ΥΓΕΙΑ

Σε αναβρασμό τα νοσοκομεία – Καθημερινές κινητοποιήσεις και απεργία την Τετάρτη 23/10

Σε αναβρασμό τα νοσοκομεία – Καθημερινές κινητοποιήσεις και απεργία την Τετάρτη 23/10
Συγκέντρωση εργαζομένων στον Ευαγγελισμό
Σ.Ε.Ν.Ε.

Κινητοποιήσεις έχουν ξεκινήσει οι νοσοκομειακοί γιατροί οι οποίες κλιμακώνονται την επόμενη εβδομάδα με 24ωρη απεργία.

Φλέγον ζήτημα αποτελούν οι 208 διορισμοί γιατρών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των νοσοκομείων 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Αθήνα, Πειραιάς και νησιά Αιγαίου). Επικαλούμενο παρατυπίες, το υπουργείο Υγείας «πάγωσε» τη διαδικασία, παρόλο που οι κρίσεις είχαν ήδη ολοκληρωθεί και αρκετοί γιατροί είχαν παραιτηθεί από τις προηγούμενες θέσεις τους.

Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) απαιτεί να μην υπάρξει καμία παραπέρα καθυστέρηση στους διορισμούς. Αν όντως έχουν εντοπιστεί παρατυπίες στη διαδικασία που αφορούν κάποιες από αυτές τις θέσεις, τότε αυτές πρέπει γρήγορα να διορθωθούν, τονίζει. Πάντως, προσθέτει πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας εδώ και 15 ημέρες, δεν δίνει πειστικές απαντήσεις για το τι παρατυπίες εννοεί.

«Τα γεγονότα αυτά όμως δεν μπορούν με τίποτα να δικαιολογήσουν την απαράδεκτη κυβερνητική ενέργεια αναπομπής συλλήβδην και των 208 κρίσεων η οποία έγινε αιφνιδιαστικά και μάλιστα με ένα υπηρεσιακό έγγραφο που πιθανότατα είναι εκπρόθεσμο και που βρίθει από ισχυρισμούς ανυπόστατους και νομικά έωλους. Επισημαίνουμε τη σοβαρότατη κατάσταση με τις ελλείψεις μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία καθώς και το γεγονός ότι εδώ μιλάμε για 208 συνάδελφους ειδικευμένους γιατρούς (από τους οποίους μάλιστα κάποιοι παραιτήθηκαν από θέσεις στις οποίες υπηρετούσαν στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό προκειμένου να λάβουν μέρος σε αυτές τις κρίσεις) και κανείς δε δικαιούται να παίζει με το μέλλον τους και με το μέλλον των οικογενειών τους» αναφέρει η ΕΙΝΑΠ σε σχετική ανακοίνωση.

Καθημερινές κινητοποιήσεις στον «Ευαγγελισμό»

Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι καθημερινές κινητοποιήσεις στον «Ευαγγελισμό», μετά τη μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας εκατοντάδων εργαζομένων στα νοσοκομεία με «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις (συμβασιούχοι, επικουρικοί, προγράμματα ΟΑΕΔ, συμβάσεις ΚΕΕΛΠΝΟ κλπ.), η οποία διοργανώθηκε από πολλά πρωτοβάθμια σωματεία.

Από την κινητοποίηση της Τετάρτης (16/10/2019) προέκυψαν τα εξής: «Από το υπουργείο Εργασίας, πήραμε τη διαβεβαίωση για την ανανέωση της σύμβασης των εργαζομένων μέσω ΟΑΕΔ που υπηρετούν στα νοσοκομεία. Είναι έστω μια μικρή κατάκτηση, αλλά και απάντηση σε αυτούς που λένε ότι οι αγώνες δεν έχουν αποτέλεσμα. Από το υπουργείο Υγείας όμως, δεν είχαμε ανάλογη δέσμευση, ούτε για τους επικουρικούς (γιατρούς, νοσηλευτές, διοικητικούς, τεχνολόγους) ούτε για τους συμβασιούχους καθαριστές - εργάτες (οι οποίοι απολύονται 31/12/2019), αλλά ούτε για τους εργολαβικούς (σίτιση, φύλαξη, τεχνικοί) οι οποίοι είναι έρμαια της βούλησης κάθε εργολάβου» αναφέρει το Σωματείο των Εργαζομένων στον Ευαγγελισμό (ΣΕΝΕ). Ο πρόεδρος του ΣΕΝΕ, Ηλίας Σιώρας σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή αντιμέτωποι με την ανεργία είναι εκατοντάδες εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου οι οποίοι αντικαθίστανται από άλλους συμβασιούχους που σύντομα θα τους ακολουθήσουν κι αυτοί στην ανεργία. Ανέφερε ότι συνεχίζονται καθημερινά οι απολύσεις επικουρικών γιατρών, ενώ με απόλυση κινδυνεύουν εκατοντάδες επικουρικοί άλλων ειδικοτήτων και οι περίπου 4.000 εργαζόμενοι μέσω ΟΑΕΔ.

Από σήμερα, Παρασκευή (18/10/2019) και μέχρι την Τρίτη (22/10/2019) πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κάθε πρωί στις 09:00 στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Ευαγγελισμού.

24ωρη απεργία

Για την Τετάρτη (23/10/2019) η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) έχουν προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία.

Όπως τονίζει η ΟΕΝΓΕ, οι νοσοκομειακοί γιατροί απεργούν:

«Γιατί τη στιγμή που τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας στενάζουν κάτω από τις τραγικές ελλείψεις σε μόνιμους γιατρούς, η κυβέρνηση όχι μόνο δε λέει κουβέντα για προσλήψεις μόνιμων γιατρών ώστε να καλυφθούν τα χιλιάδες κενά αλλά και αρνείται να διορίσει 208 συναδέλφους, των οποίων οι κρίσεις έχουν ολοκληρωθεί εδώ και μήνες.

- Για να μπει τέλος στην εργασιακή ομηρία και να μονιμοποιηθούν οι συνάδελφοι επικουρικοί, αρκετοί από τους οποίους δουλεύουν ολόκληρους μήνες χωρίς να πληρώνονται με ευθύνη τόσο της σημερινής όσο και της προηγούμενης κυβέρνησης.

- Γιατί αντί να στελεχώσουν τα νοσοκομεία με νέους γιατρούς και να μεταλαμπαδεύεται η πολύτιμη εμπειρία των παλιότερων που εργάζονται για δεκαετίες στο δημόσιο σύστημα υγείας, σχεδιάζουν να αυξήσουν το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 69.

- Γιατί θέλουμε να ζούμε από το μισθό μας. Γιατί αρνούμαστε το εισόδημά μας και η επιστημονική μας εξέλιξη να εξαρτώνται από τα έσοδα που θα εξασφαλίζει το νοσοκομείο από τους ασθενείς – πελάτες.

- Γιατί θέλουμε να ασκούμε την ιατρική με επιστημονικά κριτήρια και όχι να κόβουμε εξετάσεις και θεραπείες αναγκαίες, για να μειωθεί το κόστος και να στοιχίζει πιο φθηνά ο ασθενής.

- Για την υπεράσπιση της συλλογικής οργάνωσης και της συνδικαλιστικής δράσης των εργαζομένων που μπήκαν στο στόχαστρο της κυβέρνησης με το αντεργατικό έκτρωμα, το "αναπτυξιακό νομοσχέδιο – σκούπα". Ενώνουμε τη φωνή μας με τους συναδέλφους από άλλους κλάδους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Ματαιώνουμε τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς να το περάσουν χωρίς να κουνηθεί φύλλο.

Στις 23 Οκτώβρη απεργούμε διεκδικώντας λύσεις στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε γιατροί, υγειονομικοί και ασθενείς. Διεκδικούμε σύγχρονα μισθολογικά εργασιακά και επιστημονικά δικαιώματα».

Οι νοσοκομειακοί γιατροί θα συγκεντρωθούν στη στάση του μετρό «Ευαγγελισμός» στις 09:30 και θα ακολουθήσει πορεία και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις