ΥΓΕΙΑ

Σε ΚΑΤ και Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για την αρθροπλαστική ώμου

Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών
Από το σεμινάριο στην Ορθοπαιδική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών

Εξατομικευμένη θεραπεία στην αρθροπλαστική ώμου, εξασφαλίζει μία νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία βοηθά τον χειρουργό να κατανοήσει την ανατομία της ωμοπλάτης και του βραχιονίου και να σχεδιάσει προεγχειρητικά τα εμφυτεύματα, που απαιτούνται για την αρθροπλαστική σε κάθε ασθενή.

Την τεχνική χρησιμοποιούν ήδη η Κλινική Χεριού – Μικροχειρουργικής Άνω Άκρου του Γενικού Νοσοκομείου ΚΑΤ και η Ορθοπαιδική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών. Στα δύο αυτά νοσοκομεία πραγματοποιήθηκαν ειδικά εκπαιδευτικά χειρουργικά σεμινάρια, με εκπαιδευτή τον Δρ. Philippe Valenti του Parisian Institute of Shoulder, με ειδίκευση στην προσθετική χειρουργική και στις αρθροσκοπικές επεμβάσεις για αθλητές και εκφυλιστικές παθολογίες, ο οποίος έχει αναπτύξει την πλατφόρμα e-Ortho. Στο ΠΝ Πατρών το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή των καθηγητών Α. Παναγόπουλου, Ι. Γκλιάτη και Ζ. Κόκκαλη και στο ΚΑΤ με την υποστήριξη του Επιμελητή Α΄ Εμμ. Φανδρίδη.

Η πλατφόρμα e-Ortho, με βάση το CT-Scan, παρέχει μια ακριβή τρισδιάστατη ανακατασκευή της ωμοπλάτης και του βραχιονίου του ασθενούς και δίνει τη δυνατότητα στον χειρουργό να τοποθετήσει τα εμφυτεύματα της αρθροπλαστικής σε διαφορετική θέση, με διαφορετική κλίση. Όταν ολοκληρώσει ο χειρουργός τον προεγχειρητικό σχεδιασμό, τα δεδομένα που έχουν καταγραφεί στην πλατφόρμα, θα τον βοηθήσουν να τα εφαρμόσει στο πραγματικό χειρουργείο του ασθενούς.

Βασικός στόχος του σχεδιασμού είναι η καλύτερη θέση της αρθροπλαστικής και η ευρεία επαφή των εμφυτευμάτων με το οστούν για να υπάρξει η βέλτιστη λειτουργικότητα του ώμου του ασθενούς και η μακροχρόνια διατήρηση της αρθροπλαστικής.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καταγγελία μητέρας 19χρονης: Η κόρη μου υπέστη σοβαρές παρενέργειες από το εμβόλιο

Κοινωνικό Τιμολόγιο ΔΕΗ: Άρχισαν οι αιτήσεις - Τα έξι βήματα για να δείτε εάν είστε δικαιούχοι

Γλυκά Νερά: Ραγδαίες εξελίξεις - «Μίλησαν» κινητά και η κάμερα στο σαλόνι