ΥΓΕΙΑ

Θεοδωρίδου: Για αυτό δόθηκε το «ΟΚ» για εμβολιασμό των 65 και άνω με το εμβόλιο της AstraZeneca

Θεοδωρίδου: Για αυτό δόθηκε το «ΟΚ» για εμβολιασμό των 65 και άνω με το εμβόλιο της AstraZeneca
InTime

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους αποφασίστηκε να δοθεί το «πράσινο φως» για εμβολιασμό των ανθρώπων άνω των 65 ετών με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Στη διάρκεια της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε εκτενώς στις παγκόσμιες εξελίξεις γύρω από τα εμβόλια.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο εμβόλιο της AstraZeneca, εξηγώντας πως μετά από έναν λεπτομερή και εμπεριστατωμένο έλεγχο αποφασίστηκε πως είναι ασφαλές, ανοσογόνο και αποτελεσματικό ενώ επιβεβαίωσε επίσημα ότι πλέον θα εμβολιάζονται με αυτό και άνθρωποι άνω των 65 ετών.

«Προστατεύει έναντι της σοβαρής νόσου και επιπλέον βοηθάει στο να μειωθούν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία», είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, εξήγησε πως μέχρι τώρα οι μελέτες είχαν μικρό αριθμό ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών και για αυτό αρχικά η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στην Ελλάδα είχε περιορίσει τη χορήγησή του στην ηλικιακή ομάδα 18-64.

«Σήμερα, λοιπόν, ένα μήνα μετά, έχουν προδημοσιευθεί δύο μελέτες που αφορούν σε μεγάλους πληθυσμούς για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε άτομα ηλικιωμένα», εξήγησε στη συνέχεια. Σύμφωνα με όσα ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου, στην πρώτη μελέτη φάνηκε πως μειώθηκαν κατά 85% οι εισαγωγές στα νοσοκομεία με το εμβόλιο της Pfizer ενώ με αυτό της AstraZeneca μειώθηκαν κατά 94%.

Σχετικά με τη δεύτερη μελέτη, προερχόμενο από το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία αφορά 7,5 εκατομμύρια ανθρώπους, έδειξε πως υπάρχει αποτελεσματικότητα του εμβολίου και σε άτομα άνω των 70 ετών.

«Με τα νέα λοιπόν δεδομένα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επικαιροποιεί τις συστάσεις στη χώρα μας έτσι ώστε το εμβόλιο της Astrazeneca να χορηγείται σε όλες τις ηλικίες και στους άνω των 65 ετών. Αναμφίβολα η αποδοχή των εμβολίων είναι ικανοποιητική στη χώρα μας, αλλά ακόμα παραμένουν άτομα στις μεγάλες ηλικίες που δεν εμβολιάζονται», υπογράμμισε η κ. Θεοδωρίδου επαναλαμβάνοντας για ακόμα μια φορά πως τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.

«Όσοι εμβολιάστηκαν δεν νοσηλεύονται σε ΜΕΘ»

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τη βελτίωση της κατάστασης με τον εμβολιασμό, η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε πως ακόμα είναι νωρίς για να υπάρχει συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Εξήγησε, ωστόσο, πως με βάση την εικόνα που μεταφέρουν οι γιατροί στις ΜΕΘ της χώρας, οι άνθρωποι που νοσηλεύονται εκεί δεν έχουν εμβολιαστεί.

«Θα θέλαμε να έχει προχωρήσει ο εμβολιασμός για να μπορούμε να δώσουμε περισσότερα στοιχεία. Τα τωρινά στοιχεία δεν είναι εμφανή, όμως όλα καταγράφονται και θα έχουμε περισσότερα στοιχεία. Μπορώ όμως να μεταφέρω όσα λένε οι συνάδελφοί μας στις εντατικές μονάδες. Σε αυτό το κύμα δεν έχουν νοσηλευτεί άτομα που είναι εντός εμβολιασμού και οι ηλικίες των ανθρώπων που οδηγούνται στις εντατικές δεν αφορούν πλέον τους μεγαλύτερους, που έχουν ήδη αρχίσει να εμβολιάζονται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Σχετικά με όσους έχουν εμβολιαστεί και έχουν νοσήσει, ναι υπάρχει ένας αριθμός περίπου 1.000 ατόμων. Αυτό μπορεί να συμβαίνει διότι τις περισσότερες φορές η λοίμωξη έγινε τη στιγμή που δεν είχαν παραχθεί τα αντισώματα. Ας έχουμε υπόψη μας πως το εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό και όσο αυξάνεται ο αριθμός των εμβολιασμένων αυξάνεται η πιθανότητα να νοσήσει κάποιος που έχει κάνει το εμβόλιο. Ωστόσο, όσοι έχουν νοσήσει ενώ έχουν εμβολιαστεί είναι κυρίως ασυμπτωματικοί επομένως υπάρχει το κέρδος της πιο ήπιας κλινικής εικόνας της νόσου», πρόσθεσε κλείνοντας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 1.165 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - 39 θάνατοι σε 24 ώρες, στους 477 οι διασωληνωμένοι