ΦΑΡΜΑΚΟ

Bloomberg: «Θεραπεία» η εγχώρια παραγωγή φαρμάκου για την υπέρβαση δαπανών

Bloomberg: «Θεραπεία» η εγχώρια παραγωγή φαρμάκου για την υπέρβαση δαπανών

«Η Ελλάδα ξοδεύει πάρα πολλά για εισαγόμενα φάρμακα και η ελληνική φαρμακοβιομηχανία προσφέρεται να βοηθήσει» τονίζει το διεθνές ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg, στο οποίο παραχώρησε συνέντευξη ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρος Τρύφων.

Επιμέλεια: Διονυσία Προκόπη

Το δημοσίευμα έρχεται σε μία κρίσιμη χρονική συγκυρία, κατά την οποία το αδιέξοδο της φαρμακευτικής πολιτικής έχει αρχίσει να παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις για ευαίσθητες ομάδες ασθενών, μετά την απόφαση της Roche για την απόσυρση καινοτόμου ογκολογικού φαρμάκου. Η παρέμβαση του προέδρου της ΠΕΦ επαναφέρει στην ατζέντα τις θέσεις της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, καθώς η επικαιρότητα περιστρέφεται γύρω από τα μέτρα για τα καινοτόμα φάρμακα. Έτσι, καθόλου τυχαία, το Bloomberg επισημαίνει: «Το σύστημα σήμερα υποστηρίζει τα υπερκοστολογημένα φάρμακα».

«Είναι οικονομική αυτοκτονία να μη χρησιμοποιούμε τα φάρμακα που παράγουμε. Οι ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες προσφέρουν ποιοτικά φάρμακα με χαμηλό κόστος, ωστόσο τα φάρμακα αυτά δεν χρησιμοποιούνται στο επίπεδο που θα έπρεπε» τονίζει ο κ. Τρύφων.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της συνταγογράφησης με δραστική ουσία, ο πρόεδρος της ΠΕΦ αναφέρει ότι ουσιαστικά ευνοούνται τα πιο ακριβά φάρμακα και οι πιο ακριβές εισαγόμενες δραστικές ουσίες.

Τα παραπάνω συμβαίνουν τη στιγμή που η εγχώρια παραγωγή φαρμάκου μπορεί να καλύψει το 60% της αγοράς, ενώ τώρα κατέχει μόνο το 23%, προσθέτει ο κ. Τρύφων.

Ως προς τη συνεισφορά της εγχώριας παραγωγής φαρμάκου, το Bloomberg τονίζει ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, με τις 27 παραγωγικές μονάδες της, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας, μετά τα πετρελαιοειδή. Οι εγχώριοι παραγωγοί εξάγουν φάρμακα αξίας άνω των 800 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο, κυρίως σε χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.

Το δημοσίευμα του Bloomberg κλείνει, αναφερόμενο στο υπέρογκο clawback και rebate, το οποίο αναμένεται να φτάσει συνολικά στο 1,2 δισ. ευρώ για το 2017, επιβαρύνοντας τους εγχώριους παραγωγούς φαρμάκων.

Σχετικές ειδήσεις