Μαρία Κηλαηδόνη
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Μαρία Κηλαηδόνη: «Ο Λουκιανός με πέρασε από οντισιόν» - Η «Παναγιωταρά», η σύγκριση, η ψυχοθεραπεία

Η Μαρία Κηλαηδόνη, κόρη του αγαπημένους μας Λουκιανού, κάθεται στον καναπέ μας και μοιράζεται γνωστές και άγνωστες ιστορίες από τη ζωή και την πορεία της. 

Η Μαρία Κηλαηδόνη, η κόρη του αγαπημένου μας Λουκιανού, τα τελευταία οκτώ χρόνια διαγράφει το δικό της δρόμο στην ελληνική μουσική, με προσεκτικά και σταθερά βήματα.

Έχει κυκλορήσει ήδη δύο προσωπικούς δίσκους και δηλώνει καθ'όλα έτοιμη για ένα τρίτο άλμπουμ. Πρόσφατα παρουσίασε τη δισκογραφική δουλειά ««Σ ‘ευχαριστώ Λουκιανέ», ένα αφιέρωμα στον μπαμπά της με αφορμή τα έξι χρόνια απουσίας του, στο οποίο, η ίδια μαζί με γνωστούς καλλιτέχνες, ερμηνεύουν τραγούδια του Λουκιανού.

«Eυχαριστώ Λουκιανέ για πάρα πολλά πράγματα. Τον ευχαριστώ για τον τρόπο που μας μεγάλωσε, με πολύ καλές αρχές και ήθος. Για αυτό που ήταν και οι δύο γονείς που έμειναν πιστοί στα ιδανικά και τα πιστεύω τους, τον ευχαριστώ για την υπομονή και τον χρόνο που μας έδωσε ως μπαμπάς. Που ήταν τόσο τρυφερός και καλός. Και για το παράδειγμά του ως μουσικός επίσης, έχω πάρει πάρα πολλά, είναι μια τεράστια επιρροή στη δουλειά μου», εξομολογείται η Μαρία στο «ταξίδι» που κάναμε μαζί από το Α έως το Ω.

«Ήταν πολύ σπουδαίος άνθρωπος, πραγματικά μοναδικός. Ο Λουκιανός άνοιξε ένα δρόμο από μόνος του, είναι μια σχολή δικιά του, δεν μιμήθηκε κανέναν, δεν προσπάθησε να ακολουθήσει καμία μόδα, ο ίδιος έφερε μόδες, είμαι πολύ υπερήφανη για τον μπαμπά μου και μας λείπει πολύ», μας λέει η Μαρία.

Τη ρωτάμε αν φοβήθηκε τη σύγκριση μαζί του και μας εξηγεί ότι «Είναι ένας από τους λόγους που τόσο άργησα να μπω στον κόσμο της μουσικής. Αυτό που πρέπει να δουλέψω και να ξεπεράσω είναι η σύγκριση μέσα στο δικό μου μυαλό, η σύγκριση με τον Λουκιανό στο επαγγελματικό κομμάτι. Όσο προχωράω επαγγελματικά τόσο φεύγει αυτό το θέμα της σύγκρισης στο μυαλό μου».

Μάλιστα, η ψυχοθεραπεία ήταν αυτό που τη βοήθησε να «τολμήσει» τα πρώτα μουσικά της βήματα.

«Ψυχοθεραπεία σπούδασα τελειώνοντας τη σχολή ως κοινωνική λειτουργός και έχω κάνει και εγώ πάρα πολλά χρόνια ψυχοθεραπεία. Πολύ σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή μου και πολύ μεγάλο βοήθημα στη ζωή μου. Μέσα από την ψυχοθεραπεία παραδέχτηκα στον εαυτό μου και το θέμα της μουσικής. Και ευτυχώς ακολουθώ τον δρόμο αυτό, δεν θα το είχα κάνει αν δεν είχα κάνει ψυχοθεραπεία. Θεωρώ ότι θα είχα μείνει "μαγκωμένη", φοβισμένη, κάνοντας ένα πράγμα που δεν αγαπώ και δεν θα ήμουν κι ευτυχισμένη».

Η Μαρία θυμάται μάλιστα την πρώτη φορά που πέρασε... οντισιόν από τον ίδιο τον μπαμπά της, με το τραγούδι «Μαίρη Παναγιωταρά».

«Κάποια στιγμή παραδέχτηκα στον εαυτό μου ότι αυτό που αγαπώ πιο πολύ είναι η μουσική. Έτσι παράτησα τη δουλειά μου το καλοκαίρι του '85 και αφιερώθηκα στη μουσική. Φοβισμένα αλλά και με πάρα πολύ όρεξη ζήτησα τη γνώμη του Λουκιανού να με ακούσει, και με έβαλε σε οντισιόν κανονικά, μου είπε να πω την Παναγιωταρά. Είπα πολύ λίγο και μου είπε «"είσαι μια χαρά, ξεκίνα, μην φοβάσαι τίποτα, είμαστε κοντά σου".

Θεωρώ ότι ο Λουκιανός -τώρα το καταλαβαίνω που έχω γίνει μαμά- ήθελε να δει αν είμαι καλή γιατί θα ήθελε να με προστατεύσει σε περίπτωση που δεν ήμουν, δεν θα ήθελε να εκτεθώ. Καλά έκανε», μας εξηγεί και προσθέτει: «Κατά κάποιο τρόπο ακόμα στο ξεκίνημά μου νιώθω ότι βρίσκομαι. Είναι 8 χρόνια μετά αλλά τώρα νιώθω ότι βρίσκω τα πατήματά μου. Θέλει χρόνο αυτή η ιστορία».

Η Μαρία Κηλαηδόνη μας μιλά φυσικά και για τη μητέρα της, τη γνωστή ηθοποιό Άννα Βαγενά «Μια πολύ ισχυρή προσωπικότητα και δυναμική γυναίκα. Είναι το Α και το Ω της ύπαρξής μου», σημειώνει. Για την αδερφή της -και επίσης ηθοποιό- Γιασεμή, ανέφερε «Είναι η δεύτερη "μαμά" μου. Έχουμε σχεδόν πέντε χρόνια διαφορά και από πολύ μικρή ανέλαβε κατά κάποιο τρόπο να με μεγαλώσει», μας λέει. Για τον σύζυγό της Δημήτρη μάς αποκαλύπτει πως είναι ένας «εξαιρετικός μπαμπάς και σύζυγος», ενώ για τα δύο μικρά παιδιά τους, Παναγιώτη και Λουκιανό, λέει γεμάτη τρυφερότητα: «[Είναι] Τα πιο αγαπημένα μου πρόσωπα πια. Τα παιδιά μου είναι το σημαντικότερο που έχω κάνει σίγουρα έως τώρα, μου έχουν μάθει πολλά πράγματα. Τα κοιτάω το βράδυ και λέω "Θέε μου τι τύχη να έχω αυτά τα δύο παιδάκια"».

Εκτός από κοινωνική λειτουργός στην αρχή και μουσικός εδώ και οκτώ χρόνια, η Μαρία αγαπάει πολύ τη ζωγραφική, τα ταξίδια και δηλώνει πολύ αυστηρή με τον εαυτό της. Έχει ασχοληθεί πάρα πολλά χρόνια ως Dj και μάλιστα μέχρι πριν 5-6 χρόνια έπαιζε μουσική σε μπαρ. Το motto της είναι «Μια ζωή την έχουμε», ενώ αν η καθημερινότητά της είχε τίτλο θα ήταν «τρεχάτε ποδαράκια μου».

Από τα τραγούδια του μπαμπά της, ξεχωρίζει τη «Χαμηλή πτήση», καθώς θεωρεί πως «είναι το πιο ωραίο τραγούδι που έχει γράψει ο Λουκιανός». Από τα δικά της τη συγκινεί πολύ το «λ», «Είναι ένα τραγούδι για τον Λουκιανό. Είναι ένα τραγούδι πολύ συναισθηματικό που έγραψα για τον μπαμπά μου όταν είχε φύγει ένα χρόνο περίπου. Έχουμε κάνει και ένα πολύ ωραίο βιντεοκλίπ με σκηνές από το προσωπικό αρχείο της οικογένειας. Με συγκινεί αυτό το τραγούδι, είναι πολύ βαθύ».

Αυτή την περίοδο η Μαρία ολοκλήρωσε τη συγγραφή του πρώτου της βιβλίου που έχει τίτλο «Τα γενέθλια της Ριρίκας» και θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο από τις εκδόσεις Πατάκη. Πρόκειται για ένα παιδικό βιβλίο που περιλαμβάνει και έξι παιδικά τραγούδια, ενώ όπως μας αποκάλυψε, το φθινόπωρο θα γίνει και θεατρική παράσταση για παιδιά στο Θέατρο Μεταξουργείο, σε σκηνοθεσία της αδελφής της, Γιασεμής. Μάλιστα σε αυτή θα παίξει και η Μαρία Κηλαηδόνη που θα τη δούμε για πρώτη φορά σε ρόλο ηθοποιού.

H έφηβη Μαρία με τον μπαμπά της, Λουκιανό Κηλαηδόνη
H έφηβη Μαρία με τον μπαμπά της, Λουκιανό Κηλαηδόνη


Το ταξίδι στη ζωή και την πορεία της Μαρίας Κηλαηδόνη έγινε με «όχημα» τις εξής λέξεις (αλφαβητικά):

Άννα Βαγενά / Αυστηρότητα
Βιβλίο «Τα γενέθλια της Ριρίκας»
Γιασεμή
Δίσκος «Σ’ Ευχαριστώ Λουκιανέ»
Ευχαριστώ Λουκιανέ από τη Μαρία
Ζωγραφική
Ήχοι αγαπημένοι
Θέατρο
Ιστορίες από τα παιδικά χρόνια
Κοινωνική Εργασία / Κοινωνική Λειτουργός
Λουκιανός Κηλαηδόνης
Μεταξουργείο / Motto
Ντι τζέι (DJ)
Ξεκίνημα
Οντισιόν /Ομάδα
Παναγιώτης / Λουκιανός
Ρουτίνα καθημερινή της Μαρίας
Σύγκριση / Σχέδια επόμενα
Τραγούδι «λ» / ταξίδια
Υπερήφανη / Υπομονή
Φόβοι
Χιούμορ / Χαμηλή πτήση
Ψυχοθεραπεία
Ωριμότητα

* Eυχαριστούμε για τη φιλοξενία το MiraMe Athens Boutique Hotel, Ερμού 118, Αθήνα. Τηλ.: 21 5215 1930


Διαβάστε επίσης

Φοίβος Δεληβοριάς: Το παρατσούκλι από τον Κολοκοτρώνη και το ραπάρισμα του Βέγγου

Χρήστος Θηβαίος στο Newsbomb.gr: «Γιατί θα μείνω για πάντα τερματοφύλακας»

Χόρχε Μπουκάι, εσείς έχετε λύσει τα θέματά σας;

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ