ΦΑΡΜΑΚΟ

Ανώτατο όριο για το clawback και δέσμευση για μείωση κατά 30% ζητά ο ΣΦΕΕ

Ανώτατο όριο για το clawback και δέσμευση για μείωση κατά 30% ζητά ο ΣΦΕΕ

Απορρίπτει επί της αρχής το νέο τρόπο υπολογισμού του clawback ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), χαρακτηρίζοντάς τον άδικο μέτρο, που ποινικοποιεί την ανάπτυξη.

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, παρουσίασε χθες, Πέμπτη (29/06/2017), στους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας πώς θα γίνεται η κατανομή του ποσού της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης. Σύμφωνα με το νέο τρόπο υπολογισμού του clawback, το 10% του συνολικού ποσού θα επιβαρύνει τις εταιρείες που προκαλούν τη μεγαλύτερη υπέρβαση δαπάνης και το 90% θα υπολογίζεται με βάση το μερίδιο αγοράς κάθε εταιρείας, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. Δηλαδή, το 10% θα επιβαρύνει κυρίως εταιρείες με Φάρμακα Υψηλού Κόστους.

Ο ΣΦΕΕ δηλώνει αντίθετος και τονίζει ότι εάν το υπουργείο Υγείας επιθυμεί τη διαφάνεια και τη δικαιότερη κατανομή του clawback θα πρέπει:

α) να το υπολογίζει στις τιμές που πωλούν οι εταιρείες και εκφράζουν τα πραγματικά τους έσοδα (αποτελεί πάγιο αίτημα του ΣΦΕΕ να υπολογίζεται το clawback στην τιμή παραγωγού και όχι οι εταιρίες να επιβαρύνονται και με το κέρδος της υπόλοιπης αλυσίδας διανομής),

β) να ορίσει ανώτατο όριο στο clawback και να δεσμευθεί στη μείωση του clawback κατά 30% για το 2017, όπως προβλέπεται και στο μνημόνιο και

γ) να ενημερώνει σε τακτική βάση για όλα τα στοιχεία που συνιστούν τη δαπάνη, καθώς και να γνωστοποιεί τα στοιχεία της δαπάνης από τα οποία προκύπτει ο υπολογισμός του clawback, όπως επανειλημμένα έχει ζητηθεί τόσο προφορικά όσο και γραπτά.

Από τα ενδεικτικά στοιχεία του πρώτου πενταμήνου του 2017, προκύπτει ότι οι υποχρεώσεις των εταιρειών θα ξεπεράσουν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ για το τρέχον έτος. Ποσοστιαία πρόκειται για την υψηλότερη επιβάρυνση στην Ευρώπη, τονίζει ο ΣΦΕΕ και προειδοποιεί για δραματικές επιπτώσεις στους Έλληνες ασθενείς, τους εργαζόμενους στις φαρμακευτικές εταιρείες, καθώς και στη βιωσιμότητα των εταιρειών.

Ο ΣΦΕΕ, τέλος, προαναγγέλλει προσφυγή στη Δικαιοσύνη, τονίζοντας ότι οι εταιρείες-μέλη του επιφυλάσσονται για την άσκηση κάθε νομίμου δικαιώματός τους.

Σχετικές ειδήσεις