ΥΓΕΙΑ

Θριάσιο: Σοβαρά προβλήματα στην Πνευμονολογική Κλινική όπου νοσηλεύονται ασθενείς με κορονοϊό

Θριάσιο: Σοβαρά προβλήματα στην Πνευμονολογική Κλινική όπου νοσηλεύονται ασθενείς με κορονοϊό
INTIME NEWS

Ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της Πνευμονολογικής κλινικής του Θριασίου Νοσοκομείου, όπου νοσηλεύονται ασθενείς με κορονοϊό, μαζί με άλλους πνευμονολογικούς ασθενείς.

Σύμφωνα με το Σωματείο των εργαζομένων του νοσοκομείου, στην κλινική εργάζονται μόνο επτά ειδικευμένοι γιατροί, από τους οποίους ο συντονιστής διευθυντής αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας. «Αποτέλεσμα των μεγάλων ελλείψεων είναι ότι οι εσωτερικές εφημερίες της κλινικής καλύπτονται μόνο από έναν πνευμονολόγο σε ενεργή εφημερία και έναν σε εφημερία ετοιμότητας, για μέχρι και 65 ασθενείς, διασκορπισμένους σε τρεις διαφορετικούς ορόφους και επτά διαφορετικές κλινικές ενώ οι γιατροί αναγκάζονται να πραγματοποιούν έξι ή επτά ενεργείς και τέσσερις ή πέντε εφημερίες ετοιμότητας κάθε μήνα, με αρνητικότατες συνέπειες για τη συνεχιζόμενη καταπόνηση των ίδιων και τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους ασθενείς» τονίζει το Σωματείο.

Αντίστοιχες είναι οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό. Οι βάρδιες δεν καλύπτονται με τον αναγκαίο αριθμό νοσηλευτών, ιδιαίτερα την ημέρα της εφημερίας και την επόμενη, ενώ παραβιάζεται η υποχρεωτική 11ωρη ανάπαυση μεταξύ δύο βαρδιών, με αρνητικές επιπτώσεις για την καταπόνηση της υγείας τους και την ασφαλή λειτουργία της κλινικής.

Επιπλέον προβλήματα στη λειτουργία της κλινικής προκαλεί το γεγονός ότι στις μισές κλίνες νοσηλεύονται ασθενείς ύποπτοι και θετικοί στον SARS-CoV-2 και στις υπόλοιπες κλίνες πνευμονολογικοί ασθενείς. Σε περίπτωση κάλυψης των κλινών με ύποπτα περιστατικά, ακόμη και μέσα στη νύχτα, οι πνευμονολογικοί ασθενείς μεταφέρονται σε άλλες κλινικές με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται, τόσο οι ασθενείς όσο και οι εργαζόμενοι και να υπάρχει συχνά μεγάλη ένταση, που φτάνει να εκδηλώνεται ακόμη και με φραστικές επιθέσεις σε βάρος των νοσηλευτών της κλινικής.

Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις προσωπικού και στις υπόλοιπες κλινικές και τμήματα του νοσοκομείου, προσθέτει το Σωματείο. Από τις 116 κενές οργανικές θέσεις γιατρών, μόνο το 37% από αυτές καλύπτεται προσωρινά από 43 επικουρικούς γιατρούς, από τους οποίους οι 18 απολύονται μέσα στο 2020. Αντίστοιχα, οι υπόλοιποι επικουρικοί εργαζόμενοι, μέσω ΟΑΕΔ και ΕΟΔΥ καλύπτουν προσωρινά ένα μέρος των 144 κενών οργανικών θέσεων στις υπόλοιπες υπηρεσίες και τμήματα του νοσοκομείου, ενώ 96 με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (οι 59 λήγουν το Δεκέμβριο του 2020) καλύπτουν τις ανάγκες σε καθαριότητα, φύλαξη και εστίαση.

Οι εργαζόμενοι στο Θριάσιο ζητούν από τον υπουργό Υγείας και τις διοικήσεις της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας και του νοσοκομείου να απαλλαγεί η Πνευμονολογική κλινική από τη συμμετοχή στη γενική εφημερία του νοσοκομείου για τα υπόλοιπα, μη SARS-CoV-2, πνευμονολογικά περιστατικά και να ενισχυθεί άμεσα με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Επίσης, να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ και ΕΟΔΥ, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου), να ενισχυθεί άμεσα το Θριάσιο με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες και να αναμορφωθεί ο οργανισμός του νοσοκομείου, ξεκινώντας από την αποκατάσταση των κατηργημένων οργανικών θέσεων και λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη μείωση των ειδικευόμενων γιατρών.

Διαβάστε επίσης:

Σκάει «βόμβα»: Δείτε σε ποιο κανάλι «κλείνει» η Ελένη Μενεγάκη

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr