ΥΓΕΙΑ

Στα νοσοκομεία η χορήγηση των παραγώγων αίματος – Δημιουργείται μητρώο ασθενών για γ-σφαιρίνη

Στα νοσοκομεία η χορήγηση των παραγώγων αίματος – Δημιουργείται μητρώο ασθενών για γ-σφαιρίνη
PIXABAY

Ξεκινά πιλοτικά από τρία νοσοκομεία, ένα πανεπιστημιακό και δύο ιδιωτικά, η απευθείας προμήθεια παραγώγων αίματος, χωρίς οι ασφαλισμένοι να χρειάζεται να πηγαίνουν στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Το υπουργείο Υγείας ακολουθεί το μοντέλο που εφαρμόστηκε στα ογκολογικά φάρμακα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ουρές στα φαρμακεία του Οργανισμού, αλλά και να ελέγχονται καλύτερα οι ανάγκες σε παράγωγα αίματος ανά πάσα στιγμή.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας υπέγραψε σήμερα, Δευτέρα (04/11/2019) σύμφωνο συνεργασίας για την άμεση χορήγηση παραγώγων αίματος, κυρίως γ-σφαιρίνης, στις κλινικές όπου παρακολουθούνται ή νοσηλεύονται οι ασθενείς, χωρίς ταλαιπωρία ωρών αναμονής ή οικονομική επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους.

Το σύμφωνο υπέγραψαν ο υπουργός Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ, με τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ Μελέτιο-Αθανάσιο Δημόπουλο για το Αιγινήτειο νοσοκομείο, και εκπροσώπους ιδιωτικών θεραπευτηρίων, παρουσία εκπροσώπων Συλλόγων Ασθενών, όπως η Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων (ΠΕΣΠΑ) και ο Σύλλογος Μυασθενών Ελλάδος. Σύντομα, η απευθείας προμήθεια των προϊόντων αίματος θα επεκταθεί και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας.

Με την ίδια απόφαση, δίνεται τέλος και στην ταλαιπωρία των ασθενών με νόσο Pompe, οι οποίοι επίσης δεν θα πηγαίνουν στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, αλλά στο Αιγινήτειο νοσοκομείο όπου και παρακολουθούνται.

Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζονται ελλείψεις σε προϊόντα αίματος και κυρίως σε γ-σφαιρίνη, με συνέπεια οι ασθενείς να ταλαιπωρούνται περιμένοντας σε ουρές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, συχνά χωρίς αποτέλεσμα. Για να εξασφαλισθεί η επάρκεια των σκευασμάτων γ-σφαιρίνης και να μην παρατηρηθούν ξανά ελλείψεις, το υπουργείο Υγείας προχωρά στη δημιουργία Ηλεκτρονικού Μητρώου Ασθενών οι οποίοι λαμβάνουν γ-σφαιρίνη. Στόχος είναι να γνωρίζει το Υπουργείο ανά πάσα στιγμή και με απόλυτη ακρίβεια, τις ανάγκες της χώρας σε γ-σφαιρίνη.

Υπ.Υγ.

«Μετά από τη χορήγηση των ογκολογικών φαρμάκων για τους ασθενείς στις ιδιωτικές κλινικές και από 01/01/2020 των περιπατητικών ογκολογικών ασθενών στα φαρμακεία της γειτονιάς τους, βρίσκομαι σήμερα στην πολύ ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έπειτα από συντονισμένες κινήσεις, ήρθε η ώρα να διευκολύνουμε και να ανακουφίσουμε τους ασθενείς εκείνους που ψάχνουν εναγωνίως παράγωγα αίματος και γ-σφαιρίνη. Η γ-σφαιρίνη δεν βρίσκεται πάντα και οι άνθρωποι που την έχουν ανάγκη βρίσκονται στη δυστυχή θέση να περιμένουν, πολλές φορές χωρίς να μπορούν να την προμηθευτούν.

Με πρωτοβουλία, οργάνωση και συντονισμό του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου, του κ. Γιάννη Κωτσιόπουλου, τον οποίο θέλω να ευχαριστήσω δημοσίως, ανακοινώνουμε ότι πιλοτικά κατ’ αρχάς σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία, κλινικές και κλινικές του ιδιωτικού τομέα, θα διανέμονται τα παράγωγα αίματος χωρίς να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς στις ουρές του ΕΟΠΥΥ, κάτι που θα επεκταθεί σταδιακά σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας» δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μετά την υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr