ακόμα και για την δημοκρατία απόφαση.

Όπως ήταν αναμενόμενο το σκεπτικό του υπουργού Μετανάστευσης της Αυστραλίας προκάλεσε την έντονη αντίδραση των δικηγόρων του Νόβακ Τζόκοβιτς οι οποίοι χαρακτήρισαν την απόφαση του Άλεξ Χοκ ως «παράλογη και στερούμενη λογικής».

«Ο υπουργός δεν παρουσίασε καμία απόδειξη η οποία να στηρίζει ότι η παρουσία του Νόβακ Τζόκοβιτς στην Αυστραλία μπορεί να ενισχύσει το αίσθημα κατά των εμβολίων και ο κ. υπουργός δεν είχε κανένα δικαίωμα να προχωρήσει σε αυτή τη διαπίστωση» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Όπως φαίνεται, δηλαδή, ο Τζόκοβιτς ήταν η μεγάλη ευκαιρία της επικοινωνιακής πολιτικής που αναζητούσαν οι Αυστραλοί. Θυμίζουμε ότι μιλάμε για μια χώρα με αρκετά χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, που είχε τεράστια προβλήματα με διαδηλώσεις και βίαια επεισόδια εν μέσω των lockdown και που τώρα εμφανίζεται ως αμείλικτη στην τήρηση των νόμων και των υγειονομικών πρωτόκολλων. Η Αυστραλία, λοιπόν, ουσιαστικά πουλάει προς τον λαό της ότι «αν δεν εμβολιαστείς, θα έχεις μεγάλο πρόβλημα. Ακόμα κι αν είσαι σούπερ σταρ παγκοσμίου βεληνεκούς, όπως ο Νόβακ Τζόκοβιτς». Αυτή είναι όλη η ουσία.

Τι ακολουθεί για τον Τζόκοβιτς μέχρι την απόφαση

Ο δικαστής Κέλι διέταξε την παραμονή του Τζόκοβιτς στη χώρα, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα πρέπει να γίνει καμία κίνηση μέχρι να ολοκληρωθεί η ακροαματική διαδικασία. Η διαμονή του Σέρβου «σταρ» θα γίνει σε δομή προσφύγων, η οποία προέκυψε έπειτα από συμφωνία των εμπλεκόμενων πλευρών και θα παραμείνει μυστική, έτσι ώστε να μην υπάρξουν νέες διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, αλλά και επικοινωνιακά παιχνίδια από καμία πλευρά.

Το πρωί του Σαββάτου (15/1), ο Τζόκοβιτς θα βρεθεί στην αρμόδια επιτροπή του υπουργείου μετανάστευσης για να καταθέσει και στη συνέχεια θα μπορεί να συναντηθεί με τους δικηγόρους του για δύο ώρες στο γραφείο τους. Εκεί, θα επιστρέψει το πρωί της Κυριακής (16/1) για να συμμετάσχει στην ακροαματική διαδικασία, η οποία θα συνεχιστεί στο Ομοσπονδιακό δικαστήριο (εκδικαζόταν στο ομοσπονδιακό Εφετείο), κάτι που δεν ήθελε η πλευρά του «Νόλε». Το πιθανότερο γιατί η συγκεκριμένη εξέλιξη θα καθυστερήσει την όλη διαδικασία. Όπως και να έχει η απόφαση αναμένεται την Κυριακή.

«Γιατί βασανίζετε τον Τζόκοβιτς; Νόβακ είμαστε μαζί σου»

Την ίδια ώρα, στα… άκρα οδεύουν οι σχέσεις της Σερβίας με την Αυστραλία λόγω του θέματος. Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε βίντεο που ανήρτησε στο Instagram επέκρινε έντονα την απόφαση της κυβέρνησης της Αυστραλίας να ακυρώσει την βίζα του Νόβακ Τζόκοβιτς.

«Εάν θέλατε να αποτρέψετε τον Νόβακ να κατακτήσει το τρόπαιο για 10η φορά γιατί δεν τον απορρίψατε αμέσως, γιατί δεν του είπατε ότι δεν μπορεί να πάρει βίζα; Γιατί τον βασανίζετε;» διερωτήθηκε ο Βούτσιτς απευθυνόμενος στο πρωθυπουργό της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον.

Ο πρόεδρος της Σερβίας εξέφρασε την απορία του για το γεγονός ότι - όπως είπε - η εκτελεστική εξουσία στην Αυστραλία δεν σέβεται τις αποφάσεις της δικαστικής εξουσίας. «Συχνά μας κάνουν μαθήματα για το κράτος δικαίου. Μπορείτε να φανταστείτε πώς θα ήταν αν ένας υπουργός στη Σερβία ακύρωνε αποφάσεις δικαστών, δηλαδή έγκυρων δικαστικών οργάνων» ανέφερε ο Βούτσιτς και πρόσθεσε: «Μας έδειξαν πώς εννοούν την ανεξάρτητη δικαιοσύνη αλλά κυρίως πώς είναι μια ασήμαντη δικαιοσύνη, επειδή όλη η δύναμη βρίσκεται στα χέρια της εκτελεστικής εξουσίας».

Ο Βούτσιτς επισήμανε ότι η Σερβία θα συνεχίσει να στηρίζει τον Νόβακ Τζόκοβιτς και να αγωνίζεται για το δίκιο του, λέγοντας: «Η Σερβία είναι στο πλευρό του Νόβακ και θα μπορέσει να σας απαντήσει κατάλληλα, συμπεριφερόμενη όμως πολύ καλύτερα απ ότι εσείς απέναντι στο Τζόκοβιτς». Ο πρόεδρος της Σερβίας ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του για την υπόθεση Τζόκοβιτς λέγοντας: «Ζήτω η Σερβία! Νόβακ είμαστε μαζί σου!».

Πολιτική αντιπαράθεση λόγω Τζόκοβιτς στην Αυστραλία

Η υπόθεση του Νόβακ Τζόκοβιτς έχει γίνει θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης στην Αυστραλία. «Κατανοώ ότι, μετά από προσεκτική εξέταση, ο υπουργός Μετανάστευσης έλαβε μέτρα για την ακύρωση της βίζας του κ. Τζόκοβιτς για λόγους υγείας και τάξης, με βάση ότι ήταν προς το δημόσιο συμφέρον να γίνει κάτι τέτοιο. Οι Αυστραλοί έκαναν πολλές θυσίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας αυτής και επιθυμούν δικαίως το αποτέλεσμα των θυσιών τους να προστατευθεί» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Σκοτ Μόρισον.

Από τη μεριά του ο πρώην πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Κέιν Ραντ, ανέφερε: «Τι έκπληξη! Η κυβέρνηση του Μόρισον ακυρώνει τη βίζα του Τζόκοβιτς για να κερδίσει τον κύκλο των μέσων ενημέρωσης του Σαββατοκύριακου. Γιατί στο καλό εξέδωσαν τη βίζα εξαρχής; Ένας μεγάλος πολιτικός περισπασμός από τα άδεια ράφια και την εθνική έλλειψη τεστ αντιγόνων».

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και ηγέτης του Αυστραλιανού Εργατικού Κόμματος, Άντονι Νόρμαν Αλμπανέζε, δήλωσε ότι: «Ο Σκοτ Μόρισον έχει χρησιμοποιήσει αυτή την υπόθεση Τζόκοβιτς ως απόσπαση της προσοχής από τις ελλείψεις στα σούπερ μάρκετ μας, τις ελλείψεις εργαζομένων, την αβεβαιότητα που είχαν οι άνθρωποι σχετικά με τα παιδιά και την επιστροφή στο σχολείο και όλα τα υπόλοιπα. Είναι αυτό που έχουμε από μια κυβέρνηση που δεν λαμβάνει αποφάσεις, όπου έχουν περάσει σχεδόν 60 ημέρες από τη χορήγηση της βίζας του».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τζώρτζης Μονογυιός: Τι έδειξαν οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ.

Survivor: Η μεγάλη επιστροφή - Μόνο ο Ντάνος μπορεί να τον νικήσει! (photos+video)

Νόβακ Τζόκοβιτς: Έκθετη η Αυστραλία – Πολιτικοί οι λόγοι για την ακύρωση της βίζας