ΦΑΡΜΑΚΟ

Ελληνικό Φαρμακευτικό Μουσείο: Ταξίδι στα μυστικά της ελληνικής φαρμακευτικής ιστορίας

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Περισσότερα από 3.300 σπάνια αντικείμενα και κειμήλια, μοναδικής ιστορικής αξίας, περιλαμβάνει η συλλογή του Ελληνικού Φαρμακευτικού Μουσείου στη Θεσσαλονίκη. Το Μουσείο έχει ήδη συμπληρώσει 14 χρόνια λειτουργίας και τώρα, μέσω της καινούριας του ιστοσελίδα, δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να «ταξιδέψουν» στα μυστικά της ελληνικής φαρμακευτικής ιστορίας, πληκτρολογώντας www.hepham.gr.

Μοναδικές φωτογραφίες από φαρμακευτικά έπιπλα, βιβλία συνταγών, επιστολόχαρτα φαρμακείων και φιαλίδια με φαρμακευτικές δραστικές ουσίες, που χρονολογούνται από το 1900 κι ακόμη παλαιότερα, δίνουν στους επισκέπτες της ιστοσελίδας την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο παρελθόν, τότε που το φαρμακείο αποτελούσε σημαντικό τόπο συνάντησης των τοπικών αρχών των κωμοπόλεων κι όπου εκτός από την παρασκευή φαρμάκων γίνονταν και εξετάσεις αίματος, καρδιάς, ακόμη και ακτινογραφίες.

Μέσα από τη συλλογή φωτογραφιών οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν ένα φαρμακείο πολεμικού πλοίου από τις αρχές του 1800, βιβλία φαρμακευτικής από την εποχή του Όθωνα και χειρόγραφα επιστολόχαρτων από διάφορα φαρμακεία, από την Κωνσταντινούπολη μέχρι τη Θεσσαλονίκη, με σπάνιες πληροφορίες, οι οποίες δίνουν το στίγμα της εκάστοτε εποχής.

Ιστορικής αξίας είναι και τα επιβλητικά φαρμακευτικά έπιπλα που φιλοξενούνται στο Μουσείο και αποτυπώνονται στο φωτογραφικό υλικό της ιστοσελίδας. Προέρχονται από το φαρμακείο «Η Έλαφος» του Ζαφειρίου Σφύρα στον Βόλο, το οποίο διέθετε μία περίτεχνη κρυστάλλινη βιτρίνα σχεδιασμένη στο Παρίσι και κατασκευασμένη το 1889 στη Βιέννη. Ξεχωρίζει, επίσης, μία μεγάλη σύνθεση με δρύινες βιτρίνες, κατασκευασμένη στη Βιέννη, με ύψος 4,90 μέτρα και πλάτος 6,40. Μετά από πολλά χρόνια, το φαρμακείο και τα έπιπλα κατέληξαν στο φαρμακοποιό Δημήτρη Πάνου, του οποίου ο γιος Μιχαήλ τα δώρισε στο μουσείο.

Το Μουσείο στεγάζεται στο κτήριο, όπου βρίσκονται τα γραφεία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (οδός Εθνικής Αντιστάσεως 173-175, Φοίνικας). Είναι ανοιχτό από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 8 το πρωί έως τις τρεις μετά το μεσημέρι και η είσοδος είναι ελεύθερη. Στην ενότητα «Επισκέψεις» της ιστοσελίδας, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώνουν ηλεκτρονικό αίτημα με τα στοιχεία τους για επίσκεψη στο Μουσείο. Σε περίπτωση οργανωμένων ομαδικών επισκέψεων, υπάρχει η δυνατότητα λειτουργίας του και άλλες ημέρες και ώρες έπειτα από συνεννόηση και με δωρεάν ξενάγηση. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν και στα τηλέφωνα 2310-471776 και 6942985099. Επίσης, στην ενότητα «Επικοινωνία» οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στέλνουν ηλεκτρονικά οποιαδήποτε ερώτηση ή να ζητούν όποια πληροφορία θέλουν σχετικά με το Ελληνικό Φαρμακευτικό Μουσείο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γλυκά Νερά: «Δεν παραιτήθηκα για να του κάνω κακό» λέει στο Newsbomb.gr ο Βασίλης Σπύρου