ΦΑΡΜΑΚΟ

Με καθυστέρηση τα νέα φάρμακα στην Ελλάδα - Οι υψηλές επιστροφές και τα νομικά κενά

Νάντια Γκογκοζώτου,
Η πρόεδρος της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Νάντια Γκογκοζώτου
EUROKINISSI

Συνάντηση με την πρόεδρο της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης είχε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ). 

Εφ' όλης της ύλης συζήτηση, διάρκειας δύο ωρών, είχαν εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ με την πρόεδρο της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων του Υπουργείου Υγείας, Νάντια Γκογκοζώτου, την Τετάρτη (15/03/2023).

Κατά τη συζήτηση, υπήρξε κοινή διαπίστωση πως χάρη στις εντατικές προσπάθειες της Επιτροπής έχουν ολοκληρωθεί πολλές διαπραγματεύσεις, με τη δημιουργία κλειστών προϋπολογισμών και μη, τόσο για νέα όσο και για προϊόντα που κυκλοφορούν ήδη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα νέα προϊόντα να αποζημιώνονται ταχύτερα αλλά και να βελτιώνονται τα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ χάρη στις πρόσθετες εκπτώσεις που διασφαλίζονται και στη σημαντική βελτίωση των ταμειακών ροών.

Παράλληλα, φαίνεται πως με τη συμβολή της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, η Πολιτεία θα πετύχει το στόχο μείωσης του clawback σε σχέση με το 2020, με βάση τη ρήτρα συνυπευθυνότητας, όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία.

Υψηλές επιστροφές και νομικά κενά

Ωστόσο, από την πλευρά του ΣΦΕΕ, έγινε σαφές ότι η συνεχής πίεση εξαιτίας των υψηλών υποχρεωτικών επιστροφών, έχει οδηγήσει στην καθυστέρηση εισαγωγής νέων φαρμάκων στη χώρα μας κατά 35% σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όπως καταδεικνύει έρευνα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενώσεων Φαρμακευτικών Βιομηχανιών (EFPIA). Η πρόσφατη τροπολογία του υπουργείου Υγείας πάντως, για τον συνυπολογισμό των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης στον προϋπολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, κατά το τρέχον αλλά και τα επόμενα δύο έτη, είναι κατά τον ΣΦΕΕ, ευκαιρία να μετριαστεί η αφόρητη οικονομική πίεση που δέχονται οι κάτοχοι αδειών κυκλοφορίας (ΚΑΚ) των φαρμάκων, κατά τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν ακόμη τα σημεία που χρήζουν βελτίωσης στη διαδικασία διαπραγμάτευσης. Αυτά είναι η έγκαιρη παροχή αριθμητικών/ποσοτικών στοιχείων στους ΚΑΚ, με επίσημο τρόπο, ώστε να προετοιμάσουν τις οικονομικές προτάσεις τους, αλλά και η καλύτερη αποσαφήνιση του θεσμικού πλαισίου της διαπραγμάτευσης, ώστε να είναι ξεκάθαρο ποιοι είναι οι όροι που εντάσσονται σε αυτό, πέραν των οικονομικών. «Είναι εμφανές ότι υπάρχουν νομικά κενά που δημιουργούν καθυστερήσεις, παρεξηγήσεις, αλλά και εντάσεις, ενώ επίσης είναι σαφές ότι είναι θέματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας» επισημαίνει ο ΣΦΕΕ.

Ο Σύνδεσμος, σε κάθε περίπτωση τονίζει τη σημασία της Επιτροπής, αλλά και γενικότερα το ρόλο του ΕΟΠΥΥ στην αναβάθμιση της αποδοτικότητας της φαρμακευτικής δαπάνης προς όφελος των ασθενών. «Η σωστή αξιολόγηση και αναγνώριση της καινοτομίας από την Επιτροπή, σε συνδυασμό με τη βελτίωση της χρηματοδότησης από την Πολιτεία θα ωφελήσουν τον ασθενή, αλλά και το σύστημα υγείας γενικότερα» αναφέρει.

268 συμφωνητικά το 2022

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, Νάντια Γκογκοζώτου, το 2022 υπεγράφησαν 268 συμφωνητικά. Από τον Ιανουάριο 2023 έχουν ήδη υπογραφεί 61 συμφωνητικά και είναι σε επεξεργασία άλλα 25, άρα αθροιστικά αντιστοιχούν στο 32% των συνολικών συμφωνητικών του 2022, είπε σε πρόσφατη ημερίδα για τα δέκα χρόνια λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ.

Το 44% των συνολικών συμφωνιών αφορούν σε κλειστούς προϋπολογισμούς για περισσότερες από 20 μεγάλες κατηγορίες σκευασμάτων και οι οποίοι το 2020 ήταν περίπου 140 εκατ. ευρώ, το 2021 υπερτριπλασιάστηκαν ενώ το 2022 άγγιξαν τα 922 εκατ. ευρώ. Αναλογικά, ειδικά για τον ΕΟΠΥΥ, οι κλειστοί προϋπολογισμοί αντιστοιχούν στο 5,4% του ορίου της φαρμακευτικής δαπάνης το 2020, το 17,4% το 2021 και το 36% το 2022.

Για το 2023 έχουν ήδη δεσμευθεί σε κλειστούς προϋπολογισμούς 772 εκατ. ευρώ, αλλά εκκρεμεί η ενσωμάτωση συμφωνιών για κατηγορίες που έληξαν και είναι σε διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης. Την τελευταία τριετία έχουν εξοικονομηθεί 630 εκατ. ευρώ από τη διαπραγμάτευση των φαρμάκων, ενώ μόνο το 2022 εξοικονομήθηκαν 390 εκατ. ευρώ, από τα οποία 280 εκατ. ευρώ ήταν από τις συμφωνίες των τελευταίων 4 μηνών του έτους.

Διαβάστε επίσης:

Φαρμακευτική δαπάνη: Η ανακατανομή των δύο προϋπολογισμών για το 2023

ΣΦΕΕ: Η Ελλάδα ουραγός στη χρηματοδότηση της Υγείας και στην ορθολογική χρήση των πόρων

Συγχωνεύσεις και εξαγορές 105 δισ. δολαρίων στο φάρμακο και την ιατρική τεχνολογία