VIDEOS

Η βιομηχανία κάνει το χρέος της. Εσείς κύριε Σαμαρά;

Η βιομηχανία κάνει το χρέος της. Εσείς κύριε Σαμαρά;

Η είδηση είναι εκπληκτική: ο Νίκος Στασινόπουλος (photo) της Βιοχάλκο, μόνον σε μία επιχείρηση του ομίλου εταιρειών του – την ΕΛΒΑΛ - επένδυσε περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ στα χρόνια της κρίσης!!! Δεν ξέρω αν «συλλαμβάνουμε» το νούμερο αλλά μιλάμε για μισό δισεκατομμύριο ευρώ επενδύσεις. Κι αυτό μόνον σε μία εταιρεία του ομίλου Βιοχάλκο ο οποίος ελέγχει περίπου 80 επιχειρήσεις. Έξι από τις εταιρείες του ομίλου, οι Ελβάλ, Χαλκόρ, Σιδενόρ, Ελληνικά Καλώδια, ΕΤΕΜ και Σωληνουργεία Κορίνθου είναι πρωτοπόρες στον τομέα τους η κάθε μία και είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Πρακτικά λοιπόν σε μία περίοδο, που κάποιοι επιφανείς Έλληνες έκαναν «τούβλα» τα χρήματά τους σε ξένες τράπεζες, η οικογένεια Στασινόπουλου επένδυε δισεκατομμύρια ευρώ στον εκσυγχρονισμό της βιομηχανικής της παραγωγής τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας ήταν οι επιχειρήσεις της να ανταγωνίζονται τα πολυεθνικά θηρία σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ευρώπης αλλά και του υπόλοιπου κόσμου. «Η ΕΛΒΑΛ» ανέφερε στην εκδήλωση Diamonds of the Greek Economy 2013 της STATBANK ο κ. Κωνσταντίνος Κατσαρός, εκτελεστικό μέλος του ΔΣ της επιχείρησης «χάριν των επενδύσεων ευρίσκεται στην πρώτη θέση της ευρωπαϊκής αγοράς και στην τρίτη θέση της παγκόσμιας αγοράς στα προϊόντα λιθογραφίας».

Αν μη τι άλλο το παράδειγμα της ΕΛΒΑΛ – που είναι ένα από τα πολλά – αποτελεί την ισχυρότερη απόδειξη ότι στην χώρα μας υπάρχουν παραγωγικές δυνάμεις που συμβάλλουν στην ανάπτυξη. Και όλοι όσοι προσπαθούν να πείσουν ότι η Ελλάδα δεν παράγει τίποτε, ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες και διεφθαρμένοι, ότι το εθνικό μας άθλημα είναι η λαμογιά και το ραχάτι - θυμάστε τον σημερινό «επισκέπτη καθηγητή» - απλώς επιδιώκουν άλλους σκοπούς. Η περίπτωση της ΕΛΒΑΛ είναι αποκαλυπτική: μία επιχείρηση με τζίρο της τάξης του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, με εργοστάσια στην Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Βουλγαρία, με 2.150 εργαζομένους δεν τιμά το όνομα το ελληνικό επιχειρηματικό πνεύμα μόνον στη χώρα της αλλά και σε άλλες 72 χώρες όπου εξάγονται τα προϊόντα της.

Ενώ όμως όλα αυτά είναι το αποτέλεσμα των επιλογών της οικογένειας Στασινόπουλου ας δούμε ποιο είναι το αποτέλεσμα των επιλογών της κυβέρνησης. Η τελευταία έβαλε στο λαιμό επιχειρήσεων όπως η ΕΛΒΑΛ μία «θηλιά»: ανέβασε την τιμή του ενεργειακού κόστους της παραγωγής των δύο φορές πάνω από το αντίστοιχο των ευρωπαϊκών βιομηχανιών. Με δύο λόγια: εταιρείες όπως η ΕΛΒΑΛ πληρώνουν το φυσικό αέριο σε διπλάσια τιμή από ότι το πληρώνουν οι ανταγωνίστριες ευρωπαϊκές βιομηχανίες. Έτσι, αντί να της βοηθήσει, τους έβαλε τρικλοποδιά για να μην μπορέσουν να ανταγωνιστούν τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες. Είναι έτσι κύριε Σαμαρά ή όχι;

Σε μία περίοδο που το τραπεζικό σύστημα της χώρας «τράβηξε» ασύλληπτα κεφάλαια, σε μία περίοδο που η ναυτιλία απόλαυσε μοναδική φορολογική ασυλία, η εγχώρια παραγωγή αντιμετώπισε τον διωγμό. Ενώ σε αυτήν πρώτα θα έπρεπε να κατευθυνθούν τα όποια διαθέσιμα κεφάλαια – αφού αυτή αποτελεί εκ των πραγμάτων τον παραγωγό υπεραξίας και την ατμομηχανή της ανάπτυξης – οι δημόσιοι λειτουργοί έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους για να δημιουργήσουν πρόσθετα εμπόδια. Αν λοιπόν κύριε Σαμαρά επιθυμείτε να δείτε την πολιτική της ανάπτυξης να παίρνει σάρκα και οστά οφείλετε να αλλάξετε τον μοντέλο σας, στηρίζοντας πριν απ’ όλα την βιομηχανία και την παραγωγή .

Who is Who

Η Βιοχάλκο ΑΕ είναι η μητρική εταιρία του μεγαλύτερου ελληνικού μεταλλουργικού ομίλου εταιριών. Ο Όμιλος περιλαμβάνει 80 περίπου εταιρίες, ενώ παράλληλα έχει στην ιδιοκτησία του ορισμένα αστικά ακίνητα στην Αθήνα και σημαντικές εκτάσεις γης, σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Ιδρύθηκε το 1937, εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών το 1947 και συμπεριλαμβάνεται στο χρηματιστηριακό δείκτη της Μorgan Stanley (MSCI), για την Ελλάδα.
Οι εταιρίες του Ομίλου Βιοχάλκο έχουν έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό με αποτέλεσμα σήμερα ο κύκλος εργασιών που πραγματοποιείται στο εξωτερικό να υπερβαίνει τον πραγματοποιούμενο εντός Ελλάδος. Οι εξαγωγές κατευθύνονται σε 72 χώρες περίπου και γίνονται είτε απευθείας, είτε μέσω θυγατρικών εταιριών. Οι εταιρίες κατέχουν σημαντικά μερίδια της Ελληνικής αγοράς όπου, οι πωλήσεις πραγματοποιούνται μέσω αντιπροσώπων και εμπόρων.
Η βιομηχανική δραστηριοποίηση του Ομίλου στο εξωτερικό, γίνεται μέσω της εγκαταστημένης στο Bridgnorth της Αγγλίας BRIDGNORTH ALUMINIUM LTD, που παράγει φύλλα λιθογραφίας και foilstock, την πρώτη ύλη για την παραγωγή foil, μέσω της STOMANA INDUSTRY SA, εταιρίας παραγωγής χαλυβουργικών προϊόντων στη Βουλγαρία, μέσω της βουλγαρικής εταιρίας επεξεργασίας χαλκού και ορειχάλκου SOFIA MED AD και μέσω της Ρουμανικής εταιρίας παραγωγής καλωδίων ICME-ECAB SA.
Κύριο μέλημα του Ομίλου είναι η αύξηση της παραγωγικής του δυναμικότητας που επιτυγχάνεται μέσω των μεγάλων επενδύσεων και η εξασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων του. Οι βιομηχανίες του Ομίλου είναι διαπιστευμένες με πιστοποιητικά ISO 9001, 9002 και ISO 14001 για το περιβάλλον ενώ τα προϊόντα τους κατέχουν σήματα ποιότητας διεθνών οργανισμών.
O Όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ απασχολεί σήμερα περισσότερους από 8.000 εργαζόμενους.