ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Θεόδωρος Σκαγιάς: Έβαλε το μπλε τετράδιο, βάλαμε τα γράμματα - Από το μηδέν στην αυτοκρατορία SKAG

Ο Θεόδωρος Σκαγιάς στο παλιό εργοστάσιο
Ο Θεόδωρος Σκαγιάς στο παλιό εργοστάσιο

Οξυδερκής και μπροστά από την εποχή του από το μηδέν στο χτίσιμο της αυτοκρατορίας της SKAG. Τι λέει η κόρη του η Πόπη Σκαγιά στο Newsbomb.gr για τον πατέρα της.

Τα πρώτα γράμματα, οι πρώτες λέξεις που αποτυπώθηκαν από το χέρι όλων μας ήταν σε ένα μπλε τετράδιο. Ένα τετράδιο το οποίο χώρεσε στις σελίδες τους και πάνω στις παχιές μπλε γραμμές του τις πρώτες μας γνώσεις, τα αισθήματα μας, κομμάτια του είναι μας…

Εμπνευστής και δημιουργός του εν λόγω τετραδίου ο Θεόδωρος Σκαγιάς, ο οποίος άφησε έντονο το αποτύπωμα του. Εδώ και λίγες ημέρες δεν βρίσκεται δίπλα μας, μα είναι κοντά μας καθώς είναι από τους ανθρώπους που με την υλοποίηση του οράματος του διευκόλυνε τη ζωή μας και των παιδιών μας.

Λίγες ώρες μετά την απώλεια του, η κόρη του Πόπη Σκαγιά μιλά στο Newsbomb.gr εμφανώς συγκινημένη για τον πατέρα της. Τον εξυμνεί. Μιλάει για έναν άνθρωπο οραματιστή, πολύ εργατικό και ιδιαιτέρως αγαπητό. Ο πατέρας της ήταν ένας άνθρωπος πάλεψε στην ζωή του, που δεν του χαρίστηκε τίποτα και όμως με την πίστη του στα όνειρα του και συνοδοιπόρο στα δύσκολα την γυναίκα του δημιούργησε μια αυτοκρατορία. Χαμηλών τόνων μα και προσιτός. Ο Θεόδωρος Σκαγιάς ανήκει στην γενιά των Ελλήνων που διέπρεψαν και που η ντομπροσύνη τους δεν υπάρχει πια..

«Όταν μπήκα στο εργοστάσιο μετά την απώλεια του πατέρα μου, όλοι οι εργαζόμενοι φορούσαν μαύρα. Δεν το περίμενα. Ξαφνιάστηκα. Αυτό δείχνει πόσο τον αγαπούσαν οι εργαζόμενοι και τους αγαπούσε και αυτός. Ήταν εργατικός και δίκαιος. Ξεκίνησε από χαμηλά», λέει χαρακτηριστικά στο Newsbomb.gr και συνεχίζει, «Ο πατέρας μου ήταν η χαρά της ζωής, ακόμη και στο τέλος που «πάλευε» πάντα θα έλεγε το αστείο του, πάντα θα προκαλούσε το γέλιο αλλά ήταν και ένας άνθρωπος που ενέπνεε τον σεβασμό. Ήταν οραματιστής και πολύ μπροστά από την εποχή του. Ήταν πολύ φτωχός. Σκεφτείτε ότι πούλησαν την προίκα της μητέρας μου για να αγοράσουν μηχανήματα. Ξεκίνησε από το 0, έφτιαξε οικοτεχνία, στην συνέχεια βιοτεχνία και δημιούργησε τη βιομηχανία SKAG».

Ο Θεόδωρος Σκαγιάς

«Πίστευε στον άνθρωπο»

«Από μικρός είχε σκέψεις που ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του. Μακριά από τις δογματικές τότε λογικές. Πίστευε στον άνθρωπο και στην δύναμη του. Έδινε σε όλους την θετική του ενέργεια και γενικά μοιραζόταν. Επειδή είχε μάθει να διοικείται άσκησε την διοίκηση σωστά, χωρίς αδικίες και με σεβασμό», αναφέρει η κα. Σκαγιά στο Newsbomb.gr

To 1993

Κομβικός σταθμός που απογείωσε την εταιρεία ήταν η απόφαση του να λάβει μέρος σε έκθεση στην Γερμανία, έβλεπε μακριά και είχε δει τις εξαγωγές. «Το 1993 μας αιφνιδίασε όλους όταν μας ανακοίνωσε ότι θα λάβουμε μέρος σε έκθεση στην Γερμανία. Ουσιαστικά άνοιξε την πόρτα των εξαγωγών και «γιγάντωσε» την εταιρεία», τονίζει η κα. Σκαγιά.

Τα πρώτα τετράδια της εταιρείας SKAG

Γεννημένος ηγέτης

«Η λέξη ηγέτης υποδεικνύει ένα άτομο με αξιοπρέπεια, που πρώτα απ’όλα σέβεται τον εαυτό του και τους γύρω του (οικογένεια, φίλους, εργασιακό περιβάλλον), δίνει το παράδειγμα στους άλλους, άρα δουλεύει σκληρά είναι προσιτός σε όλους, συνεργάσιμος, ταπεινός, επικοινωνιακός και έχει τον τρόπο να κερδίζει τους ανθρώπους και ταυτόχρονα να τους παρακινεί και να τους μεταδίδει τον δικό του ενθουσιασμό, όραμα και αγάπη για τη δουλειά του, σε όποιο πόσο και αν είναι. Δεν μένει στους τίτλους, αλλά εστιάζει στο αποτέλεσμα. Έχετε δει ανθρώπους που είναι ευτυχισμένοι και υπερήφανοι γι’ αυτό που κάνουν γιατί το κάνουν με χαρά και με μεράκι. Είναι πρόθυμοι πάντα να βοηθήσουν αλλά ταυτόχρονα αν τους πειράξει κάτι ή κάποιος το λένε ανοιχτά, είναι ειλικρινείς και βάζουν όρια. Ξέρουν να πουν όχι και δεν διστάζουν, ούτε φοβούνται να πουν την γνώμη τους. Μπορεί να είναι έντονοι και μαχητικοί αλλά πάντα είναι ακριβοδίκαιοι. Θέλουν τα πράγματα να κυλούν όπως εκείνοι τα έχουν οραματιστεί. Συνήθως συμπαρασύρουν στην δημιουργία και στην εξέλιξη. Έχουν μέσα τους την χαρά και δεν αφήνουν για κανέναν λόγο να τους χαλάσουν την διάθεση. Δεν αντέχουν τους μίζερους ανθρώπους και συνήθως απομακρύνονται από τους απαιτητικούς και εριστικούς. Δεν παραπονιούνται και δεν γκρινιάζουν γιατί πιστεύουν ότι όλα έχουν να κάνουν με το πως εκείνοι βλέπουν και αντιμετωπίζουν τη ζωή και φυσικά δεν ζητούν ανταλλάγματα. Διεκδικούν αυτό που τους ανήκει και δεν αντέχουν την αδικία ως προς τους ίδιους αλλά και στο περιβάλλον τους. Ξέρουν να ζητούν συγγνώμη και ομολογούν όταν κάνουν λάθος και αυτό τους κάνει γενναίους στα μάτια των άλλων. Έχουμε πάντα να διδαχθούμε από αυτούς…» είχε γράψει η κα. Πόπη Σκαγιά στο βιβλίο της πριν λίγους μήνες και στην συνέχεια υπογράμμιζε, «Φυσικά αναρωτιέστε πώς τα γνωρίζω όλα αυτά και πως μπορώ να περιγράφω την εικόνα ενός ηγέτη τόσο αναλυτικά. Λοιπόν είχα το προνόμιο να μεγαλώσω δίπλα σε έναν τέτοιο ηγέτη, που έχω την τιμή να είναι πατέρας μου, τον Θεόδωρο Σκαγιά. Δεν έπαψε ποτέ να εκπλήσσει με το ανοιχτό του πνεύμα και την οξυδέρκεια του».

Οι παλιές μηχανές στο εργοστάσιο του Θεόδωρου Σκαγιά

Οι σταθμοί της επιχειρηματικής ζωής του

Ο Θεόδωρος Σκαγιάς φοίτησε στη Σχολή Μηχανικών «Ήφαιστος», ενώ παράλληλα εργαζόταν σε διάφορες Το 1950, ξεκίνησε να εργάζεται στην εταιρία «ΚΑΦΕΤΖΟΠΟΥΛΟΣ», σαν μηχανικός, εταιρία που έφτιαχνε τετράδια, όπου και έμαθε το αντικείμενο κι απέκτησε πολύτιμη εμπειρία και τεχνογνωσία. Το 1956 δημιούργησε τη δική του εταιρία με την επωνυμία «Θ. Κ. ΣΚΑΓΙΑΣ», τη γνωστή σήμερα σε όλους μας «SKAG», ενώ στις αρχές της δεκαετίας 1960 κατασκεύασε το πλαστικό τετράδιο ΔΙΕΘΝΕΣ SUPER με την πλαστική περαστή ετικέτα. Η εταιρία «SKAG», από το 1957 μέχρι σήμερα, έχει καταφέρει να εδραιωθεί τόσο στον Ελλαδικό χώρο όσο και στον διεθνή.

Η επιτυχία της αυτή, οφείλεται στις στρατηγικές κινήσεις και στο όραμα του ιδρυτή της, Θεόδωρου Σκαγιά, όπου μία μικρή οικοτεχνία εξελίχθηκε στην μεγαλύτερη παραγωγική μονάδα κατασκευής χαρτοσχολικών και ειδών αρχειοθέτησης στην Ελλάδα. Η «Θ. Κ. Σκαγιάς ΑΒΕΕ», με το εμπορικό σήμα «SKAG», έχει την έδρα της στο Κρυονέρι Αττικής με ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 20.000 τμ. Τα τελευταία χρόνια έχει ενισχύσει το δίκτυό της στην Βόρεια Ελλάδα, κατασκευάζοντας ένα σύγχρονο κέντρο διανομής Β. Ελλάδος στην Σίνδο (έκτασης 3.200 τ.μ.). Η εταιρεία, ξεκίνησε την δραστηριοποίησή της το 1956 με το εμπορικό σήμα SUPER ΔΙΕΘΝΕΣ και διένυσε μία ιδιαίτερα επιτυχημένη πορεία που την ανέδειξε σε αδιαμφισβήτητο ηγέτη στην Ελληνική αγορά και έναν σημαντικό παίκτη στα δρώμενα της Ευρωπαϊκής και Παγκόσμιας αγοράς, με το διεθνές λογότυπο «SKAG».

Το τετράδιο με το οποίο μεγάλωσε όλη η Ελλάδα

Σήμερα η «Θ. Κ. ΣΚΑΓΙΑΣ», μέσα από τη σκληρή δουλειά του Θεόδωρου Σκαγιά αλλά και την αμέριστη πρακτική και ηθική συμπαράσταση της συζύγου του από τα πρώτα βήματα της επιχειρηματικής τους πορείας, είναι μία πλήρης βιομηχανική και παραγωγική μονάδα επεξεργασίας χαρτιού και στεγάζεται από το 1973, σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στο Κρυονέρι Αττικής, σε κτίσμα 20.000 τ.μ όπου απασχολούνται σήμερα 110 εργαζόμενοι και εποχιακά άλλοι 25-30.

Το εργοστάσιο της SKAG

Η διορατικότητα του Θεόδωρου Σκαγιά και η πολυμήχανη πλευρά του χαρακτήρα του σε συνδυασμό με αξίες όπως η ειλικρίνεια, η εντιμότητα και το ήθος συνέβαλαν στη λήψη δίκαιων και σωστών επιλογών με αποτέλεσμα το όνομα Σκαγιάς να είναι συνδεδεμένο με την εγγύηση σιγουριάς, ποιότητας και εξυπηρέτησης.

Ο Θεόδωρος ολοκλήρωσε τον Μάϊο του 2005 έναν από τους στόχους του, το Κέντρο Διανομής Βορείου Ελλάδας, σε 3.200 τ.μ. ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, έτσι ώστε η εταιρεία να επεκτείνει τις δραστηριότητες της στην Βόρεια Ελλάδα, και ταυτόχρονα να προσελκύσει μεγαλύτερο όγκο εξαγωγών από τις Βαλκανικές χώρες (κυρίως Βουλγαρία και Ρουμανία).

Η εταιρεία θεωρείται αδιαμφισβήτητος ηγέτης στην Ελλάδα και ένας από τους σημαντικότερους παίκτες στα δρώμενα της παγκόσμιας αγοράς χαρτικών ειδών. Ο Θεόδωρος Σκαγιάς ως οικογενειάρχης, υπήρξε υποδειγματικός.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.