ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Γιάννης Χατζησαλάτας στο Newsbomb.gr: «Χαμηλές πτήσεις» στις βεβαιώσεις φόρων

Γιάννης Χατζησαλάτας στο Newsbomb.gr: «Χαμηλές πτήσεις» στις βεβαιώσεις φόρων
Pixabay

Όσο πλησιάζουμε προς το τέλος του έτους και αναλύοντας τα στοιχεία διαπιστώνουμε ότι κάτι δεν πάει καλά στην βεβαίωση φόρων σε σχέση με τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ.

Σαρωτικοί είναι το τελευταίο διάστημα οι έλεγχοι για τη φοροδιαφυγή, με συνέπεια να ανέβουν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, από τις προβλέψεις, οι εισπράξεις ΦΠΑ. Ωστόσο ενώ οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ είναι υψηλότερες από τις εκτιμήσεις του προγραμματισμού, δυστυχώς δεν συμβαίνει το ίδιο και με τις βεβαιώσεις από τους τακτικούς ελέγχους των ΔΟΥ και των κέντρων ελέγχου ΚΕΕΜΕΠ και ΚΕΦΟΜΕΠ οι οποίες κινούνται στο 40% του στόχου.

Στο Newsbomb.gr μίλησε ο κ. Γιάννης Χατζησαλάτας, Εκπρόσωπος Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του Συλλόγου Εφοριακών Αττικής και Κυκλάδων.

Xatzisalatas.jpg
Ο κ. Γιάννης Χατζησαλάτας, Εκπρόσωπος Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του Συλλόγου Εφοριακών Αττικής και Κυκλάδων

«Είναι γεγονός ότι μεγάλο ποσοστό ελεγκτών ρίχθηκε στην μάχη καταπολέμησης της φοροδιαφυγής μέσω των προληπτικών ελέγχων στερώντας έτσι από τις μονάδες σημαντικό ελεγκτικό δυναμικό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζησαλάτας.

Επιπλέον σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου των Εφοριακών «υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις τόσο σε προσωπικό όσο και σε υλικοτεχνικές υποδομές καθώς και το δαιδαλώδες φορολογικό - νομοθετικό» όταν το καταλάβουμε αυτό θα «έχουμε πλησιάσει στην απάντηση γιατί η βεβαίωση φόρων έχει πολύ χαμηλές "πτήσεις"» τόνισε στο Newsbomb.gr ο κ. Χατζησαλάτας.

Σε συσκέψεις που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες διαπιστώθηκε ότι το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ για τη φοροδιαφυγή δεν αποδίδει τα αναμενόμενα.

Ο κ. Χατζησαλάτας επισήμανε ότι «προς έλεγχο έχουν επιλεγεί υποθέσεις πρόσφατων χρήσεων με το σωστό σκεπτικό ότι όσο πιο πρόσφατη είναι η χρήση τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουμε να βεβαιώσουμε και να εισπράξουμε ως κράτος».

Υπενθυμίζεται πως το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ ζητούσε από τις Εφορίες να διενεργήσουν τουλάχιστον 15.300 ελέγχους ως το τέλος της χρονιάς κι από τις ΦΑΕ άλλους 1.400, με στόχο να εισπράξουν πάνω από 14% και 15% των φόρων που θα βεβαιωθούν σε αυτούς τους ελέγχους.

Επιπλέον, είχε ζητηθεί απ’ όλες τις ελεγκτικές μονάδες, το 70% επί του συνόλου αυτών των ελέγχων, να αφορά σε νέες υποθέσεις, καθώς όσο πιο πρόσφατη είναι η φορολογική παράβαση τόσο ανεβαίνει ο δείκτης εισπραξιμότητας των πρόσθετων φόρων και προστίμων.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Πετρέλαιο θέρμανσης 2019: Φθηνότερη κατά 11% «πρεμιέρα» σε σχέση με πέρυσι

Αφορολόγητο: Πώς θα το χτίζετε από το νέο έτος - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Σχετικές ειδήσεις