ΦΑΡΜΑΚΟ

Αποσύρεται η διάταξη για την ενοποίηση της δαπάνης νοσοκομειακών φαρμάκων με του ΕΟΠΥΥ

Αποσύρεται η διάταξη για την ενοποίηση της δαπάνης νοσοκομειακών φαρμάκων με του ΕΟΠΥΥ

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ανακοίνωσε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ότι προτίθεται να αποσύρει τη διάταξη για την ενοποίηση της εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης με τη δαπάνη για τα νοσοκομειακά φάρμακα τα οποία χορηγούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Η συγκεκριμένη διάταξη προκάλεσε την αντίδραση της φαρμακοβιομηχανίας, τόσο της εγχώριας όσο και της πολυεθνικής, κατηγορώντας το υπουργείο Υγείας για νέο αιφνιδιασμό.

Ο κ. Ξανθός δήλωσε ότι η διάταξη αποσύρεται προκειμένου να γίνει διαβούλευση, τόσο με την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) όσο και με το Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ). Ωστόσο, διευκρίνισε πως είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να διευθετηθεί.

Το επίμαχο άρθρο 14 του σχεδίου νόμου για την οργάνωση του χρόνου εργασίας των ιατρών του ΕΣΥ ενοποιούσε το όριο ποσού υπέρβασης της εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης και δαπάνης φαρμάκων νοσοκομειακής χρήσης, για λόγους απλούστευσης των διαδικασιών και ενιαίας αντιμετώπισης των δαπανών φαρμάκων που βαρύνουν άμεσα τον ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση. Τόσο ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Πασχάλης Αποστολίδης, όσο και της ΠΕΦ, Θεόδωρος Τρύφων, εξέφρασαν τη σφοδρή αντίθεσή τους στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής (διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ).

Σχετικές ειδήσεις