ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Μαραθώνιος Αθήνας 2021- Τίνα Κεφαλά: «Δεν έχει σημασία να βγεις πρώτος- Αξιοσέβαστη κάθε προσπάθεια»

Τίνα Κεφαλα
«Είναι κάτι μοναδικό το να καταφέρεις να τερματίσεις σε ένα ιστορικό μέρος, όπως το Καλλιμάρμαρο»
Intime

Μαραθώνιος Αθήνας 2021: Η πρώτη Ελληνίδα που τερμάτισε στον επετειακό AMA για τα 2.500 χρόνια από τη μάχη του Μαραθώνα, Τίνα Κεφαλά, μιλάει στο Newsbomb.gr για τη σημαντικότερη δρομική διοργάνωση της Ελλάδας.

Μαραθώνιοι υπάρχουν πολλοί, Αυθεντικός ένας! Ο Μαραθώνιος της Αθήνας επιστρέφει μετά από 735 ημέρες κι υπόσχεται να προσφέρει και πάλι μεγάλες συγκινήσεις για αθλητές και θεατές.

Συνολικά 30.000 αθλητές και αθλήτριες θα μετάσχουν στο διήμερο των εκδηλώσεων, που περιλαμβάνει, εκτός της κλασικής διαδρομής, αγώνες 5 και 10 χλμ.

Το Newsbomb.gr μίλησε με την Τίνα Κεφαλά, η οποία το 2010 είχε γράψει ιστορία, ούσα η πρώτη Ελληνίδα που τερμάτισε στον επετειακό Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθηνών για τα 2.500 χρόνια από τη μάχη του Μαραθώνα.

Η πρώην αθλήτρια αγωνισμάτων αντοχής έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα και στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Συγκεκριμένα, έτρεξε στον Μαραθώνιο στο Λονδίνο το 2012. Εν ολίγοις είναι από τις πλέον αρμόδιες για να μας βάλει στο… κλίμα του 38ου ΑΜΑ.

Τίνα Κεφαλά
Η Τίνα Κεφαλά είχε γράψει ιστορία το 2010, ούσα η πρώτη Ελληνίδα που τερμάτισε στον επετειακό Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθηνών για τα 2500 χρόνια από τη μάχη του Μαραθώνα.In Time

«Έχει πολλά όμορφα πράγματα να πάρεις»

Η Κεφαλά σε ερώτηση για το τι είναι αυτό που τελικά κάνει τόσο ξεχωριστό στον Μαραθώνιο της Αθήνας, ανέφερε: «Όταν έχεις στόχο τον πρωταθλητισμό, όπως εγώ όταν έτρεξα στον Μαραθώνιο, είσαι προσηλωμένος στο να εκτελέσεις τις εντολές και το πλάνο του προπονητή σου. Ξεχωρίζεις το συναίσθημα, γι’ αυτό και δεν θεωρώ ότι πρόλαβα να αντιληφθώ τη σημασία της διαδρομής και την ομορφιά του να τερματίζεις στο Καλλιμάρμαρο. Όποιος, όμως, αποφασίσει να το κάνει, ανεξάρτητα τους στόχους του έχει πολλά όμορφα πράγματα να πάρει από τη συμμετοχή του, ειδικά όταν μιλάμε για την κλασική διαδρομή».

Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι: «Είναι πολύ όμορφο γιατί βλέπεις τον καθένα να θέτει τον δικό του στόχο. Κάποιοι τρέχουν για να ξεπεράσουν τον εαυτό τους, κάποιοι άλλοι για να βελτιώσουν τους χρόνους τους. Όπως και να έχει, όλοι έχουν μια προετοιμασία πίσω τους κι ο αγώνας αποτελεί την ολοκλήρωση της», ενώ καταλήγοντας, τόνισε: «Είναι κάτι μοναδικό το να καταφέρεις να τερματίσεις σε ένα ιστορικό μέρος, όπως το Καλλιμάρμαρο. Πολύ όμορφο συναίσθημα. Προσωπικά ήμουν ακόμα πιο τυχερή γιατί το 2010 ήταν ο επετειακός Κλασικός για τα 2.500 χρόνια από τη μάχη του Μαραθώνα».

Τίνα Κεφαλά
Η πρώην αθλήτρια αγωνισμάτων αντοχής έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα και στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Συγκεκριμένα, έτρεξε στον Μαραθώνιο στο Λονδίνο το 2012.In Time

«Ο καθένας έχει το δικό του… κλειδί της επιτυχίας»

Ο Κλασικός Μαραθώνιος έχει τη φήμη ότι είναι από τους πιο… σκληρούς, λόγω των υψομετρικών εναλλαγών της διαδρομής του που ξεκινούν από 7 και φτάνουν μέχρι τα 244 μέτρα. «Λένε ότι οι flat διαδρομές ευνοούν τις επιδόσεις, ο Κλασικός έχει ανηφόρες και σίγουρα δεν είναι από τους πιο γρήγορους. Υπάρχει η ανηφόρα στο Σταυρό της Αγίας Παρασκευής, εκεί όπου με σωστή διαχείριση μπορεί ο δρομέας να κερδίσει χρόνο όταν αρχίσει να κατηφορίζει. Σε κάθε Μαραθώνιο η έξυπνη και καλή διαχείριση μειώνει τη δυσκολία. Όπως κάθε Μαραθώνιος, έτσι κι ο Κλασικός έχει τις δικές του δυσκολίες», ανέφερε η Κεφαλά, η οποία κλήθηκε στη συνέχεια να αποκαλύψει αν υπάρχει τελικά το… κλειδί της επιτυχίας.

Χαρακτηριστικά, είπε ότι: «Σε όλους τους μαραθωνίους καλείσαι να διαχειρίζεσαι σωστά τους ρυθμούς σου. Να μην ξεκινάς επιθετικά. Το πρώτο σου πέρασμα πρέπει να είναι πιο αργό και το δεύτερο το ίδιο ή πιο γρήγορα. Είναι το ιδανικότερο για να έχεις μια καλή επίδοση σε πρωταθληματικό επίπεδο. Γενικότερα, ο καθένας έχει το δικό του… κλειδί της επιτυχίας. Σε έμενα δούλεψε το γεγονός, ότι δεν σκέφτηκα ότι έχω 42 χιλιόμετρα να διανύσω, ούτε τον χρόνο μου. Το μοναδικό που προσπαθούσα ήταν να βγάλω το κάθε επόμενο «100άρι» και να κάνω αυτά που είχαμε πει με τον προπονητή μου. Δεν έβλεπα το μεγαλύτερο, αλλά συγκεντρωνόμουν αποκλειστικά στα επόμενα 1.000 μέτρα».

Τίνα Κεφαλά
«Σε κάθε Μαραθώνιο η έξυπνη και καλή διαχείριση μειώνει τη δυσκολία. Όπως κάθε Μαραθώνιος, έτσι κι ο Κλασικός έχει τις δικές του δυσκολίες»In Time

«Ας χαρούμε με την προσπάθεια όλων»

Η Τίνα Κεφαλά δεν κάνει πλέον πρωταθλητισμό, ωστόσο εξακολουθεί να βρίσκεται στους δρόμους γι' αυτό που αγαπά. Όπως και όσοι βρεθούν στην αφετηρία για τον Αυθεντικό Μαραθώνιο. «Ο καθένας που θα δει τον Μαραθώνιο είτε από την τηλεόραση, είτε βρεθεί στο Καλλιμάρμαρο να ξέρει ότι πίσω απ’ όλους όσους βλέπει υπάρχει ένας πολύ μεγάλος δρόμους με δυσκολίες, τον οποίο έχουν «περπατήσει» για να φτάσει μέχρι εδώ. Δεν έχει σημασία, αν θα τερματίσεις πρώτος ή τελευταίος, η κάθε προσπάθεια είναι αξιοσέβαστη. Ας χαρούμε, λοιπόν, όλοι με αυτή την προσπάθεια τους», τόνισε για να δώσει κλείνοντας μια πολύ σημαντική συμβουλή.

Όπως, επεσήμανε: «Θα ήταν ιδανικό όσοι δεν το έχουν κάνει να δοκιμάσουν, όχι απαραίτητα τον Μαραθώνιο, αλλά και το απλό τρέξιμο ή το περπάτημα. Θα καταλάβει τι καλό κάνει στη σωματική και τη ψυχική υγεία μας. Ποτέ δεν είναι αργά να δοκιμάσεις και πάντα μπορείς το λίγο να γίνει περισσότερο αν το επιθυμείς. Η κοινωνία θα πρέπει να βρει τρόπο να ωθεί περισσότερο τους ανθρώπους στην άθληση».

kefala-bottom.jpg
«Δεν έχει σημασία αν θα τερματίσεις πρώτος ή τελευταίος, η κάθε προσπάθεια είναι αξιοσέβαστη. Ας χαρούμε, λοιπόν, όλοι με αυτή την προσπάθεια τους»In Time

Δείτε ΕΔΩ το infographic του Newsbomb.gr για τον 38ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.