ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Τσακρής - Πέμπτο κύμα μέσα στο χειμώνα - Τρίτη δόση θα κληθούμε να κάνουμε όλοι

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Όλο και περισσότερες χώρες υιοθετούν τη χρήση μάσκας ενισχυμένης προστασίας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
INTIME NEWS

Προ των πυλών είναι το πέμπτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας. Ο Καθηγητής Μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής, δήλωσε ότι περιμένουμε μια αναζωπύρωση καθώς μπαίνουμε στον χειμώνα, μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή «Αταίριαστοι» του ΣΚΑΪ.

«Θα υπάρξει πέμπτο κύμα» είπε και εξήγησε ότι τα επιδημικά κύματα των κορονοϊών ξεκινούν νωρίτερα από αυτά της γρίπης, συνήθως νωρίς το φθινόπωρο με τις πρώτες αλλαγές θερμοκρασίας. «Ήδη το βλέπουμε στη Βόρεια Ελλάδα, βέβαια εκεί έχει να κάνει και με τους εμβολιασμούς σε μεγάλο ποσοστό» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο τριήμερο εμβολιασμών από Κινητές Μονάδες σε χωριά έξι νομών της Μακεδονίας και της Θράκης με χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης, ο κ. Τσακρής είπε ότι «γίνεται προσπάθεια, όπως προηγουμένως και στην Κρήτη, να ανατραπεί το αυτό το κλίμνα και να έχουμε ένα καλύτερο εμβολιαστικό επίπεδο».

Για την τρίτη δόση του εμβολίου, τόνισε ότι είναι ενισχυτική. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που έχει κάνει και την τρίτη δόση, έχει 11 φορές λιγότερες πιθανότητες να μολυνθεί από τον ιό και 19 φορές λιγότερες πιθανότητες να έχει σοβαρές επιπλοκές. «Στην παρούσα φάση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και θα πρέπει και εκεί να δώσουμε βάρος» ανέφερε. Μάλιστα, εκτίμησε ότι «σιγά-σιγά, όλοι θα κληθούμε να την κάνουμε. Και οι νεότερες ηλικίες».

Αναφορικά, τέλος, με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, η χρήση των οποίων αναμένεται να αυξηθεί και με την επανέναρξη του δακτυλίου, ο κ. Τσακρής είπε ότι όλο και περισσότερες χώρες υιοθετούν τη χρήση μάσκας Ν95, ενισχυμένης προστασίας. Την ίδια σύσταση είναι πιθανό να ακολουθήσει και η χώρα μας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: Ασελγούσε στα ανίψια του επί 4 χρόνια και βιντεοσκοπούσε τις πράξεις του

Σωτήρης Λαφαζάνης: Πώς έγινε το μοιραίο τροχαίο - Γιατί θα γίνει νεκροψία

Καιρός: Έρχεται νέο πολύ ισχυρό κύμα κακοκαιρίας από Πέμπτη - Στο «κόκκινο» πολλές περιοχές (vid)