ΥΓΕΙΑ

Νέος κοροναϊός: Οδηγίες από τον Εθνικό Οργανισμό Υγείας

Νέος κοροναϊός: Οδηγίες από τον Εθνικό Οργανισμό Υγείας
ASSOCIATED PRESS

Σε εγρήγορση βρίσκεται ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας (ΕΟΔΥ) με καθημερινές συσκέψεις και στενή παρακολούθηση της εξέλιξης των κρουσμάτων πνευμονίας από το νέο στέλεχος του κοροναϊού (2019-nCoV) στην Κίνα και άλλες ασιατικές χώρες.

Ήδη οι θάνατοι έχουν φτάσει τους έξι, ενώ διαπιστώθηκε ότι ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, αυξάνοντας την ανησυχία.

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν περιορισμοί σε σχέση με ταξίδια ή συστάσεις για έλεγχο στις πύλες εισόδου, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος συνεδριάζει ξανά αύριο, Τετάρτη (22/01/2020) για το θέμα.

Ωστόσο, ο ΕΟΔΥ εξέδωσε οδηγίες προς τους ταξιδιώτες, ειδικά εκείνους που θα επισκεφθούν την πολη Βουχάν. Ειδικότερα, αν ταξιδεύετε προς την πόλη Wuhan συνιστάται:

• Να αποφύγετε την επαφή με τα ζώα (ζωντανά ή νεκρά), τις αγορές ζώων και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (όπως μη μαγειρευμένο κρέας).

• Να αποφύγετε την επαφή με ασθενείς.

• Να πλένετε συχνά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι.

Αν επιστρέφετε από την πόλη Wuhan και εμφανίζετε συμπτώματα συνιστάται :

• Να παραμείνετε στο σπίτι και να αναζητήσετε άμεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι σας.

• Να αποφύγετε την επαφή με άλλα άτομα.

• Να αποφύγετε να ταξιδέψετε ενώ έχετε συμπτώματα.

• Να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας με ένα χαρτομάντηλο ή με το μανίκι (όχι με το χέρι) όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.

Το ιστορικό εμφάνισης του μυστηριώδους κοροναϊού

Στην πόλη Wuhan, επαρχία Hubei, στην Κίνα εμφανίστηκε συρροή κρουσμάτων πνευμονίας. Στις 9 Ιανουαρίου 2020 οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για νέο στέλεχος κοροναϊού. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κυρίως πυρετό και αναπνευστική δυσχέρεια και οι ακτινογραφίες θώρακα έδειξαν σοβαρές αλλοιώσεις και στους δύο πνεύμονες. Οι υγειονομικές αρχές της Κίνας εντόπισαν και παρακολουθούν 763 στενές επαφές των κρουσμάτων.

Από την προκαταρκτική επιδημιολογική έρευνα προέκυψε ότι τα περισσότερα κρούσματα είτε εργάζονται είτε επισκέπτονται συχνά την αγορά θαλασσινών της πόλης Wuhan όπου εκτός από θαλασσινά πωλούνται κοτόπουλα, νυχτερίδες, μαρμότες και άλλα άγρια ζώα. Η αγορά έκλεισε την 1η Ιανουαρίου 2020 ώστε να καθαριστεί και να απολυμανθεί. Η πόλη Wuhan έχει 19 εκατομμύρια πληθυσμό και είναι πρωτεύουσα της επαρχίας Hubei που ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 58 εκατομμύρια πληθυσμό.

Γεωγραφική κατανομή εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων (n=44) πνευμονίας από το νέο στέλεχος κοροναϊού (2019-nCoV) έως τις 17 Ιανουαρίου 2020 (ECDC)

ecdc.jpg

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr