ΥΓΕΙΑ

Η μέρα της κρίσης για την επίταξη των γιατρών - Έκτακτη σύσκεψη του ΙΣΑ που καλεί σε «συστράτευση»

Η μέρα της κρίσης για την επίταξη των γιατρών - Έκτακτη σύσκεψη του ΙΣΑ που καλεί σε «συστράτευση»
AP Photo

Η προθεσμία που είχε θέσει ο υπουργός Υγείας στους ιδιώτες γιατρούς για να εκδηλώσουν ενδιαφέρον, συνδράμοντας το Σύστημα Υγείας παρήλθε την Παρασκευή με οριστικές αποφάσεις για την επίταξη ή μη των γιατρών να είναι θέμα ωρών.

Στη μάχη κατά της πανδημίας κανείς δεν περισσεύει. Κάθε άλλο, χρειάζονται άπαντες. Κι αυτό ήταν το μήνυμα που θέλησε να περάσει ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, στους ιδιώτες ιατρούς, κατά την ενημέρωση της περασμένης Τετάρτης, οπότε και περιγράφοντας τα στοιχεία για την οριακή κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, απηύθυνε έκκληση προς τους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα, να δηλώσουν το «παρών».

Μάλιστα, αναλύοντας το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη στήριξη του ΕΣΥ, κάλεσε 200 γιατρούς να «βγουν μπροστά», εντός 48 ωρών από εκείνη τη μέρα. Μέχρι το βράδυ της Κυριακής, οι ιδιώτες ιατροί που είχαν θέσει εαυτούς στη διάθεση του ΕΣΥ ανέρχονταν σε 61 μόλις.

Στο μεταξύ, η κατάσταση στα νοσκομεία δεν μεταβάλλεται προς το καλύτερο. Οι εισαγωγές νέων ασθενών με κορονοϊό αυξάνονται καθημερινά, ενώ τις τελευταίες ημέρες, καταρρίπτεται διαδοχικά το ρεκόρ των διασωληνωμένων ασθενών στη χώρα μας, από την αρχή της πανδημίας.

Εν μέσω αυτής της πραγματικότητας, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καθώς και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, κατέστησαν σαφές, ότι δεν θα διστάσουν να προχωρήσουν στην επίταξη ιδιωτών γιατρών. Σε δηλώσεις τους στο Newsbomb.gr, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, ξεκαθάρισαν πως η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω και πως η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και εξακολουθεί να ισχύει, με τη σημερινή ημέρα να αποτελεί την κρίσιμη ημέρα για τη λήψη των αποφάσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε, μάλιστα, το MEGA, τα φύλλα επίταξης ετοιμάζονται με την αποφάση να ανακοινώνεται μετά τις 8 το πρωί.

Στο πνεύμα της «συστράτευσης» κινείται και ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας. Με ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ. Πατούλης, απηύθυνε κάλεσμα προς τους συναδέλφους του, «με ενότητα και ομοψυχία» να δώσουν «τη μάχη για τον ασθενή, τη δημόσια υγεία και την πατρίδα», συγκαλώντας σύσκεψη των εκπροσώπων των Επιστημονικών Εταιριών Παθολογίας, Γενικής Ιατρικής Πνευμονολογίας και Αναισθησιολογίας, στις 10π.μ. το πρωί της Δευτέρας, για την περαιτέρω ενσωμάτωση των ιδιωτών ιατρών στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Αυτό που φαίνεται να προβληματίζει τους ιδιώτες γιατρούς πάντως, είναι το ζήτημα της αστικής ευθύνης. Σε πρόσφατη συνάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης, Κ. Τσιάρα, με τον πρόεδρο του ΠΙΣ, Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, συζητήθηκαν οι νομοθετικές ρυθμίσεις που πρέπει να υπάρξουν, «ώστε οι ιατροί που αντιμετωπίζουν περιστατικά covid -19 να έχουν νομική ασυλία, όπως γίνεται και σε όλες τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες».

«Οι ιδιώτες γιατροί της χώρας είναι έτοιμοι να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες υγείας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Όσο μας αφορά, δεν τίθεται θέμα οικονομικό. Όμως τίθενται σοβαρά θεσμικά ζητήματα όπως είναι η ασφάλεια αστικής ευθύνης και η ασφάλεια ζωής για τους ιατρούς», ανέφερε μετά τη συνάντηση ο Γιώργος Ελευθερίου, Γενικός Γραμματέας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε την Κυριακή ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, στράφηκε εκ νέου κατά της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για αδιέξοδο στο οποίο οδήγησε η στάση του υπουργείου, στην πρόσφατη συνάντηση του υπουργού με το ΔΣ του Συλλόγου.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΠΙΣ:

«Η στάση του υπουργείου Υγείας οδήγησε σε αδιέξοδο την συνάντηση που είχε το ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας με τον υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου. Παρά τις προτάσεις που έκανε εδώ και καιρό ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) και θα έδιναν λύσεις στο πρόβλημα της υποστελέχωσης του ΕΣΥ, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας οδηγείται στο πρωτοφανές για σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης.

Παρόλα αυτά ο Πρόεδρος του ΠΙΣ και τα μέλη του ΔΣ, οι Πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας αντιπαρερχόμαστε την προσβλητική συμπεριφορά του υπουργού και τιθέμεθα στη διάθεση του ΕΣΥ, καλώντας τους συναδέλφους όλης της χώρας να μας ακολουθήσουν, μέχρι το υπουργείο Υγείας να αποδείξει ότι μπορεί να αξιοποιήσει την προσφορά μας για την αντιμετώπιση του τεραστίου προβλήματος. Έχοντας καταθέσει σε κάθε φάση της επιδημίας εφαρμόσιμες προτάσεις μέχρι στιγμής αναξιοποίητες, λυπούμαστε για το αδιέξοδο που προέκυψε.

Τώρα που η προσπάθεια προσέλκυσης γιατρών στο ΕΣΥ συνεχίζεται από τους Ιατρικούς Συλλόγους Αθήνας και Πειραιά, επισημαίνουμε ότι τα τελεσίγραφα και ο λαϊκισμός δυσχεραίνει την κατάσταση και καλούμε την ύστατη ώρα να αξιοποιηθούν οι προτάσεις μας επ’ ωφελεία των ασθενών και των πολιτών. Για μας η προσπάθεια συνεχίζεται.

Άλλωστε οι ιδιώτες γιατροί από την πρώτη στιγμή συνδράμουν με κάθε τρόπο στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού τόσο στα ιατρεία τους, περιθάλποντας χιλιάδες ασθενείς, όσο και στις ιδιωτικές κλινικές, ενώ έχουν δηλώσει ότι και χωρίς κανένα οικονομικό όφελος είναι έτοιμοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ εθελοντικά.

Εντούτοις ο υπουργός Υγείας εξακολουθεί να δηλώνει με μια απόλυτη επικοινωνιακή ασάφεια ότι αναζητά 200 ιατρούς για το ΕΣΥ, χωρίς σχέδιο, χωρίς να αποσαφηνίζει πόσοι γιατροί χρειάζονται από κάθε ειδικότητα, που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, σε τι ωράριο και υπό ποιες συνθήκες και χωρίς κάλυψη αστικής ευθύνης.

Όλα αυτά βέβαια, την ώρα που εδώ και μήνες δεν έχουν γίνει μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Κατόπιν αυτού και προκειμένου να αποφευχθεί επιδείνωση της σοβαρής υγειονομικής κρίσης, το ΔΣ του ΠΙΣ ζητά άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας προκειμένου να συζητηθούν βιώσιμες λύσεις στο πρόβλημα, του οποίου η διαχείριση από τον υπουργό Υγείας μέχρι στιγμής είναι ανεπαρκής».

Σημειώνεται, πως άμεση ήταν η αντίδραση του ΙΣΑ, ο οποίος με μία λακωνική ανακοίνωση, ο διαχώρισε τη θέση του.

«Ο ΙΣΑ διευκρινίζει ότι το τελευταίο δελτίο τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον ΠΙΣ, είναι απόφαση του ΔΣ του ΠΙΣ, δεν έχει έγκριση της Ολομέλειας των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων και κατά συνέπεια του ΙΣΑ», επεσήμανε σχετικά, «αδειάζοντας» τον πρόεδρό του, Αθανάσιο Εξαδάκτυλο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.