ΠΕΦΝΙ: «Ας αφήσουμε τα αντιβιοτικά ενεργά» - Ευρωπαϊκή έρευνα για τους επαγγελματίες υγείας

Διονυσία Προκόπη

PIXABAY

Καθοριστικός είναι ρόλος των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, για τη μείωση της ανθεκτικότητας των μικροβίων στα αντιβιοτικά, τόσο στο περιβάλλον των νοσοκομείων όσο και στα άλλα κέντρα υγειονομικής περίθαλψης, με μέτρα πρόληψης και έλεγχο των λοιμώξεων.

Η Πανελλήνια Ένωση φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ) συμμετέχει στις πανευρωπαϊκές εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για τα αντιβιοτικά από τις 18 μέχρι τις 24 Νοεμβρίου. Με κεντρικό μήνυμα «Ας αφήσουμε τα αντιβιοτικά ενεργά», στόχος είναι να τονιστεί η σημασία της συνετής χρήσης αντιβιοτικών απέναντι στην απειλή για τη δημόσια υγεία της αντοχής μικροβίων στα αντιβιοτικά.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) δημοσιοποίησε χθες, Δευτέρα (18/11/2019) ανήμερα της Ευρωπαϊκής Ημέρας Ευαισθητοποίησης, τα αποτελέσματα έρευνας σχετικά με τις γνώσεις και τις στάσεις των επαγγελματιών υγείας για τη χρήση αντιβιοτικών και την ανάπτυξη αντοχής.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ευρωπαϊκής έρευνας, οι γνώσεις για τη χρήση αντιβιοτικών και την αντοχή στα αντιβιοτικά ήταν υψηλές μεταξύ των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Πάνω από 89% των ερωτηθέντων αναγνώρισε τη σχέση μεταξύ συνταγογράφησης και χορήγησης αντιβιοτικών και της εμφάνισης και αύξησης της αντοχής στα αντιβιοτικά.

Η πλειονότητα (89%) των ερωτηθέντων συμφώνησε ότι η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών στο ζωικό κεφάλαιο και στην παραγωγή τροφίμων, συμβάλλει στην αντοχή των βακτηρίων των ανθρώπων στα αντιβιοτικά.

Το 43% των συνταγογράφων δήλωσε ότι είχε συνταγογραφήσει αντιβιοτικά τουλάχιστον μία φορά την προηγούμενη εβδομάδα, ακόμη και σε περιπτώσεις που θα προτιμούσε να μην το κάνει.

Οι περισσότεροι ερωτηθέντες (89%) συμφώνησαν ή συμφωνούσαν έντονα ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της συνταγογράφησης, της χορήγησης αντιβιοτικών και της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά. Όμως μόνο το 58% συμφώνησε ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της αντίστασης στα αντιβιοτικά.

Το ποσοστό των ερωτηθέντων που συμφώνησαν ότι διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στον έλεγχο της αντοχής στα αντιβιοτικά, ήταν υψηλότερο στους εργαζόμενους σε χώρους πρωτοβάθμιας περίθαλψης (65%) από όσους εργάζονταν σε νοσοκομεία (56%) και σε άλλους χώρους όπως φαρμακεία και εγκαταστάσεις μακροχρόνιας περίθαλψης (55%).

Όπως τόνισε η πρόεδρος της ΠΕΦΝΙ και μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Ένωσης Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών (EAHP), Δέσποινα Μακριδάκη, «ο περιορισμός των πολυανθεκτικών στελεχών (και) μέσω της μείωσης της κατανάλωσης των "προστατευομένων" αντιβιοτικών αποτελούν στόχους εθνικής σημασίας για όλους μας και ως ΠΕΦΝΙ στηρίζουμε αυτές τις δράσεις».

Η πρόεδρος της ΠΕΦΝΙ επισημαίνει «την ανάγκη για συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων και της πολιτείας για την ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση αναφορικά με την ορθή χρήση των αντιβιοτικών, τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την συγκράτηση της άσκοπης χρήσης τους. Συνεργαζόμαστε αποτελεσματικά, κρατάμε τα αντιβιοτικά ενεργά είναι το μήνυμα που απευθύνουμε σε όλους, επιστήμονες και πολίτες» κατέληξε η κυρία Μακριδάκη.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved