ΥΓΕΙΑ

Ξεκινούν διαπραγματεύσεις για νέο μισθολόγιο για τους γιατρούς του ΕΣΥ

Ξεκινούν διαπραγματεύσεις για νέο μισθολόγιο για τους γιατρούς του ΕΣΥ

Ματαιώνεται η στάση εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών, που είχε προκηρυχθεί για αύριο, Πέμπτη (01/03/2018).

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές στις αποδοχές των νοσοκομειακών γιατρών, άνοιξε το δρόμο για διαπραγμάτευση με το υπουργείο Υγείας, για την επίτευξη νέας κλαδικής συμφωνίας.

Άμεση ωφέλεια από την απόφαση έχουν μεν μόνο οι τέσσερις γιατροί διευθυντές του ΕΣΥ οι οποίοι είχαν προσφύγει (με αναδρομική καταβολή των διαφορών στις αποδοχές τους και επαναφορά στο μισθολογικό καθεστώς προ της 1ης/08/2012) για λόγους δημοσίου συμφέροντος, ωστόσο η Ολομέλεια του ΣτΕ έκανε δεκτή και την προσφυγή της «Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθηνών - Πειραιώς».

Σύμφωνα με τους νομικούς συμβούλους της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), η απόφαση αποτελεί «σταθμό», καθώς σε συνέχεια της υπ᾽ αριθ. 7412/2015 αποφάσεως της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις αντίστοιχες περικοπές των συντάξεων, αποκαθιστά το μισθολόγιο των ιατρών ΕΣΥ των δημοσίων νοσοκομείων της χώρας.

Ήδη, η εκτελεστική γραμματείας της ΟΕΝΓΕ συναντήθηκε χθες, Τρίτη (28/02/2018) με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και συμφωνήθηκε η έναρξη διαπραγματεύσεων για νέα κλαδική συμφωνία.

Καθώς δημοσιεύθηκε και το πλήρες κείμενο των 64 σελίδων της απόφασης του ΣτΕ, ματαιώνεται η προγραμματισμένη για αύριο, Πέμπτη (01/03/2018) στάση εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών και η παράσταση διαμαρτυρίας στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η ΟΕΝΓΕ και οι νομικοί της σύμβουλοι μελετούν το κείμενο της απόφασης για να αξιολογηθεί το σκεπτικό και να ληφθούν αποφάσεις για τις παραπέρα ενέργειες. Όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία, την έναρξη διαπραγμάτευσης με το υπουργείο Υγείας για κλαδική συμφωνία διόρθωσης των μνημονιακών περικοπών ζητούσε από το Σεπτέμβριο του 2016, προχωρώντας όλο το προηγούμενο διάστημα σε κινητοποιήσεις. «Η δημοσίευση της απόφασης δύο μέρες πριν την στάση εργασίας και την παράσταση διαμαρτυρίας που έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία απαιτώντας να εκδοθεί επιτέλους η πολυαναμενόμενη απόφαση και την αποκατάσταση των μισθών μας στα επίπεδα πριν από όλες τις μνημονιακές περικοπές, κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Επιβεβαιώνεται ότι με τους αγώνες μας μπορούμε να επιβάλλουμε το δίκιο μας και την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σχετικές ειδήσεις