ΦΑΡΜΑΚΟ

Θεραπεία κορονοϊού: Σοβαρές ελπίδες από το φάρμακο Remdesivir - Τι έδειξαν οι πρώτες έρευνες

Θεραπεία κορονοϊού: Σοβαρές ελπίδες από το φάρμακο Remdesivir - Τι έδειξαν οι πρώτες έρευνες
Associated Press

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ολόκληρος ο πλανήτης τις εξελίξεις αναφορικά με την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού.

Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα βρίσκεται σε «κόκκινο» συναγερμό προκειμένου να βρεθεί το συντομότερο δυνατόν θεραπεία. Οι έρευνες για την ανακάλυψη του φαρμάκου που θα καταπολεμά τον φονικό ιό είναι σε πλήρη εξέλιξη, ενώ οι επιστήμονες δίνουν μάχη και για τον εμβόλιο.

Τις τελευταίες ώρες τα ευχάριστα νέα έρχονται από τις ΗΠΑ, με τις κλινικές δοκιμές του Πανεπιστημίου του Σικάγο να δίνουν σοβαρές ελπίδες. Τα αποτελέσματα του πειραματικού φαρμάκου «Remdesivir» σε ασθενείς με Covid-19 που συμμετείχαν σε κλινικές δοκιμές του Πανεπιστημίου του Σικάγο είναι πολύ ενθαρρυντικά. Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού «Newsweek», το Πανεπιστήμιο του Σικάγο δοκίμασε το νέο φάρμακο σε ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα του κορονοϊού και στους περισσότερους αντιμετωπίσθηκε γρήγορα ο υψηλός πυρετός και τα συμπτώματα του αναπνευστικού, ενώ η νοσηλεία τους ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από μία εβδομάδα. «Οι περισσότεροι από τους ασθενείς μας έχουν ήδη πάρει εξιτήριο κι αυτό είναι υπέροχο. Χάσαμε μόνο δύο ασθενείς», ανέφερε η ειδικός των μολυσματικών ασθενειών Καθλίν Μιουλέιν σε βίντεο που επικαλείται το δημοσίευμα.

Στην πρώτη κλινική στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου συμμετείχαν 125 ασθενείς σε προχωρημένο στάδιο της ασθένειας και από αυτούς, οι 113 ήταν σε σοβαρή κατάσταση.

H Gilead αναμένει τα στοιχεία από τη «φάση 3» στους ασθενείς που έχουν νοσήσει βαριά να είναι διαθέσιμα στα τέλη του μήνα και επιπλέον δεδομένα από άλλες μελέτες να γίνουν διαθέσιμα το Μάιο. Σύμφωνα με την εταιρεία, στις κλινικές δοκιμές της θα συμμετέχουν συνολικά τέσσερις χιλιάδες εθελοντές.

Επιπρόσθετα δεδομένα άλλων κλινικών δοκιμών του Remdesivir έδειξαν πως το 68% των ασθενών που είχαν διαγνωσθεί με κορονοϊό και ήταν σε σοβαρή κατάσταση παρουσίασαν καλύτερη εικόνα, το 15% επιδεινώθηκε και το 13% από αυτούς υπέκυψε.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το «New England Journal of Medicine», παρ' όλο που η εν λόγω μελέτη είχε περιορισμούς που αποκλείουν «οριστικά συμπεράσματα», επισημαίνει πως το Remdesivir «μπορεί να έχει κλινικό όφελος σε ασθενείς που νοσούν σοβαρά από τον COVID-19».

Αναλυτές τονίζουν ότι η ανακάλυψη ενός αποτελεσματικού φαρμάκου θα μπορούσε να επισπεύσει την απόσυρση των περιοριστικών μέτρων κατά της εξάπλωσης του ιού, συμβάλλοντας στην ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Κορονοϊός: Οι ανόητοι στα χρόνια της πανδημίας - Δείτε τις φωτογραφίες και θα πειστείτε!

Κορονοϊός: Αυτός είναι ο χάρτης του φονικού ιού στην Ελλάδα - Ποιες περιοχές παραμένουν «αλώβητες»

Κορονοϊός - Έλληνας καθηγητής του Johns Hopkins προειδοποιεί: Oι συνέπειες του ιού στους πνεύμονες

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ LIVE ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Μπλόκο στις Αφίδνες - Πρόστιμα και αφαίρεση πινακίδων σε παραβάτες