ΥΓΕΙΑ

Πανελλαδική στάση εργασίας στα νοσοκομεία την Τετάρτη (22/6) για τις απλήρωτες εφημερίες

Υπουργείο Υγείας
Κινητοποιήσεις από ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ
INTIME NEWS/ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Πανελλαδική στάση εργασίας από τις 08:00 έως τις 12:00, έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών, την Τετάρτη (22/06/2022), για το θέμα των απλήρωτων εφημεριών προηγούμενων μηνών. Οι νοσοκομειακοί γιατροί προειδοποιούν με επίσχεση εργασίας, εάν δεν εκταμιευτεί άμεσα το κινδύλι των εφημεριών του δεύτερου τριμήνου του έτους. Στάση εργασίας την ίδια ημέρα, έχει προκηρύξει και η ΠΟΕΔΗΝ, με κύρια αιτήματα την άρση των αναστολών και την ένταξη στα ΒΑΕ. 

«Υπάρχει κίνδυνος να μην πληρωθούμε τις τακτικές εφημερίες του Απριλίου ούτε τον Ιούνιο», παρά τη δέσμευση του υπουργού Υγείας στη συνάντηση με την ΟΕΝΓΕ πριν από ένα μήνα, υποστηρίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, δεν έχουν καταβληθεί δεδουλευμένες εφημερίες, υπερωρίες, νυχτερινά και αργίες, με το κονδύλι του δεύτερου τριμήνου να μην έχει εκταμιευτεί ακόμα, «παρά τις διαβεβαιώσεις στις επανειλημμένες τηλεφωνικές παρεμβάσεις μας».

Απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η ΟΕΝΓΕ αναφέρει: «Για να μην προσλάβετε γιατρούς και για να κατευνάσετε τις αντιδράσεις και την οργή των νοσοκομειακών γιατρών για την εξοντωτική υπερεφημέρευση, αυξήσατε την αποζημίωση των πρόσθετων εφημεριών στις ειδικότητες πρώτης γραμμής και σε όσους συναδέλφους μετακινούνται σε άλλα νοσοκομεία. Και όχι μόνο δεν έχει καταβληθεί σχεδόν σε κανένα νοσοκομείο μέχρι σήμερα, αλλά σε ορισμένα νοσοκομεία όπως στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων πληρώσατε μόλις ένα μικρό μέρος του ποσού των τακτικών εφημεριών του Μαρτίου, δηλαδή έναντι. Είχατε μάλιστα το θράσος να απαντήσετε στους συναδέλφους που διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα τους ότι θα τους πληρώσετε όποτε έχει χρήματα το νοσοκομείο. Όσο για τις πρόσθετες εφημερίες που μας εξαναγκάζετε να κάνουμε εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό, όχι μόνο δεν τις έχουμε πληρωθεί εδώ και έξι μήνες, στην καλύτερη των περιπτώσεων, αλλά έχετε το θράσος να ψηφίσετε την επαναφορά του πλαφόν από το 15% στο 9% που ίσχυε προ πανδημίας. Επιχειρείτε δηλαδή την οριζόντια περικοπή στην αποζημίωση των πρόσθετων δεδουλευμένων εφημεριών. Σε αρκετά μάλιστα νοσοκομεία κατά την προσφιλή τακτική όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά, εκβιάζετε τους συναδέλφους να υπογράψουν ότι πραγματοποίησαν λιγότερες εφημερίες από όσες με εντέλλεσθε τους εξαναγκάζετε να κάνουν ώστε να μην υπερβαίνουν το προβλεπόμενο πλαφόν, γιατί σε διαφορετική περίπτωση δε θα τις πληρωθούν».

Στο πλαίσιο της στάσης εργασίας, οι νοσοκομειακοί γιατροί την Τετάρτη θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην Αθήνα στις 09:00, στην πλατεία Μαβίλη. Σε περίπτωση που δεν εκταμιευθεί άμεσα το κονδύλι των εφημεριών του 2ου τριμήνου, ώστε να καταβληθούν τα δεδουλευμένα στις 27/06, οι γιατροί θα προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας σε όλα τα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας.

Η ΠΟΕΔΗΝ, από την πλευρά της, την ίδια ημέρα θα πραγματοποιήσει στάση εργασίας στην Αττική, από τις 08:00 έως τις 15:00 και 24ωρη απεργία στην περιφέρεια. Μέχρι το τέλος Ιουλίου, 7.000 υγειονομικοί θα βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, καθώς λήγουν τα πιστοποιητικά νόσησης τα οποία βρίσκονται σε ισχύ μόνο για το υγειονομικό προσωπικό. «Θα προσφύγουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας εκ νέου και θα ζητήσουμε την κατάργηση του μέτρου με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα και την κατάργηση όλων των περιοριστικών μέτρων» προειδοποιεί η Ομοσπονδία των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία.

«Παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, δεν προωθήθηκαν για επίλυση κανένα από τα αιτήματα των υγειονομικών και προνοιακών υπαλλήλων. Οι μισθοί είναι καθηλωμένοι. Χιλιάδες συνάδελφοι λαμβάνουν μισθό κάτω του κατώτατου μισθού, οι μισθοί των συναδέλφων που εργάζονται μέσω ΟΑΕΔ είναι παγωμένοι από την ημερομηνία πρόσληψης, δεν αναρτώνται στο ΕΡΓΑΝΗ επειδή είναι χαμηλότεροι του κατώτατου μισθού, το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας βρίσκεται συνεχώς σε αμφισβήτηση με την ακρίβεια να τσακίζει, μας χρωστάνε από τον Απρίλη τα ψίχουλα των πρόσθετων αμοιβών, ενώ το πόρισμα της Επιτροπής για την ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, 15 μήνες βρίσκεται στα συρτάρια του Υπουργείου Εργασίας. Οι Υπουργοί Υγείας ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να μας εντάξουν στα ΒΑΕ. Δεν προωθείται η θεσμοθέτηση της επαγγελματικής νόσου, ο χαρακτηρισμός ως εργατικό ατύχημα όσων χάθηκαν από κορονοϊό» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ και ζητά άρση των αναστολών, ένταξη στα ΒΑΕ, μονιμοποίηση συμβασιούχων και «έξοδο» των εργολάβων από τα νοσοκομεία.

Σχετικές ειδήσεις