ΦΑΡΜΑΚΟ

Πολάκης: Ο ΕΟΠΥΥ βάζει κανόνες στη μεταφορά των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους

Πολάκης: Ο ΕΟΠΥΥ βάζει κανόνες στη μεταφορά των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους

«Τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) δεν διακινούνται όπως οι ασπιρίνες»: ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, εξαπέλυσε επίθεση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή τις εξαγγελίες του τελευταίου για κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων σε καρκινοπαθείς και άλλους χρονίως πάσχοντες, ως προγραμματική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας.

«Τελικά η παρούσα αξιωματική αντιπολίτευση είναι από άλλο πλανήτη. Είναι ένα λογικό συμπέρασμα δεδομένου ότι στον πλανήτη γη δεν έχει επαναληφθεί το φαινόμενο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υιοθετεί ως πρόγραμμα μελλοντικής διακυβέρνησης όσα έχουν ήδη υλοποιηθεί από την παρούσα κυβέρνηση. Ίσως αν ο κ. Μητσοτάκης ανέβαινε μια βόλτα μέχρι τον Υμηττό, ο εξωγήινος κάτοικος του βουνού να τον συμβούλευε να αλλάξει επικοινωνιακό, και όχι μόνο, επιτελείο» αναφέρει δηκτικά ο κ. Πολάκης.

«Καλωσόρισε, λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης σ’ αυτό που ο ΕΟΠΥΥ εξορθολογίζει, σχεδιάζει και υλοποιεί από το Δεκέμβριο του 2016. Από τότε ο Οργανισμός προσπαθεί να βάλει μία τάξη στο ομιχλώδες τοπίο της διακίνησης Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ). Όπως ανέφερε σε χθεσινές του δηλώσεις ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν σχεδιάζει με βάση τα συμφέροντα εταιρειών, οι οποίες μάλιστα έχουν μετόχους εταιρείες με έδρα οικονομικούς παραδείσους. Αντίθετα το πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης έχει ως επίκεντρο την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος και των αναγκών των πολιτών» προσθέτει σε σχετική ανακοίνωση.

Επειδή πρόκειται για φάρμακα ευαίσθητα τα οποία πρέπει να φτάσουν στον ασθενή με απόλυτη ασφάλεια, είναι απαραίτητη η διασφάλιση της ποιότητας του τρόπου μεταφοράς, καθώς και όλης της διαδικασίας με τα απαραίτητα έγγραφα, τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας. Ο ΕΟΠΥΥ επιχειρεί να βάλει κανόνες στη διαδικασία μεταφοράς τους προς τους ασθενείς, ώστε να μην ταλαιπωρούνται, ειδικότερα όταν πρόκειται για ασθενείς απομακρυσμένων περιοχών. Η διαδικασία προβλέπει δημιουργία μητρώου πιστοποιημένων μεταφορέων, ξεκίνησε πιλοτικά πάνω από ένα χρόνο τόσο από το Κεντρικό Φαρμακείο του Ρέντη, αλλά και από άλλα στην υπόλοιπη Ελλάδα, με αποστολές μετά από σχετικό αίτημα ασθενών και με σκοπό να ξεκινήσει σε δεύτερο χρόνο η πλήρης εφαρμογή της για το σύνολο των ασθενών, διευκρινίζει ο κ. Πολάκης.

Απευθυνόμενος, τέλος, στον κ. Μητσοτάκη ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας αναφέρει ότι «ο καρκίνος δεν είναι πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά μία νόσος με συνέπειες τόσο στους νοσούντες, όσο και στο οικογενειακό τους περιβάλλον. Οι συνέπειες αυτές δεν αντιμετωπίζονται με εξαγγελίες αλλά με συγκεκριμένες δράσεις, όπως η στελέχωση των νοσοκομείων με ειδικευμένους ιατρούς, ο πενταπλασιασμός των ποζιτρονικών τομογράφων (PET – CT), η εγκατάσταση γραμμικών επιταχυντών σε όλο και περισσότερα νοσοκομεία ανά την Ελλάδα, η εγκατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία μίνι κυκλοτρονίων, η αντικατάσταση των παλαιωμένων αξονικών και μαγνητικών τομογράφων κ.λπ. Δράσεις που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη από την κυβέρνηση και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας».

Σχετικές ειδήσεις