ΥΓΕΙΑ

Πλεύρης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστράτευσης ιδιωτών γιατρών

ΘΑΝΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ
Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.
INTIME NEWS

«Ζητάμε από τους ιδιώτες γιατρούς να ενισχύσουν το Σύστημα Υγείας. Εάν δεν υπάρξει ανταπόκριση στα κίνητρα που δίνουμε, θα πάμε και σε υποχρεωτικές διαδικασίες για να μπουν στο σύστημα» τόνισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, κατά την υποστήριξη της τροπολογίας για την ενίσχυση του ΕΣΥ, που κατέθεσε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Ο κ. Πλεύρης εξήγησε πως με την τροπολογία αυτή «παρέχεται η δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς, ειδικοτήτων που έχει ανάγκη το σύστημα, να μπορέσουν να παράσχουν υπηρεσίες για συγκεκριμένο διάστημα και να αμείβονται για την κάθε εφημερία που θα κάνουν με το ποσό των 250 ευρώ- και μάλιστα υπάρχει και μια συζήτηση με το Υπουργείο Οικονομικών ώστε αυτά να είναι με αυτοτελή φορολόγηση».

Ο Υπουργός σημείωσε πως ήδη «λαμβάνουμε υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα, ειδικά στη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία» και παράλληλα «ζητάμε και από ιδιώτες γιατρούς να ενισχύσουν το Σύστημα». Επισήμανε δε πως με το ίδιο ποσό θα αμείβονται και οι γιατροί του ΕΣΥ για εφημερίες που κάνουν πάνω από το πλαφόν και με τα ίδια φορολογικά κίνητρα.

Σχετικά με τη διάταξη που αφορά την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού του υγειονομικού προσωπικού, ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι η επανεξέταση του μέτρου επεκτείνεται μέχρι 31/12/2021. Οι ανεμβολίαστοι μόνιμοι γιατροί θα βρίσκονται σε αναστολή όσο χρειαστεί, ενώ στους ανεμβολίαστους επικουρικούς δεν θα ανανεωθεί η σύμβαση.

Υπογράμμισε για μια ακόμα φορά, πως το 87% με το 90% των ανθρώπων που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, δεν έχει εμβολιαστεί. Οι εμβολιασμένοι έχουν πολύ μικρότερες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά αλλά και να μεταδώσουν τον ιό και προσέθεσε πως η τρίτη δόση είναι πολύ σημαντική να γίνει. Αναφερόμενος στα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Τρίτη (02/11/2021), ο υπουργός Υγείας είπε πως «δεν έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα αλλά προστατευτικό, καθώς αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο δεν μπορεί προς χάρη της δημόσιας Υγείας να έχουν τις ίδιες ελευθερίες με εκείνους που ούτε κινδυνεύουν οι ίδιοι να νοσήσουν, ούτε είναι κίνδυνος μετάδοσης».

Σχετικά με την ύπαρξη αποθεμάτων των εμβολίων έναντι του κορονοϊού, εξήγησε ότι δεν έκανε η χώρα μας κάποια παραγγελία αλλά υπήρχε η προμήθεια με βάση την συμφωνία της ΕΕ, που ως κριτήριο είχε το σύνολο του πληθυσμού κάθε χώρας. «Το απόθεμα δημιουργήθηκε από τους συμπολίτες μας που δεν εμβολιάσθηκαν και επειδή υπάρχει ημερομηνία λήξεως στα εμβόλια, για αυτό πρέπει να γίνονται διακρατικές συμφωνίες για πωλήσεις ή δωρεές σε τρίτες χώρες. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα κάνεις νέες προμήθειες ώστε να μπορέσουν οι πολίτες είτε να εμβολιαστούν όλοι ή να κάνουν τρίτη δόση».

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νέα μέτρα: Τι θα ισχύει για μαθητές και παιδιά – Πώς θα μπαίνουν σε καταστήματα και εμπορικά κέντρα

Λακωνία: Θρήνος για τα αδέρφια που σκοτώθηκαν σε τροχαίο – «Μαζί στη ζωή και τον θάνατο»

Νέα μέτρα - Σούπερ μάρκετ: Τι ισχύει για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί