Πλεύρης: Τα οικονομικά της υγείας να έχουν όφελος για τον ασθενή

Για τη φαρμακευτική πολιτική και τα οικονομικά της υγείας μίλησαν ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, στο 11ο Regional Growth Conference. 
Θάνος Πλεύρης
Ο Θάνος Πλεύρης στο 11ο Regional Growth Conference
EUROKINISSI/ ΜΑΡΙΛΙΑ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
2'

«Θέλουμε η υγεία και τα οικονομικά της υγείας να έχουν όφελος για τον ασθενή», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλέυρης, την Παρασκευή (17/03/2023) κατά τη διάρκεια του 11ου Regional Growth Conference, το οποίο πραγματοποιείται στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών.

Η πρόσβαση σε ασφαλή, αποτελεσματικά και προσιτά φάρμακα βρέθηκε στο επίκεντρο του πάνελ στο οποίο συμμετείχε ο υπουργός Υγείας, ο οποίος τόνισε ότι η ψηφιοποίηση είναι το μεγάλο στοίχημα για τα επόμενα χρόνια. Ο ψηφιακός φάκελος των πολιτών, όπως είπε, μέσω και του προσωπικού γιατρού, θα δίνει τη δυνατότητα στο Υπουργείο να παρακολουθεί τη φαρμακευτική κατανάλωση, να προχωρά σε ενέργειες πρόληψης αλλά και να έχει πλέον καθαρούς δείκτες για τη δημόσια υγεία.

Με αυτόν τον τρόπο, ανέφερε, μπορεί να διανέμει σωστότερα και δικαιότερα χρήματα για τη φαρμακευτική δαπάνη αλλά και να εντοπίζει που υπάρχει έλλειψη χρηματοδότησης. Αναφερόμενος στο clawback, τόνισε πως θα πρέπει να συνοδευτεί με διαρθρωτικά μέτρα όπως ο έλεγχος της κατανάλωσης.

Ειδικότερα, για την επίτευξη της σταθερότητας, απαιτείται «έλεγχος κατανάλωσης, ενίσχυση προϋπολογισμού, ενώ για τις νέες θεραπείες θα πρέπει να μεταφέρονται αντίστοιχοι πόροι, προκειμένου να μην διαταραχθεί ο προϋπολογισμός», ανέφερε χαρακτηριστικά. Τέλος, επεσήμανε ότι μέρος της παραγωγής θα πρέπει να γυρίσει στην Ευρώπη, και «να επενδύσουμε στην καινοτομία».

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, ανέφερε ότι υπάρχει μία διαρκώς αυξανόμενη πίεση για την καινούρια φαρμακευτική τεχνολογία, όπου τα κόστη είναι μεγάλα και όλες οι χώρες αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Όπως ανέφερε, απαιτούνται επιπλέον δαπάνες, κάτι που καταγράφηκε ως πραγματικότητα κατά τη διάρκεια της Covid-19 και εκτιμάται ότι θα οδηγηθούμε σε μία λύση «στη μέση» και με μείωση του clawback και με αύξηση του προϋπολογισμού. Αυτός ο συνδυασμός θα είναι αυτό που θα απασχολήσει την οικονομική και φαρμακευτική πολιτική τα επόμενα χρόνια, σημείωσε.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διαβάστε επίσης:

ΠΕΦ: Αναγκαία η ενίσχυση της παραγωγής φαρμάκων και πρώτης ύλης στην Ε.Ε

Με καθυστέρηση τα νέα φάρμακα στην Ελλάδα - Οι υψηλές επιστροφές και τα νομικά κενά

Φαρμακευτική δαπάνη: Έως 150 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, «ενίσχυση» για το 2023

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή