ΥΓΕΙΑ

Τέταρτη δόση εμβολιασμού: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα των ραντεβού για τους άνω των 30 ετών

Τέταρτη δόση εμβολιασμού: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα των ραντεβού για τους άνω των 30 ετών
Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα των ραντεβού για όσους άνω των 30 ετών θέλουν να κάνουν την τέταρτη δόση του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα των ραντεβού για όσους άνω των 30 ετών θέλουν να κάνουν την τέταρτη δόση του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού

Τη δυνατότητα να κάνουν την τέταρτη δόση του εμβολιασμού τους κατά του κορονοϊού θα έχουν από σήμερα όσοι άνω των 30 ετών το επιθυμούν καθώς ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού μετά τη θετική εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών την περασμένη εβδομάδα.

Σημειώνεται ότι η χορήγηση της δεύτερης αναμνηστικής δόσης (4η δόση), παραμένει ως ισχυρή σύσταση για τους άνω των 60 ετών.

Συγκεκριμένα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγήθηκε να δίνεται η δυνατότητα εμβολιασμού με δεύτερη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετών, εφόσον το επιλέξουν μολονότι στην σχετική απόφαση σημειώνεται ότι για τα άτομα του γενικού πληθυσμού ηλικίας κάτω των 60 ετών δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος που θα προσέφερε μια δεύτερη αναμνηστική δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια.

Στη συνέχεια της εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για την τέταρτη δόση, πηγές του υπουργείου Υγείας σημείωναν ότι «οι ίδιοι κανόνες που έχουν τεθεί για τους άνω των 60 ετών για τη δεύτερη αναμνηστική δόση ισχύουν και στους άνω των 30 ετών». Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τέταρτη δόση εμβολιασμού μπορούν να κάνουν όσοι έχουν συμπληρώσει τέσσερις μήνες μετά την προηγούμενη.

Παράλληλα οι ίδιες πηγές διευκρίνιζαν ότι δεν μπορεί να προχωρήσει σε τέταρτη δόση εμβολιασμού όποιος έχει κάνει την πρώτη αναμνηστική δόση και στη συνέχεια έχει νοσήσει.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Κοινωνικών και Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Yale Νίκος Χρηστάκης, σε συνάντησή του με τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης, στο περιθώριο του συνεδρίου SNF Nostos που πραγματοποιείται στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος σχολιάζοντας την απόφαση για εμβολιασμό με 4η δόση του πληθυσμού 30 ετών και πάνω στη χώρα μας, είπε πως αν θα έπρεπε να εμβολιαστεί τον ερχόμενο Αύγουστο με την 4η δόση του ίδιου εμβολίου ή να περιμένει το επικαιροποιημένο εμβόλιο τον ερχόμενο Οκτώβριο, τότε θα προτιμούσε να περιμένει το νέο εμβόλιο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Χρηστάκη τον Σεπτέμβριο αναμένεται νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά του κορονοϊού από τη Moderna.

Σχετικές ειδήσεις