ΥΓΕΙΑ

Σε αναστολή εργασίας περίπου 6.000 υγειονομικοί - Εμβολιασμοί της τελευταίας στιγμής και αναπλήρωση

Ασθενοφόρο
Χιλιάδες οι υγειονομικοί που βγήκαν σε αναστολή εργασίας από την 1η Σεπτεμβρίου
Φωτογραφία αρχείου / InTime

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Αρκετοί είναι οι υγειονομικοί υπάλληλοι που βγήκαν σε αναστολή εργασίας καθώς δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού και ο σχετικός νόμος τέθηκε σε ισχύ από την Τετάρτη (01.09). Αυξήθηκαν τα ραντεβού από όσους άλλαξαν γνώμη την τελευταία στιγμή. Πώς θα συμπληρωθούν τα κενά που έχουν ανοίξει στο ΕΣΥ. «Όλα υπό έλεγχο στα νοσοκομεία», ανέφερε από τη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από νωρίς το πρωί της Τετάρτης (01.09), χιλιάδες υγειονομικοί υπάλληλοι έλαβαν στα χέρια τους τα σχετικά έγγραφα που πιστοποιούν ότι τέθηκαν σε αναστολή εργασίας, από τη στιγμή που δεν έχουν προχωρήσει στον εμβολιασμό τους. Μάλιστα, όπως διαβάσατε στο Newsbomb.gr, δεν έλειψαν οι διαμαρτυρίες και οι εντάσεις σε αρκετά νοσοκομεία, καθώς πολλοί ήταν αυτοί που αρνήθηκαν να υπογράψουν τις αναστολές εργασίας.

Σε κάθε περίπτωση, τα τελευταία στοιχεία αναφέρουν πως ο αριθμός των υγειονομικών που είναι, πλέον, σε αναστολή είναι κοντά στις 6.000.

Οι εργαζόμενοι που δεν αποδέχονται τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, τίθενται σε αναστολή και στερούνται του μισθού τους ενώ σε περίπτωση που αποφασίσουν εν τέλει να εμβολιαστούν, υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία για να επιστρέψουν στη θέση τους ή σε άλλη θέση στην οποία θα υπάρχει ανάγκη για κάλυψη των κενών.

Ξεκίνησαν τα πρώτα προβλήματα

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδόθηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open, περίπου 1.500 υγειονομικοί έκλεισαν ραντεβού για εμβολιασμό τα τελευταία 24ωρα, με αρκετούς εξ αυτών να το κάνουν ακόμα και την Τετάρτη (01.09). Θυμίζουμε, ωστόσο, πως για να μπορούν να διατηρήσουν ή να επιστρέψουν στη θέση τους, θα πρέπει να έχουν περάσει 14 ημέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, έτσι ώστε να έχουν αναπτύξει και τα σχετικά αντισώματα.

Την ίδια στιγμή, αρκετά είναι τα προβλήματα που δημιουργούνται κατά τόπους, καθώς σε πολλές περιοχές της χώρας οι εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας που δεν έχουν εμβολιαστεί είναι αρκετοί και τίθεται σε κίνδυνο η λειτουργία νοσοκομείων και κέντρων υγείας.

Εμβολιασμοί της τελευταίας στιγμής σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα

Σημαντικό πρόβλημα υπάρχει στο ΕΚΑΒ, όπου σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι διασώστες που δεν έχουν εμβολιαστεί φτάνουν τους 510. Ο προβληματισμός αυξάνεται στο υπουργείο Υγείας, όμως, η νέα ηγεσία δηλώνει πως υπάρχει ο τρόπος έτσι ώστε να καλυφθούν τα κενά, με μετακινήσεις ή και προσλήψεις όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί πως, όπως αναφέραμε, αρκετοί είναι οι υγειονομικοί που έσπευσαν να εμβολιαστούν καθώς δεν έχουν επιδοθεί ακόμα σε όλους τα έγγραφα των αναστολών. Ο αριθμός των ανεμβολίαστων μειώθηκε, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης.

Αντίστοιχη εικόνα και στην Πάτρα, όπου περίπου 100 υγειονομικοί αποφάσισαν την τελευταία στιγμή να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους, με περίπου 550 να παραμένουν ανεμβολίαστοι και να βγαίνουν σε αναστολή.

loipoepikouriko.moh.gov.gr: Πρεμιέρα για την πλατφόρμα πρόσληψης επικουρικού προσωπικού

Στο πλαίσιο της προσπάθειας να καλυφθούν τα κενά που δημιουργούνται, ενεργοποιήθηκε σήμερα (01.09), στις 15:00, η πλατφόρμα https://loipoepikouriko.moh.gov.gr/Home.aspx, για την υποβολή αιτήσεων λοιπού, πλην γιατρών, επικουρικού προσωπικού.

H διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου, στις 15:00.

Οι φορείς το προσωπικό των οποίων υπόκειται στην υποχρέωση εμβολιασμού, δύνανται να προσλαμβάνουν παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό, μέσω των ηλεκτρονικών καταλόγων του λοιπού, πλην γιατρών, επικουρικού προσωπικού. Το εν λόγω προσωπικό συνάπτει τρίμηνη σύμβασης εργασίας με τον φορέα στον οποίο τοποθετείται, η οποία δύναται να παραταθεί για τρεις μήνες ακόμα. Το προσωπικό που προσλαμβάνεται δεν διαγράφεται από τους τηρούμενους καταλόγους, αλλά διατηρεί τη σειρά κατάταξής του σε αυτούς.

Μητσοτάκης από Θεσσαλονίκη για τα νοσοκομεία: «Όλα είναι υπό έλεγχο…»

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, το μεγάλο ερώτημα όλων να είναι το κατά πόσο θα μπορέσει να αντέξει το σύστημα υγείας. Τόσο λόγω των απωλειών σε ανθρώπινο δυναμικό, όσο και λόγω του νέου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού που αναμένεται να ενταθεί το φθινόπωρο με την επιστροφή των αδειούχων στα αστικά κέντρα και το άνοιγμα των σχολείων.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την κατάσταση αναφέροντας πως «όλα είναι υπό έλεγχο», όταν δέχθηκε σχετική ερώτηση από δημοσιογράφο, κατά την άφιξή του στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης στη Θεσσαλονίκη.

Δείτε το σχετικό βίντεο από το thesstoday.gr

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας: «Κλειδώνει» ο νέος υπουργός - Αυτός είναι πρώτος στη λίστα Μητσοτάκη

Αποκάλυψη Newsbomb.gr: Ολόκληρη η κατάθεση της 16χρονης στην ανακρίτρια για την υπόθεση Σεμέδο

Θρήνος για τον Νίκο Ευαγγελάτο - Πέθανε ο πατέρας του