ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Επίταξη κλινών, τεστ και εργαστηρίων ιδιωτικών κλινικών ζητούν οι νοσοκομειακοί γιατροί

Κορονοϊός: Επίταξη κλινών, τεστ και εργαστηρίων ιδιωτικών κλινικών ζητούν οι νοσοκομειακοί γιατροί
INTIME NEWS

Δεν έλαβαν ουσιαστική δέσμευση, ότι έστω και τώρα θα ληφθούν όλα τα επιβεβλημένα μέτρα για την πραγματική θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού, οι νοσοκομειακοί γιατροί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Οι νοσοκομειακοί γιατροί είχαν ζητήσει επείγουσα συνάντηση με το υπουργείο Υγείας, με κύρια θέματα την ανάγκη άμεσης στελέχωσης των νοσοκομείων με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό, τον εξοπλισμό των ΜΕΘ και την επάρκεια του προστατευτικού εξοπλισμού για τους υγειονομικούς.

Την Τρίτη (24/03/2020) πραγματοποιήθηκε, τελικά, τηλεδιάσκεψη της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, η ηγεσία του υπουργείου επανέλαβε ότι υπάρχει σχέδιο «επιχειρησιακής ετοιμότητας» του δημόσιου συστήματος υγείας, ξεχνώντας «ότι συνομιλούν με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, που καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με μια πραγματικότητα, που απέχει παρασάγγας από την εικονική πραγματικότητα που προσπαθούν να παρουσιάσουν. Καμία ουσιαστική δέσμευση ότι έστω και τώρα θα πάρουν όλα εκείνα τα μέτρα που είναι επιβεβλημένα για την πραγματική "θωράκιση" του δημόσιου συστήματος υγείας και την αντιμετώπιση της πανδημίας».

ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Ειδικότερα, δεν υπήρξε δέσμευση για την άμεση επίταξη, «πριν να είναι πολύ αργά, των κρεβατιών, των κλινικών, των εργαστηρίων, του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του ιδιωτικού τομέα μαζί με το προσωπικό ώστε να ενταχθούν στον κρατικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού», ούτε για την επίταξη των 350 ιδιωτικών κρεβατιών ΜΕΘ. Ως προς τα διαγνωστικά τεστ για τον κορονοϊό του ιδιωτικού τομέα, η ΟΕΝΓΕ ζητά να ενταχθούν στο σχεδιασμό του δημόσιου συστήματος, ώστε να γίνονται δωρεάν, βάσει επιστημονικών ενδείξεων και με ευθύνη των κρατικών φορέων σε μεγάλες ομάδες πληθυσμού, σύμφωνα με τις τρέχουσες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και σε όλους ανεξαιρέτως τους υγειονομικούς.

Η κυβέρνηση με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, διπλασίασε την αποζημίωση που παίρνουν οι ιδιωτικές κλινικές για τη διάθεση κρεβατιών ΜΕΘ στον ΕΟΠΥΥ. Από 800 ευρώ, το ποσό που θα πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ σαν ενοίκιο αυξήθηκε στα 1.600 ευρώ τη μέρα. Με την αύξηση αυτή, η κυβέρνηση «επιδοτεί» τις ιδιωτικές κλινικές και για την αμοιβή του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που απασχολείται ανά κλίνη ΜΕΘ. Επίσης, «δίνει 30 εκατ. ευρώ ζεστό κρατικό χρήμα στα ιδιωτικά εργαστήρια για τον διαγνωστικό έλεγχο για τον κορονοϊό και την ίδια στιγμή δίνει μόλις 75 εκατ. έκτακτη κρατική επιχορήγηση στα νοσοκομεία» καταγγέλλει η ΟΕΝΓΕ.

Δέσμευση δεν υπήρξε ούτε για τον άμεσο διορισμό με ΠΝΠ, κατά παρέκκλιση των διατάξεων που ισχύουν, όλων των υποψήφιων για τις 943 θέσεις μόνιμων γιατρών στο ΕΣΥ, ούτε για διορισμό σε μόνιμες θέσεις Επιμελητών Β’ όσων επικουρικών γιατρών προσλαμβάνονται για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Τέλος, οι νοσοκομειακοί γιατροί επισημαίνουν ότι δεν πήραν απάντηση για τον τρόπο με τον οποίο θα εξασφαλιστεί η επάρκεια σε μέσα ατομικής προστασίας των υγειονομικών.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί καταλήγουν: «Ως εδώ με την ατομική ευθύνη. Η κυβέρνηση θα έχει την αποκλειστική ευθύνη, αν δεν πάρει όλα εκείνα τα μέτρα για να γίνει το σύστημα υγείας "οχυρό ζωής". Έχει ευθύνη να το κάνει τώρα, πριν να είναι πολύ αργά».

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός στην Ελλάδα –Ξενοδοχείο «καραντίνα»: Πώς αποφεύχθηκε η διασπορά του Covid-19 σε 7 περιοχές

Κορονοϊός - Βρούτσης: Αγωνία για τις θέσεις εργασίας - Έρχονται νέα έκτακτα μέτρα

Κορονοϊός: Αυτοί είναι οι δύο τελευταίοι νεκροί στην Ελλάδα - Δεν είχε προβλήματα υγείας ο 42χρονος

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις