Μυτιλήνη: Δράσεις γευσιγνωσίας στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους
Σε εξέλιξη είναι αυτές τις μέρες στους χώρους του Μουσείου της Μυτιλήνης, η εκδήλώση γευσιγνωσίας Oleve
Αρώματα και γεύσεις «παντρεμένα» με τη γνήσια φιλοξενία της Μυτιλήνης συνυπάρχουν με απολιθώματα, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Μυτιλήνης, στο Σίγρι.
Ήδη, οι επισκέπτες του Μουσείου γεύθηκαν παραδοσιακές δημιουργίες της Μυτιλήνης, με πρωταγωνιστή τον θρεπτικό, χειροποίητο τραχανά και τις περίφημες «χάχλες» του Μεσοτόπου. Τα προϊόντα παρουσίασε ο Συνεταιρισμός Γυναικών Μεσοτόπου, από τους πιο δραστήριους και ιστορικούς του τόπου, αναδεικνύοντας τη δύναμη της τοπικής συνεργασίας, της παράδοσης και της γυναικείας επιχειρηματικότητας.
Επίσης, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση γευσιγνωσίας με παρθένο ελαιόλαδο από το συνεταιρισμό Άντισσας. Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε και η εκδήλωση γευσιγνωσίας με παραδοσιακά μαγειρέματα με ελιά από το Συνεταιρισμό Γυναικών Παρακοίλων. Εκατοντάδες επισκέπτες του Μουσείου δοκίμασαν εξαιρετικής ποιότητας παραδοσιακά εδέσματα.
Σε εξέλιξη είναι αυτές τις μέρες στους χώρους του Μουσείου, η εκδήλώση γευσιγνωσίας Oleve.
Πρόκειται για ελαιόλαδα που συνδυάζουν την αυθεντικότητα της γης της Μυτιλήνης με την αριστεία της σύγχρονης βιολογικής καλλιέργειας. Στην άγονη ηφαιστειακή γη του κτήματος «Φάρος» του Σιγρίου φυτεύτηκαν περισσότερα από 50.000 ελαιόδενδρα και 50.000 άλλα δέντρα δημιουργώντας ένα οικοσύστημα που αναγνωρίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και παρουσιάστηκε στο Yale University ως διεθνές υπόδειγμα περιβαλλοντικής αποκατάστασης και καινοτομίας.
Μέσα από το πρότυπο, υπερσύγχρονο και πλήρως πιστοποιημένο ελαιοτριβείο παράγονται βιολογικά ελαιόλαδα με μοναδικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά – ελαιόλαδα που αποτυπώνουν τη γεύση, το φως και τη ζωή του τοπίου. Η ποιότητά τους αναγνωρίζεται διεθνώς με δεκάδες πλατινένια, χρυσά και ασημένια βραβεία σε κορυφαίους διαγωνισμούς.
Θα ακολουθήσουν δράσεις γευσιγνωσίας με βιολογικά κρασιά της Ανεμώτιας, γευσιγνωσία μαρμελάδων με ντόπια φρούτα, γευσιγνωσία ούζου και τέλος, γευσιγνωσία παραδοσιακών γλυκών ταψιού του Συνεταιρισμού του Σκαλοχωρίου και γλυκών του κουταλιού.