ΦΑΡΜΑΚΟ

ΕΟΦ: Δεκάδες φάρμακα σε απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών – Συσκέψεις για τις ελλείψεις

ΕΟΦ: Δεκάδες φάρμακα σε απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών – Συσκέψεις για τις ελλείψεις
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε προσωρινή απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών για συγκεκριμένα φαρμακευτικά σκευάσματα προχώρησε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, με φόντο τις καταγγελίες φαρμακευτικών συλλόγων της χώρας για ελλείψεις.

Με τη νέα απόφαση του ΕΟΦ, στον κατάλογο προστίθενται περισσότερα από σαράντα προϊόντα στα φάρμακα τα οποία βρίσκονταν ήδη σε απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών και ενδοκοινοτικής διακίνησης. Πρόκειται για φάρμακα πολλών θεραπευτικών κατηγοριών. Με την ίδια απόφαση αίρεται η απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών και ενδοκοινοτικής διακίνησης για τρία σκευάσματα, ένα αντιεπιληπτικό και δύο για το καρδιαγγειακό.

Όπως τονίζει ο ΕΟΦ, η απόφαση είναι άμεσα εφαρμοστέα με σκοπό την τήρηση των υποχρεώσεων επάρκειας των προϊόντων. Κατά τη διάρκεια της περιόδου ισχύος της, απαγορεύεται επίσης κάθε αποθεματοποίηση των εν λόγω προϊόντων.

Παράλληλα, πραγματοποιούνται σήμερα, Τρίτη (28/01/2020), συσκέψεις τόσο στο υπουργείο Υγείας όσο και στον ΕΟΦ για το θέμα των ελλείψεων. Όπως έχει προαναγγείλει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, στη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας θα παραδώσει αναλυτική λίστα με τις ελλείψεις που καταγράφονται στα φαρμακεία όλης της χώρας, ως αποδεικτικό στοιχείο ότι τα ελλείποντα φάρμακα είναι πολύ περισσότερα από τα 27 που δίνει στα επίσημα στοιχεία ο ΕΟΦ. Επίσης, ο ΠΦΣ θα παρουσιάσει τις δικές του προτάσεις για την επίλυση του προβλήματος, το οποίο έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα και καλεί τόσο την αλυσίδα φαρμάκου να συμβάλει όσο και την Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις