ΥΓΕΙΑ

Μετακίνηση 16 παιδιάτρων από τα νοσοκομεία Παίδων και «Αλεξάνδρα» στον «Προμηθέα»

Εμβολισμοί παιδιών
Η απόφαση μετακίνησης έχει ισχύ από σήμερα, 27/1
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Να ανακληθεί η απόφαση της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας, σχετικά με τη μετακίνηση 16 ειδικευόμενων Παιδιάτρων για ένα μήνα στο εμβολιαστικό κέντρο «Προμηθέας», ζητούν οι ειδικευόμενοι ιατροί Παιδιατρικής του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία». Στο πλευρό τους, τάσσεται και η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Περαιά (ΕΙΝΑΠ).

Σύμφωνα με την απόφαση της 1ης ΥΠΕ, οι ειδικευόμενοι γιατροί που καλούνται να μετακινηθούν, προέρχονται από τα νοσοκομεία «Αλεξάνδρα», Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» και Παίδων «Αγία Σοφία». «Δηλαδή τα νοσοκομεία θα λειτουργούν με 16 λιγότερους ειδικευόμενους ιατρούς, που αποτελούν ζωτικό κομμάτι της λειτουργίας αυτών (κλινικές, τακτικά ιατρεία, επείγοντα). Μάλιστα, για την τραγική αυτή απόφαση είχαμε την τιμή να ενημερωθούμε αρχικά μέσα από τα social media» επισημαίνουν οι ειδικευόμενοι γιατροί του «Αγία Σοφία».

Η απόφαση της ΥΠΕ τους βρίσκει αντίθετους για τους εξής λόγους:

«Υποστελέχωση - Επισφαλείς συνθήκες εργασίας: Η υποστελέχωση των νοσοκομείων έχει οδηγήσει σε εντατικοποίηση, που επιδεινώθηκε εν μέσω πανδημίας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στις τελευταίες εφημερίες του νοσοκομείου μας, εξετάζονται ανά εφημερία 200 παιδιά στο παιδιατρικό, 70 παιδιά στα ιατρεία covid-19 και εισάγονται συνολικά τουλάχιστον 80 παιδιά, η πλειοψηφία των οποίων είναι στα παιδιατρικά τμήματα. Η αναμονή των περιστατικών φτάνει ακόμη και τις 5 ώρες με τους συναδέλφους στα επείγοντα και στις κλινικές που υποδέχονται τις εισαγωγές να υπερβαίνουν συνεχώς τις δυνάμεις τους. Ήδη οι ειδικευόμενοι δουλεύουμε με υπέρβαση ωραρίου, χρωστούμενα ρεπό με σκοπό να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των παιδιατρικών ασθενών. Επιπροσθέτως, υπάρχει αριθμός ειδικευομένων που ανά διαστήματα απουσιάζει λόγω νόσησης από covid-19, επιβαρύνοντας την υπάρχουσα κατάσταση

Υποβάθμιση της ποιότητας των παροχών υγείας στους παιδιατρικούς ασθενείς ως άμεση συνέπεια της υποστελέχωσης των νοσοκομείων: Αυτή η κατάσταση θα δημιουργήσει αντικειμενικά προβλήματα στις ήδη επιβαρυμένες κλινικές και επείγοντα, στα χρόνια παιδιά του νοσοκομείου μας. Ως συνέπεια θα οδηγήσει τις περισσότερες οικογένειες στον ιδιωτικό τομέα, καθότι ο γονέας θα έχει πλέον δύο επιλογές: ή θα περιμένει στην πολύωρη αναμονή των παιδιατρικών νοσοκομείων ή θα στραφεί στα μεγάλα παιδιατρικά ιδιωτικά νοσοκομεία, τα οποία δεν νοσηλεύουν περιστατικά covid-19.

Η ευθύνη του εμβολιασμού είναι ζήτημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και όχι των νοσοκομείων: Μέχρι τώρα τα νοσοκομεία έχουν σηκώσει όλο το βάρος των εμβολιασμών. Προτείνουμε να στελεχωθεί άμεσα με προσωπικό η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ώστε να υλοποιηθεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα με αυτόν τον τρόπο και όχι με μετακινήσεις προσωπικού. Στηρίζουμε τον μαζικό εμβολιασμό του παιδιατρικού πληθυσμού και των ενηλίκων. Από την έναρξη των εμβολιασμών, όλοι μας συμμετέχουμε στο εμβολιαστικό πρόγραμμα του νοσοκομείου μας έναντι της covid-19 με συνεχείς βάρδιες- πολλές από τις οποίες είναι ακόμη απλήρωτες, καθώς ακόμη και τώρα η κυβέρνηση δεν προχωρά στις απαραίτητες προσλήψεις ώστε να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες εμβολιασμού του πληθυσμού.

Η ειδικότητα αποτελεί μια εκπαιδευτική διαδικασία, η οποία ήδη έχει πάει πίσω λόγω της πανδημίας και η διακοπή της ειδικότητας για ένα μήνα αποτελεί ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση αυτής. Ειδικότερα, για τους συναδέλφους του ΓΝ "Αλεξάνδρα" που βρίσκονται στο 6μηνο εκπαίδευσης τους στα νεογνά το οποίο δεν θα επαναλάβουν».

«Όλοι λοιπόν αντιλαμβανόμαστε τι συνέπειες θα έχει αυτή η απόφαση ταυτόχρονα και με την αναστολή της 24ωρης εφημέρευσης του νοσοκομείου «Παίδων Πεντέλης», ενός από τα τρία παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής και το οποίο από την 1/9/21 έχει υποδεχτεί 11.055 περιστατικά non-covid, 733 covid και στο οποίο έχουν νοσηλευτεί 1042 παιδιά» προσθέτουν οι ειδικευόμενοι γιατροί.

Και η ΕΙΝΑΠ, όμως, απαιτεί την άμεση ανάκληση της απόφασης της 1ης ΥΠΕ: «Απαιτούμε να μην γίνει καμία μετακίνηση προσωπικού, να γίνουν άμεσα προσλήψεις προσωπικού για τη στελέχωση των εμβολιαστικών κέντρων, το Παίδων Πεντέλης να επιστρέψει στο πρόγραμμα 24ωρων εφημεριών».

Οι ειδικευόμενοι γιατροί των τριών παιδιατρικών νοσοκομείων, «Αγία Σοφία», «Π. & Α. Κυριακού» και «Παίδων Πεντέλης», θα πραγματοποιήσουν αύριο, Παρασκευή (28/01/2022) συγκέντρωση από κοινού στην πύλη του νοσοκομείου «Αγία Σοφία» και τη Δευτέρα (31/01/2022), στάση εργασίας από τις 12:00 έως τις 15:00.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Παίδων «Αγία Σοφία»: Κατέρρευσε λόγω χιονιού το στέγαστρο του χώρου αναμονής παιδιών με Covid-19

Υπουργείο Υγείας: Κανονικά οι εμβολιασμοί έναντι του κορονοϊού από την Πέμπτη (27/1)