ΠΡΟΣΟΧΗ! Απεργία ΜΜΜ - Στάση εργασίας στο Μετρό: Πότε και ποιες ώρες

Απεργία στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: Σε προειδοποιητική…

Έκρηξη με νεκρούς και δεκάδες τραυματίες στην Κριμαία

Τουλάχιστον δέκα άτομα έχασαν τη ζωή τους…

Αλλάζει ο καιρός από την Κυριακή και... χειμωνιάζει σύντομα (video)

Η ανάλυση του Σάκη Αρναούτογλου... 

Πάνε για διάλυση Τσίπρας και Καμμένος; Ψηφίστε τώρα

Διαδικτυακή δημοσκόπηση: Ας μιλήσουμε για το τι πιστεύετε…

Παυλόπουλος: Μόνο μέσα από συνύπαρξη και ευημερία των λαών μπορεί να υπάρξει κοινή δημιουργία

«Η συντήρηση της μνήμης μας, σε ό,τι…

Κατάργηση του clawback στα εμβόλια και ένταξή τους σε ειδικό κονδύλι ζητά η ΝΔ

Κατάργηση του clawback στα εμβόλια και ένταξή τους σε ειδικό κονδύλι ζητά η ΝΔ

«Τα εμβόλια δεν αποτελούν στόχο προκλητής συνταγογράφησης, δεν αφορούν φαρμακευτική θεραπευτική δαπάνη, αλλά αποτελούν εργαλείο προνοιακής κοινωνικής πολιτικής που σχετίζεται με την πρόληψη και θωρακίζει τη δημόσια υγεία» τονίζουν 15 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, σε ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Υγείας για το ζήτημα των εμβολιασμών.

Οι βουλευτές, μεταξύ των οποίων οι επικεφαλής του τομέα Υγείας Βασίλης Οικονόμου και Ιάσονας Φωτήλας αλλά και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και πρώην υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, υποστηρίζουν ότι «η επιμονή του υπουργείου Υγείας για κλειστό προϋπολογισμό στα εμβόλια και τη συνακόλουθη επιβάρυνση με clawback, αποδεικνύεται επιζήμια και στερείται επιστημονικής, δημοσιονομικής και αναπτυξιακής βάσης». Προσθέτουν ότι «η πρόσφατη απόφαση του υπουργού Υγείας [Αριθμ. Δ3 (α)/οικ. 63585, ΦΕΚ Β' 4065/17.09.2018)] να εξαιρέσει από τον υπολογισμό του clawback μόνο το μερίδιο ανάπτυξης (το οποίο αποτελεί μόλις το 10% ενώ το υπόλοιπο 90% προκύπτει από το τελικό μερίδιο αγοράς της εταιρείας) αποτελεί ημίμετρο που αντιμετωπίζει απλώς κάποια επιμέρους τεχνικά προβλήματα και δεν προωθεί την πρόληψη».

«Το μήνυμα που πρέπει να εκπέμψει η Πολιτεία υπέρ των καθολικών εμβολιασμών, οφείλει να είναι ισχυρό και ουσιαστικό, ιδίως στην παρούσα συγκυρία όπου επιμένει ακόμη η επιδημία της ιλαράς στην χώρα μας και η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού (έστω και αν βρίσκεται σε ανεκτά ακόμη επίπεδα) παραμένει οριακή στην παροχή ανοσίας αγέλης. Πρέπει επίσης να δοθεί ξεκάθαρη απάντηση στις αντιεμβολιαστικές φωνές οι οποίες παρόλο που έχουν καταδικαστεί εμφατικά από τους επιστημονικούς φορείς της χώρας μας, επιμένουν, με την ανοχή σε ορισμένες περιπτώσεις του υπουργείου» επισημαίνουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τέλος, ερωτούν τον υπουργό Υγείας εάν θα προχωρήσει στη συνολική εξαίρεση των εμβολίων από τη φαρμακευτική δαπάνη και το αντίστοιχο clawback, καθώς και εάν θα ενταχθεί η δαπάνη των εμβολίων σε ειδικό κονδύλι κοινωνικής πολιτικής, για την προαγωγή της πρόληψης και θωράκισης της δημόσιας υγείας.