ΥΓΕΙΑ

ΠΟΕΔΗΝ: Πενήντα άτομα στη λίστα αναμονής για ΜΕΘ

ΠΟΕΔΗΝ: Πενήντα άτομα στη λίστα αναμονής για ΜΕΘ
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Καθώς αυξάνονται τα κρούσματα της γρίπης, γίνονται εμφανείς οι ελλείψεις σε κρεβάτια Εντατικής, προσωπικό και υλικά στα δημόσια νοσοκομεία. Εκτός από τους νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ, υπάρχουν ασθενείς με συμπτώματα γρίπης, διασωληνομένοι σε θαλάμους πνευμονολογικών και παθολογικών κλινικών, υποστηρίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

«Πέραν των εξαγγελιών, καμία παρέμβαση δεν έγινε μέχρι στιγμής στα δημόσια νοσοκομεία για την ασφαλέστερη αντιμετώπιση της γρίπης. Η ταλαιπωρία στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) συνεχίζεται για τους ασθενείς και τα μεγάλα νοσοκομεία αναπτύσσουν ράντζα» τονίζει η Ομοσπονδία.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε (18-19/01/2020), στη λίστα αναμονής για ΜΕΘ ήταν 50 ασθενείς. «Αντί να ανοίξουν κρεβάτια, κλείνουν λόγω μείωσης του προσωπικού. Τα 224 κρεβάτια στα νοσοκομεία της Αττικής τα οποία εξυπηρετούν 6 εκατομμύρια πληθυσμού και για τα οποία υπάρχει η ανωτέρω λίστα, δεν επαρκούν. Εάν τις επόμενες ημέρες υπάρξει έξαρση της γρίπης, η λίστα θα μεγαλώσει κατά πολύ. Υπάρχουν 80 - 100 κλίνες ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία, εξοπλισμένες, που δεν λειτουργούν λόγω ελλείψεων νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού (το νούμερο δεν μπορεί να προσδιοριστεί επακριβώς γιατί κλείνουν κρεβάτια με εσωτερικές αποφάσεις των νοσοκομείων χωρίς να ανακοινώνονται)» καταγγέλλει η Ομοσπονδία.

Η ΠΟΕΔΗΝ καλεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, να προχωρήσει στην πρόσληψη 1.000 επικουρικών νοσηλευτών και γιατρών, για να λειτουργήσουν άμεσα τα κλειστά κρεβάτια. «Όχι σχέδια ιδιωτικοποίησης που αδειάζουν περαιτέρω τα νοσοκομεία. Οι εξαγγελίες για την ανάθεση της διοικητικής υποστήριξης των νοσοκομείων στους ιδιώτες, αδειάζουν τα νοσοκομεία από διοικητικό προσωπικό. Με την κινητικότητα που είναι σε εξέλιξη, δεκάδες διοικητικοί υπάλληλοι είναι σε διαδικασία μετάταξης σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ και προειδοποιεί για κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία, τα οποία θα επιλεγούν για την πιλοτική εφαρμογή των ΣΔΙΤ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις