ΥΓΕΙΑ

ΟΕΝΓΕ: Το ΕΣΥ στο χείλος της κατάρρευσης – Συλλαλητήριο για την υγεία το απόγευμα στο Σύνταγμα

ΟΕΝΓΕ: Το ΕΣΥ στο χείλος της κατάρρευσης – Συλλαλητήριο για την υγεία το απόγευμα στο Σύνταγμα
INTIME NEWS

Την ώρα που ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας μαζί με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ Νίκο Παπαευσταθίου θα ανακοινώνουν τα επόμενα βήματα στον έκτακτο σχεδιασμό για τη στήριξη του ΕΣΥ στην Αττική, το απόγευμα της Τετάρτης (17/03/2021), νοσοκομειακοί γιατροί και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία θα διαδηλώνουν στο Σύνταγμα «ενάντια στην πολιτική που οδηγεί ασθενείς και υγειονομικούς σε ασφυξία».

Το ΕΣΥ στην Αττική είναι στο «κόκκινο», με πλήρεις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αλλά και κλινικές, και με προσωπικό στα όρια της εξάντλησης. Με «εφιαλτική εικόνα» παρομοίωσε την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής, ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Πάνος Παπανικολάου, μιλώντας στο Newsbomb.gr. Το απόγευμα της Τρίτης (17/03/2021) «είχαμε 124 βαρέως πάσχοντες ασθενείς διασωληνωμένους σε απλές κλίνες να περιμένουν να εισαχθούν σε ΜΕΘ», εκ των οποίων οι 79 με Covid - 19.

Οι υγειονομικοί ζητούν άμεσα επίταξη του ιδιωτικού τομέα χωρίς όρους, προϋποθέσεις και αποζημίωση στο διπλάσιο του Κλειστού Ενοποιημένου Νοσηλίου για τις ιδιωτικές κλινικές. Κύμα αντιδράσεων προκάλεσε τις προηγούμενες ημέρες το γεγονός ότι η 1η Υγειονομική Περιφέρεια ζήτησε τη μετακίνηση πέντε ειδικευόμενων γιατρών από δημόσια νοσοκομεία στο μαιευτήριο Λητώ, μία από τις δύο ιδιωτικές κλινικές που παραχωρήθηκαν «εθελουσίως» για τη νοσηλεία περιστατικών κορονοϊού. Η μετακίνηση τελικά δεν έγινε την τελευταία στιγμή μετά την κατακραυγή που προκλήθηκε. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ιδιωτικές κλινικές είχαν διαβεβαιώσει το υπουργείο Υγείας ότι θα μεριμνήσουν να μεταφέρουν το απαραίτητο προσωπικό από άλλα θεραπευτήρια των ομίλων τους. Επίσης, η 2η Υγειονομική Περιφέρεια έθεσε προϋποθέσεις προκειμένου να μεταφέρονται ασθενείς με covid-19 στο Ιατρικό Περιστερίου, τη δεύτερη ιδιωτική κλινική που παραχώρησε ο ιδιωτικός τομέας. Σύμφωνα με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, πρόκειται για ασθενείς που ουσιαστικά έχουν αναρρώσει και είναι ένα βήμα πριν από το εξιτήριο, κάνοντας λόγο για «κοροϊδία».

Η ΟΕΝΓΕ ζητά «επίταξη τώρα του ιδιωτικού τομέα υγείας, χωρίς αποζημίωση των κλινικαρχών, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, μαζικές προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού για την αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, εξασφάλιση του αναγκαίου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού των δημόσιων μονάδων υγείας, άμεση επαναφορά της τακτικής λειτουργίας (εξωτερικά ιατρεία, χειρουργεία)». Όπως σημειώνει η Ομοσπονδία, στον ένα χρόνο της πανδημίας η κυβέρνηση «αντί να ανοίξει, κλείνει τμήματα, ακόμα και καρδιοχειρουργικά, μονάδες εμφραγμάτων, κλινικές, ολόκληρα νοσοκομεία. Αντί να προσλάβει παθολόγους, πνευμονολόγους, αναισθησιολόγους, εξαναγκάζει ειδικευόμενους παιδίατρους, γυναικολόγους, ορθοπαιδικούς, χειρουργούς, γαστρεντερολόγους να περιθάλπουν ασθενείς με covid. Αντί να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας με μόνιμους γιατρούς, νοσηλευτές, όλο το αναγκαίο προσωπικό, συνάπτει συμβάσεις με ιδιώτες γιατρούς τάζοντάς τους μισθό 2.000 ευρώ συν 1.400 ευρώ το μήνα για εφημερίες. Την ίδια στιγμή οι γιατροί και οι νοσηλευτές του δημόσιου συστήματος υγείας έχουν απλήρωτες δεδουλευμένες εφημερίες και υπερωρίες ολόκληρων μηνών. Αντί να επιτάξει το σύνολο των ιδιωτικών κλινικών, χωρίς αποζημίωση των ιδιοκτητών τους, τους παρακαλάει να «παραχωρήσουν» κλίνες με το αζημίωτο, έναντι αδράς αμοιβής. Δυναμώνουν τον αυταρχισμό και την καταστολή στους χώρους δουλειάς, στις σχολές ακόμα και στις γειτονιές. Απολύουν γιατρούς μέσα στην πανδημία επειδή δεν άφησαν τους συναδέλφους τους που αρρώστησαν να συρθούν σε ΕΔΕ».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) διεκδικεί ένταξη στα ΒΑΕ, χαρακτηρισμό του θανάτου υγειονομικών από κορονοϊό ως εργατικό ατύχημα, μονιμοποίηση των έκτακτων εργαζόμενων, ισχυρή δημόσια υγεία με επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση, αυξήσεις στους μισθούς, επαρκή μέτρα ατομικής προστασίας και επίταξη του ιδιωτικού τομέα για νοσηλεία περιστατικών κορονοϊού.

Στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, στις 18:00 θα συμμετάσχουν και άλλες Ομοσπονδίες, σωματεία και συνδικαλιστικές οργανώσεις για τη στήριξη των διεκδικήσεων των υγειονομικών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τροχαίο στη Βουλή: Εκτός Τροχαίας ο τροχονόμος που είχε επεισόδιο με ντελιβερά – Διατάχθηκε ΕΔΕ