ΥΓΕΙΑ

«Συναγερμός» για τις ΜΕΘ στην Αττική – Σύσκεψη στο ΕΚΑΒ και διαπραγμάτευση με τις ιδιωτικές κλινικές

«Συναγερμός» για τις ΜΕΘ στην Αττική – Σύσκεψη στο ΕΚΑΒ και διαπραγμάτευση με τις ιδιωτικές κλινικές
INTIME NEWS

Χωρίς διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ μένει το νοσοκομείο «Σωτηρία», το οποίο αποτελεί τη «ναυαρχίδα» των νοσοκομείων της Αττικής στην αντιμετώπιση περιστατικών κορονοϊού σε επίπεδο δυναμικότητας κλινών.

Σήμερα, Παρασκευή (19/02/2021), 82 κλίνες ΜΕΘ είναι κατειλημμένες με περιστατικά κορονοϊού στο «Σωτηρία». Μόλις δύο είναι κενές, ενώ νοσηλεύονται άλλοι 302 ασθενείς.

«Θα πρέπει να σημάνει συναγερμός στο υγειονομικό σύστημα» προειδοποιεί ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος. «Αν αναλογισθεί κανείς ότι το νοσοκομείο αυτό νοσηλεύει τα τριπλά και πλέον περιστατικά, σε σχέση με άλλα νοσοκομεία, φανταστείτε την πίεση που θα ασκηθεί τις επόμενες ημέρες».

Το «Αττικό» άνοιξε 10 νέες κλίνες ΜΕΘ και από 10 διασωληνωμένους ασθενείς που είχε την περασμένη εβδομάδα, τώρα έφτασε τους 22.

Στο νομό Αττικής «ουσιαστικά κενές κλίνες ΜΕΘ διαθέτουν 10 ο "Ευαγγελισμός" και 11 το Αττικό» τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ. «Μπορεί να αδειάζουν μία-δύο κλίνες σε ένα νοσοκομείο, αλλά την άλλη στιγμή γεμίζουν» προσθέτει ο κ. Γιαννάκος και επαναλαμβάνει το αίτημα των υγειονομικών να λειτουργήσουν άμεσα νέες κλίνες ΜΕΘ με προσλήψεις προσωπικού και να επιταχθούν οι κλίνες του ιδιωτικού τομέα, τις οποίες θα διαχειρίζεται αποκλειστικά το ΕΚΑΒ-ΕΚΕΠΥ.

Την ίδια ώρα, πολύωρη σύσκεψη πραγματοποιείται από το πρωί στο Ενιαίο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ, με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, του γενικού γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Γιάννη Κωτσιόπουλου, του προέδρου του ΕΚΑΒ Νίκου Παπαευσταθίου και των διοικητών της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Παναγιώτη Στάθη και Χρήστου Ροϊλού, αντίστοιχα.

Εξετάζονται όλα τα επιχειρησιακά θέματα που αφορούν την πανδημία σε πανελλαδικό επίπεδο, ωστόσο η κατάσταση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στην Αττική είναι το κρίσιμο ζήτημα. Σημειώνεται ότι στην προσπάθεια να εξοικονομηθούν κλίνες για περιστατικά covid-19, χρησιμοποιούνται κλίνες ΜΕΘ γενικών περιστατικών και οι ασθενείς αυτοί μεταφέρονται σε άλλα νοσοκομεία. Ήδη αυτό έχει συμβεί στο Θριάσιο.

Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι και η διαπραγμάτευση με τις ιδιωτικές κλινικές στην Αττική. Το υπουργείο Υγείας επιχειρεί να εξασφαλίσει κρεβάτια Εντατικής αλλά και απλές κλίνες covid-19. Συμφωνία ως προς τον αριθμό των κλινών που θα χρησιμοποιεί το ΕΣΥ, αναμένεται στην αρχή της επόμενης εβδομάδας. Τα «αγκάθια» σύμφωνα με πληροφορίες είναι το ύψος της αποζημίωσης που ζητούν οι κλινικάρχες, καθώς μέχρι σήμερα διέθεταν κλίνες για νοσηλεία περιστατικών εκτός κορονοϊού, προκειμένου να παραμένουν «covid free». Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία, δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να υπάρξει «επίταξη» όπως είχε συμβεί στη Θεσσαλονίκη το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου και πάλι με αποζημίωση για τις ιδιωτικές κλινικές.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Survivor Spoiler (19/2): Στα «μαχαίρια» οι Μπλε – Απομακρύνουν και τον Καλλίδη; (video)