ΥΓΕΙΑ

Σαρηγιάννης στο Newsbomb.gr: Θα φτάσουμε 34.000 κρούσματα τέλος Φεβρουαρίου

Σαρηγιάννης στο Newsbomb.gr: Θα φτάσουμε 34.000 κρούσματα τέλος Φεβρουαρίου
Ο δείκτης θετικότητας διαμορφώθηκε στο 1,05
INTIME NEWS

«Αν επιταχύνουμε τον ρυθμό εμβολιασμού μπορεί να έχουμε και νωρίτερα αποκλιμάκωση»

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μίλησε στο Newsbomb.gr και προέβλεψε ότι τα κρούσματα θα αυξηθούν μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, καθώς υπάρχει επιβράδυνση του ρυθμού εμβολιασμού.

«Είμαστε σε μια αυξητική πορεία», είπε ο κ. Σαρηγιάννης και ανέφερε πως ο δείκτης θετικότητας διαμορφώθηκε στο 1,05. Σε τρεις εβδομάδες θα δούμε τα κρούσματα να εκτοξεύονται καθώς «περιμένουμε να φτάσουμε 33.000 με 34.000 κρούσματα γύρω στις 22 με 23 Φεβρουαρίου. Αυτό δεδομένο με τον αργό ρυθμό εμβολιασμού».

Για την αποκλιμάκωση ο κ. Σαρηγιάννης επεσήμανε πως «θα χρειαστούν άλλες τρεις εβδομάδες για να πέσουν τα κρούσματα κάτω από 5.000 και αυτό θα γίνει στα μέσα Μαρτίου».

Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι θα έχουμε μηδενικά κρούσματα τέλος Απριλίου, που οφείλεται αυτή η εκτίμησή του;

«Θα έχουμε μηδενικά κρούσματα τέλος Απριλίου ή τον Μάιο, με δεδομένο να συνεχιστεί ο εμβολιασμός και ας είναι αργός ο ρυθμός. Μεγάλο ρόλο παίζουν τα μέτρα τα οποία θα πρέπει να διατηρήσουμε, όπως η τηλεργασία που θα πρέπει να παραμείνει στο 50%. Διαφωνώ να σταματήσει η τηλεργασία και τα πολλά διαγνωστικά τεστ. Ωστόσο, αν επιταχύνουμε τον ρυθμό εμβολιασμού μπορεί να έχουμε και νωρίτερα αποκλιμάκωση».

Καμία αλλαγή στα μέτρα εισηγείται η Επιτροπή

H Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων συνεδρίασε χθες με το ερώτημα της περαιτέρω χαλάρωσης των μέτρων σε ό,τι αφορά τα γήπεδα και τους χώρους διασκέδασης. Ωστόσο, μετά την αναλυτική εξέταση των επιδημιολογικών δεδομένων των τελευταίων ημερών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Ανάλογη ήταν η εισήγηση που έγινε προς την κυβέρνηση.

Βάσει της εισήγησης της Επιτροπής, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει την επέκταση ισχύος των μέτρων κατά της πανδημίας κατά μία εβδομάδα. Τα επιδημιολογικά δεδομένα θα εξεταστούν εκ νέου την ερχόμενη εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι από τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου απελευθερώθηκε το ωράριο λειτουργίας των χώρων εστίασης και διασκέδασης και επιτράπηκε εκ νέου η μουσική. Ωστόσο, στα καταστήματα θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι.

Η Επιτροπή δεν έδωσε το «πράσινο φως» για όρθιους στη διασκέδαση, με τον περιορισμό περί καθήμενων πελατών (με αποστάσεις και με 6 άτομα ανά τραπέζι) να μένει ως έχει, προς το παρόν.

Παράλληλα, συνεχίζει να ισχύει ότι η είσοδος σε εστίαση και διασκέδαση επιτρέπεται μόνο σε πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες το τελευταίο τρίμηνο.

Τα συγκεκριμένα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού θα ισχύουν έως και την Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 6:00.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μανωλόπουλος στο Newsbomb.gr: Όχι τώρα η 4η δόση, ορόσημο ο Σεπτέμβριος

Σαρηγιάννης στο Newsbomb.gr: Αργεί τελικά η μείωση των κρουσμάτων – Πότε θα δούμε κάτω από 10.000

Κορονοϊός: 20.000 θανάτους απέτρεψε ο εμβολιασμός - Αποκαλυπτική μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα

Λινού στο Newsbomb.gr: «Δεν θα αποκτήσουμε ποτέ τείχος ανοσίας - Θα ζούμε με τον κορονοϊό»