ΥΓΕΙΑ

Κικίλιας: Εμβολιασμένοι οι άνω των 60 ετών σε ποσοστό 70% - 75%

ΚΙΚΙΛΙΑΣ
INTIME NEWS

Περισσότεροι από 3.050.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί πλήρως έναντι του κορονοϊού, ενώ οι συνολικοί εμβολιασμοί ξεπέρασαν τα 7.250.000, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1.

Ειδικά για τους πολίτες άνω των 60 ετών, ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι το ποσοστό των εμβολιασμένων κυμαίνεται στο 70-75%. «Εμβολιάστηκαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι ευπαθείς ομάδες, οι συνάνθρωποί μας που έχουν ανάγκη και τους στηρίξαμε χωρίς κανένα πρόβλημα» τόνισε.

Αναφορικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, ο κ. Κικίλιας είπε ότι πάνω από «το 90% των συμπολιτών μας που είχαν προγραμματίσει τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, έχουν πάει να το κάνουν, ίδιο ακριβώς με το ποσοστό της Pfizer. Άρα λοιπόν, οι συμπολίτες μας που επέλεξαν να κάνουν την πρώτη δόση της AstraZeneca έπραξαν πολύ σωστά και έσωσαν τις ζωές τους, προστάτευσαν τις οικογένειές τους και κάνουν και τη δεύτερη δόση». Επιπλέον, επισήμανε ότι «20 ευρωπαϊκές χώρες έχουν πάρει αυτή την απόφαση και δυο μέρες μετά από εμάς την πήρε και η Αυστραλία. Είτε αρέσει είτε δεν αρέσει σε κάποιους περιοδεύοντες στα κανάλια, με την ταμπέλα του επιστήμονα ή μη, οι Επιτροπές του Υπουργείου Υγείας πάνω από όλα προστατεύουν τη Δημόσια Υγεία και την ανθρώπινη ζωή. Με τις αποφάσεις της Επιτροπής οδηγηθήκαμε στο πιο επιτυχημένο πρόγραμμα εμβολιασμού κατά γενική ομολογία στην Ευρώπη, άρτια οργανωμένο επιστημονικά και με διαφάνεια. Χαίρομαι που το λένε οι συμπολίτες μας. Δεν ταλαιπωρούνται, τους σεβόμαστε, τους προσέχουμε. Καταλαβαίνω ότι από έξω προς τα μέσα, επικοινωνιακά το θέμα, ειδικά αυτού του εμβολίου, έχει πάει στραβά από την αρχή».

«Απορρίπτω τη λέξη προνόμια»

Για την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ο κ. Κικίλιας είπε ότι απαρτίζεται από κορυφαίους Έλληνες επιστήμονες. «Είναι μάλιστα μία Επιτροπή την οποία δεν διόρισα εγώ. Δεν πιστεύω στην κομματικοποίηση της Υγείας, ούτε στην πικρή, μικρή, μεμψίμοιρη κομματική αντιπαράθεση. Βρήκα μία Επιτροπή που είχε διορίσει ο κύριος Ξανθός. Και είχε το πολιτικό θράσος ο κ. Τσίπρας, να βγει στη Βουλή και να κατηγορήσει την κυβέρνηση για προβληματικές πολιτικές. Η Επιτροπή κάνει πολύ καλά τη δουλειά της εδώ και πολλούς μήνες. Έχει φροντίσει σε δύσκολες εποχές, που δεν είχαμε αρκετά εμβόλια, να φτιάξει την προτεραιοποίηση των συμπολιτών μας που εμβολιάστηκαν, πρώτα των μεγάλων σε ηλικία».

Ο υπουργός Υγείας, τέλος, τόνισε ότι απορρίπτει τη λέξη «προνόμια» για τους πλήρως εμβολιασμένους, προτιμώντας τη λέξη «ευεργετήματα»: «Δεν θεωρώ ότι υπάρχουν προνόμια, οι άνθρωποι εμβολιάζονται και αυτοί που εμβολιάζονται επιστημονικά τεκμαίρεται ότι μπορούν να επιστρέψουν στις δραστηριότητες τις οποίες έκαναν στον παρελθόν. Δίνουμε σιγά-σιγά, με βάση τις επιστημονικές αποφάσεις, βαθμούς ελευθερίας. Είναι θεμιτό αυτό και εκεί πρέπει να επιστρέψει όλη η ελληνική κοινωνία. Για αυτούς οι οποίοι δεν θέλουν να εμβολιαστούν και για τον οποιοδήποτε λόγο αισθάνονται ότι αυτό είναι προσωπικό τους δικαίωμα, το καταλαβαίνουμε, αλλά πρέπει να προασπίσουμε την υγεία των πολλών. Όλων, και αυτών οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί. Και να συνεχίζουμε να προσπαθούμε με πειθώ και με διάφορους τρόπους, να εξηγήσουμε πόσο ευεργετικός είναι ο εμβολιασμός και πώς πρέπει να προστατευτούμε όλοι».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δολοφονία Γλυκά Νερά: Τα πολλά ψέματα και οι δύο αλήθειες του πιλότου - Η ώρα του εισαγγελέα