ΥΓΕΙΑ

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Σύμπλευση με την ΟΕΝΓΕ για την κλαδική σύμβαση

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Σύμπλευση με την ΟΕΝΓΕ για την κλαδική σύμβαση

Αυστηρούς ελέγχους στη διαφήμιση ιατρικών υπηρεσιών ζητά ο ΠΙΣ.

Την υιοθέτηση του διεκδικητικού πλαισίου του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ για την κλαδική σύμβαση, καθώς και για τα υπόλοιπα ζητήματα της λειτουργίας των γιατρών του ΕΣΥ, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

Το ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου συνεδρίασε την Παρασκευή (16/09/2017). Ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Μιχάλης Βλασταράκος, ενημέρωσε το Διοικητικό Συμβούλιο για τις τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά τον ΕΟΠΥΥ, το ασφαλιστικό και το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας για το χρόνο οργάνωσης και λειτουργίας των ιατρών του ΕΣΥ. Για τα προβλήματα λειτουργίας του ΕΦΚΑ ενημέρωσε τα μέλη του ΔΣ ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΣΑΥ και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του ΕΦΚΑ, κ. Ευστάθιος Τσούκαλος, ο οποίος αναφέρθηκε στη μεγάλη καθυστέρηση έκδοσης συντάξεων (τρία χρόνια στους υγειονομικούς), τις εισφορές και τις δυσλειτουργίες του ΕΦΚΑ, που δημιουργούν τεράστια προβλήματα στους γιατρούς, τους λοιπούς υγειονομικούς και γενικότερα στους ασφαλισμένους.

Τη συνεδρίαση απασχόλησε και το θέμα των POS, τα οποία υποχρεούνται να έχουν προμηθευτεί όλοι οι γιατροί μέχρι τις 27/07/2017. Ο ΠΙΣ θα ζητήσει από την παρέμβαση της Τράπεζας της Ελλάδος, ώστε να μειωθεί στον ευρωπαϊκό μέσο όρο (περίπου 0,3 ευρώ) η προμήθεια των τραπεζών για τις συναλλαγές με POS.

Σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης για τη διαφήμιση ιατρικών υπηρεσιών

Να σταματήσει η ανεξέλεγκτη διαφήμιση ιατρικών υπηρεσιών ζητά, επίσης, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

«Η υγεία είναι κυρίαρχο κοινωνικό αγαθό και όχι εμπορεύσιμο είδος. Ο προσανατολισμός του πολίτη, μέσα από τις διαφημίσεις, σε μεθόδους και θεραπείες μη τεκμηριωμένες, με αποτέλεσμα την εγκατάλειψη της αγωγής η οποία έχει συστηθεί σε κάθε ασθενή συνάνθρωπό μας από τον θεράποντα ιατρό του, επιφέρει τεράστιους κινδύνους και καταστροφικά αποτελέσματα» επισημαίνει ο ΠΙΣ.

Ο Σύλλογος ζητά από τα συναρμόδια υπουργεία την επιβολή αυστηρών ελέγχων «στη διαφήμιση που έχει κατακλύσει τα Μ.Μ.Ε και το Διαδίκτυο, σχετικά με ιατρικές υπηρεσίες και θεραπευτική αντιμετώπιση, τόσο από φυσικά πρόσωπα όσο και από ιατρικές και εμπορικές εταιρείες».

Για το θέμα, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος θα υποβάλει σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης, βάσει πρότασης της Επιτροπής Ιατρικής Ηθικής και Δεοντολογίας του Ινστιτούτου Μελετών του ΠΙΣ, την οποία θα επεξεργαστεί η Νομική Υπηρεσία του Συλλόγου.

Σχετικές ειδήσεις