ΥΓΕΙΑ

Η επανάσταση και το μέλλον της μεταμόσχευσης μαλλιών είναι οι συνδυαστικές τεχνικές FUE & Microstrip

Η επανάσταση και το μέλλον της μεταμόσχευσης μαλλιών είναι οι συνδυαστικές τεχνικές FUE & Microstrip

Πως ο συνδυασμός τεχνικών μεταμόσχευσης μαλλιών, FUE & Microstrip, κατάφερε να αγγίξει ποσοστό επιτυχίας αποτελεσμάτων 98%; Η εξέλιξη και η πρωτοπορία δεν σταματά ποτέ για την πρώτη εξειδικευμένη Κλινική Μεταμόσχευσης & Αποκατάστασης Μαλλιών της Αθήνας, Hair Transplant Clinic.

Ο καταξιωμένος Δερματολόγος – Δερματοχειρουργός και επικεφαλής της κλινικής Hair Transplant και του τμήματος Μεταμόσχευσης Μαλλιών στο νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, Dr Ιωάννης Παπαγγελόπουλος MD, PhD, έχει αφιερώσει μεγάλο κομμάτι της καριέρας του σε ερευνητικό έργο, με τα πορίσματα των ερευνών του να αποτελούν «σταθμούς» για την παγκόσμια ιατρική κοινότητα.

Ένας από αυτούς ήταν και η συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Συνέδριο ISHRS στην Πράγα, όπου παρουσίασε για πρώτη φορά, το 2017, την επιστημονική έρευνα-μελέτη για την τεχνική Microstrip, η οποία καθίσταται αποδοτικότερη όταν συνδυαστεί με την τεχνική FUE, εξασφαλίζοντας θεαματικά ποσοστά επιτυχίας σε περιπτώσεις διάχυτης αλωπεκίας, χωρίς μετεγχειρητικές ουλές και σημάδια.

Αυτό επιτυγχάνεται με την λήψη του μέγιστου αριθμού μοσχευμάτων που δύναται να καλύψει έως και το 100% της περιοχής, όπου παρουσιάζεται αραίωση ή αλωπεκία, από την 1η κιόλας συνεδρία. Εξετάζοντας τις δύο τεχνικές μεμονωμένα, ο αριθμός των μοσχευμάτων που μπορεί να ληφθεί, δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 2.000 με 2.500, με αποτέλεσμα σε περιπτώσεις διάχυτης αλωπεκίας ο υποψήφιος να χρειαστεί να υποβληθεί σε 1 έως και 3 χειρουργεία, ανάλογα με την έκταση του προβλήματος. Επομένως, γίνεται αμέσως αντιληπτό πως ο συνδυασμός των τεχνικών FUE & Microstrip, κατέχει το «ρεκόρ» των 4.500 μοσχευμάτων (σε ειδικές περιπτώσεις με εξαιρετικά πυκνή δότρια) ανά συνεδρία, γεγονός που εγγυάται την άμεση επιτυχία ακόμα και στις πιο δύσκολες περιπτώσεις αλωπεκίας.

Εξίσου σημαντικό ρόλο σε μια επιτυχημένη μεταμόσχευση έχουν ο τρόπος λήψης και ο διαχωρισμός των τριχοθυλακίων. Με την μέθοδο FUE, τα τριχοθυλάκια επιλέγονται και εξάγονται ένα προς ένα από το πίσω μέρος του τριχωτού της κεφαλής με τη χρήση ενός ειδικά σχεδιασμένου εργαλείου, ιδιαίτερα μικρής διαμέτρου. Τα εξαγμένα τριχοθυλάκια διατηρούνται σε συγκεκριμένη θερμοκρασία και σε ειδικό διάλυμα που ενισχύει την ανάπτυξή τους μετά την τοποθέτηση. Στο διάστημα αυτό, έχουμε τη δυνατότητα να εφαρμόσουμε την τεχνική Micro Strip, λαμβάνοντας 3 έως 4 μικρά τεμαχίδια δέρματος, τα οποία διαχωρίζονται σε τελευταίας γενιάς στερεοσκοπικά μικροσκόπια που μπορούν να μας δώσουν επιπλέον, από 2.000 έως 2.500 θυλάκια (ανάλογα με την πυκνότητα).

Επιπλέον, με το συνδυασμό αυτό, που γίνεται σε 2 φάσεις, τα μοσχεύματα δεν μένουν εκτός από τον ανθρώπινο οργανισμό για πολλές ώρες, αφού ο χρόνος λήψης και διαχωρισμού δεν ξεπερνά τις 5 ώρες, και έτσι δεν υπάρχει περίπτωση απώλειας αυτών.

Εν κατακλείδι, με τον επαναστατικό συνδυασμό των FUE & Microstrip, μας δίνεται ένα σημαντικό χρονικό πλεονέκτημα, το οποίο ένας εξειδικευμένος και έμπειρος Δερματοχειρουργός μπορεί να εκμεταλλευτεί, ώστε να ολοκληρώσει με εγγυημένη επιτυχία την διαδικασία μεταμόσχευσης μαλλιών στην πρώτη κιόλας συνεδρία. Από την πλευρά του, ο υποβαλλόμενος επωφελείται πολύτιμου χρόνου ανάρρωσης, καθώς, η συνδυαστική αυτή τεχνική αποτρέπει τις μετεγχειρητικές ουλές και εξασφαλίζει την γρήγορη επιστροφή του στις καθημερινές του δραστηριότητες. Δεν τίθεται, επομένως, κανένας ενδοιασμός ότι μιλάμε για την πιο εξελιγμένη συνδυαστική μέθοδο μεταμόσχευσης μαλλιών και το μέλλον της Δερματολογικής επιστήμης. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο που πολλές κλινικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό την εφαρμόζουν, πλέον, χρησιμοποιώντας διαφορετικές ονομασίες.

Ιωάννης Παπαγγελόπουλος

Δερματολόγος- Δερματοχειρουργός

Διδάκτωρ Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

CEO Hairtransplant Clinic

Επικεφαλής του τμήματος μεταμόσχευσης μαλλιών του νοσοκομείου «Υγεία»