ΥΓΕΙΑ

Πλεύρης: Ευνοημένος ο πολίτης από τον προσωπικό γιατρό και τα απογευματινά χειρουργεία

Θάνος Πλεύρης
Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή
INTIME NEWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

«Με ξεκάθαρο τρόπο ευνοείται ο πολίτης» από τις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο «Γιατρός για όλους, ισότιμη και ποιοτική πρόσβαση στις υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και άλλες διατάξεις», τόνισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, την Τετάρτη (11/05/2022), στη Βουλή. 

Η συζήτηση στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο ολοκληρώνεται σήμερα με την ψήφισή του, μαζί με τις τροπολογίες για τη φαρμακευτική δαπάνη, για τις «πρακτικές μεταστροφής» και για τον ΕΝΦΙΑ, που έχουν κατατεθεί.

Ο υπουργός Υγείας επισήμανε ότι ο πολίτης θα λαμβάνει δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες από τους προσωπικούς γιατρούς-συμβούλους υγείας, ποιοτικές υπηρεσίες από τον ΕΟΠΥΥ με τη θέσπιση κριτηρίων για τους παρόχους και real-time ελέγχους, τα Κέντρα Υγείας μέσω συμβάσεων με ιδιώτες παρόχους θα καλύπτουν ελλείψεις στο διαγνωστικό κομμάτι, τα νοσοκομεία θα καλύπτουν έκτακτες ανάγκες σε ιατρικό προσωπικό από τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς, ενώ τα απογευματινά χειρουργεία θα αποσυμφορήσουν την πρωινή λίστα και θα επιστρέψουν ένα μέρος τις ιδιωτικής δαπάνης των πολιτών, στο δημόσιο νοσοκομείο.

Οι αμοιβές των προσωπικών γιατρών

Κρίσιμος παράγοντας για να «αγκαλιάσουν» οι γιατροί τον νέο θεσμό του προσωπικού γιατρού, είναι οι αμοιβές. Οι προσωπικοί γιατροί θα αμείβονται ανάλογα με τον πληθυσμό που εγγράφουν. Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Υγείας στη Βουλή, η αμοιβή θα κυμαίνεται από 20 έως 40 ευρώ το άτομο ετησίως, με τη χαμηλότερη αποζημίωση να αφορά τις μικρότερες ηλικίες οι οποίες συνήθως επισκέπτονται λιγότερες φορές το χρόνο γιατρό σε σχέση με τους ηλικιωμένους, για τους οποίους προβλέπεται η υψηλότερη αποζημίωση. Μεσοσταθμικά, η αμοιβή υπολογίζεται στα 30 ευρώ το άτομο, είπε ο κ. Πλεύρης. Με «ταβάνι» τα 2.000 εγγεγραμμένα άτομα, οι προσωπικοί γιατροί που θα συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ και θα μπουν στο σύστημα, θα δουν τις αποδοχές τους να αυξάνονται σε σχέση με τις σημερινές, «τουλάχιστον» στο διπλάσιο, επανέλαβε ο υπουργός Υγείας.

Απογευματινά χειρουργεία

«Χαμένες» είναι οι ιδιωτικές κλινικές από τη λειτουργία απογευματινών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία, υποστήριξε ο κ. Πλεύρης, καθώς τόσο οι ασφαλιστικές εταιρείες όσο και οι ασθενείς θα έχουν επιπλέον κίνητρα για να επιλέξουν το δημόσιο νοσοκομείο.

Υπενθυμίζεται ότι στα απογευματινά χειρουργεία, το 70% του νοσηλίου θα καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ και το 30% ο ασθενής, το οποίο θα πηγαίνει σε αμοιβές του υγειονομικού προσωπικού και επιπλέον θα καταβάλλει την αμοιβή του γιατρού. Όφελος προκύπτει για τους πολίτες οι οποίοι λόγω αναμονής στην πρωινή λίστα χειρουργείων, καταφεύγουν στις ιδιωτικές κλινικές. Το κόστος στο δημόσιο νοσοκομείο προφανώς θα είναι μικρότερο, καθώς δεν πληρώνεται ο ξενοδοχειακός εξοπλισμός που χρεώνουν οι ιδιωτικές κλινικές, ενώ ο τιμοκατάλογος θα διαμορφωθεί μετά από διαπραγμάτευση, με βάση τον αντίστοιχο των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, μόνο προς τη θετική κατεύθυνση επηρεάζεται η πρωινή λίστα των τακτικών χειρουργείων, καθώς θα αποσυμφορηθεί, ενώ ένα κομμάτι της ιδιωτικής δαπάνης των πολιτών για την υγεία, θα επιστρέψει με αυτόν τον τρόπο στο δημόσιο νοσοκομείο, αυξάνοντας τα έσοδα για τα νοσηλευτικά ιδρύματα και τις απολαβές των υγειονομικών.

Μετά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, σειρά παίρνει η δευτεροβάθμια περίθαλψη καθώς το επόμενο διάστημα αναμένεται σχέδιο νόμου, το οποίο μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει τη θέσπιση κινήτρων για την κάλυψη των κενών του ΕΣΥ, ανέφερε, τέλος, ο υπουργός Υγείας.

Διαβάστε επίσης:

Φαρμακευτική δαπάνη: Δύο κλειστοί προϋπολογισμοί και κατάργηση του μεριδίου ανάπτυξης στο clawback

Υπουργείο Υγείας: «Ψήφος εμπιστοσύνης» στον προσωπικό γιατρό - 12 ερωτήσεις και απαντήσεις