ΕΛΛΑΔΑ

Λινού στο Newsbomb.gr: «Δεν θα αποκτήσουμε ποτέ τείχος ανοσίας - Θα ζούμε με τον κορονοϊό»

Λινού στο Newsbomb.gr: «Δεν θα αποκτήσουμε ποτέ τοίχος ανοσίας»
Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν οι σκληροί δείκτες της πανδημίας
Intime News

Για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, αλλά και για τα εμβόλια, μίλησε στο Newsbomb.gr, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού.

Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν οι σκληροί δείκτες της πανδημίας παρά τη σταδιακή αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποιεί καθημερινά ο ΕΟΔΥ.

Η τρίτη δόση του εμβολίου δε «χτίζει» τείχος ανοσίας αλλά «θωρακίζει» τον οργανισμό από τον φονικό ιό επισήμανε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας.

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού, μιλώντας στο Newsbomb.gr, ανέφερε πως, «πιστεύω ότι τα εμβόλια έχουν μερική απόδοση. Συγκεκριμένα, η τρίτη δόση προστατεύει, από σοβαρή νόσο και από τις μεταλλάξεις Όμικρον και Δέλτα. Ωστόσο δεν έχουμε καμία ελπίδα για την ανοσία της αγέλης, καθώς τα εμβόλια δεν προστατεύουν από την νόσηση».

Όσον αφορά την πορεία της πανδημίας η κα. Λινού εξήγησε τον λόγο που ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει υψηλός. «Τα κρούσματα δεν πέφτουν, διότι δεν έπρεπε να αρθούν άμεσα κάποια από τα μέτρα, όπως η μουσική και το ωράριο στην εστίαση, αλλά και να μην υπάρχει στο 100% πληρότητα στα μαγαζιά».

Καμία αλλαγή στα μέτρα εισηγείται η Επιτροπή

H Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων συνεδρίασε χθες με το ερώτημα της περαιτέρω χαλάρωσης των μέτρων σε ό,τι αφορά τα γήπεδα και τους χώρους διασκέδασης. Ωστόσο, μετά την αναλυτική εξέταση των επιδημιολογικών δεδομένων των τελευταίων ημερών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Ανάλογη ήταν η εισήγηση που έγινε προς την κυβέρνηση.

Βάσει της εισήγησης της Επιτροπής, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει την επέκταση ισχύος των μέτρων κατά της πανδημίας κατά μία εβδομάδα. Τα επιδημιολογικά δεδομένα θα εξεταστούν εκ νέου την ερχόμενη εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι από τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου απελευθερώθηκε το ωράριο λειτουργίας των χώρων εστίασης και διασκέδασης και επιτράπηκε εκ νέου η μουσική. Ωστόσο, στα καταστήματα θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι.

Η Επιτροπή δεν έδωσε το «πράσινο φως» για όρθιους στη διασκέδαση, με τον περιορισμό περί καθήμενων πελατών (με αποστάσεις και με 6 άτομα ανά τραπέζι) να μένει ως έχει, προς το παρόν.

Παράλληλα, συνεχίζει να ισχύει ότι η είσοδος σε εστίαση και διασκέδαση επιτρέπεται μόνο σε πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες το τελευταίο τρίμηνο.

Τα συγκεκριμένα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού θα ισχύουν έως και την Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 6:00.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μανωλόπουλος στο Newsbomb.gr: Όχι τώρα η 4η δόση, ορόσημο ο Σεπτέμβριος