ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Η πανδημία έχει μεταφερθεί στην επαρχία και τα νησιά - Νέο κύμα από Οκτώβριο

Νησιά
Το καλό σενάριο είναι να παραμείνει η Όμικρον 5 στην κυκλοφορία
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τι δείχνουν τα λύματα για την πορεία της πανδημίας - Πότε έρχεται ο «Κένταυρος».

Οι αναλύσεις του δικτύου Επιδημιολογίας λυμάτων έχουν δείξει όλο αυτό το διάστημα ότι έχουμε μια σταθεροποίηση στα αστικά κέντρα. Όμως, δεν βρίσκεται σε ύφεση το καλοκαιρινό κύμα του κορονοϊού, ούτε βαίνει ακόμα προς το τέλος του, καθώς η πανδημία έχει μεταφερθεί στην επαρχία και τα νησιά, δήλωσε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης. Η εκτεταμένη διάδοση θα συνεχιστεί μέχρι αρχές Σεπτεμβρίου, υποστήριξε ο καθηγητής, μιλώντας στην ΕΡΤ1, το πρωί της Τρίτης (16/08/2022).

Στη συνέχεια θα υπάρξει μια μικρή ύφεση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο ιός θα φύγει από την κοινότητα, όπως συνέβη και με την Όμικρον 2. Με το άνοιγμα των σχολείων και την επιστροφή της κινητικότητας στα μεγάλα αστικά κέντρα το φθινόπωρο, ένα επόμενο κύμα αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στον Οκτώβριο και να κορυφωθεί τον Νοέμβριο, τόνισε ο κ. Θωμαΐδης.

Σύμφωνα με τον κ. Θωμαϊδη, το καλό σενάριο είναι να παραμείνει η Όμικρον 5 στην κυκλοφορία, το κακό σενάριο είναι να εμφανιστεί μία νέα παραλλαγή, η οποία θα ξεκινήσει ένα νέο κύκλο μολύνσεων.

Αναφορικά με τους εμβολιασμούς, ο καθηγητής τόνισε ότι τα εμβόλια που έχουμε σήμερα προστατεύουν από σοβαρή νόσο και είναι απαραίτητα για ανθρώπους μεγάλης ηλικίας και με συννοσηρότητες. Με την έλευση των επικαιροποιημένων εμβολίων που στοχεύουν και στις μεταλλάξεις της Όμικρον, τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα. Όμως, πάντοτε μια νέα παραλλαγή δεν θα καλύπτεται αμέσως από το νέο εμβόλιο, σημείωσε.

Παρόλα αυτά, καθησυχαστικός ήταν για τον «Κένταυρο», καθώς προέρχεται από τη μετάλλαξη Όμικρον 2, οπότε δεν αναμένεται να έχει πολύ διαφορετική συμπεριφορά ως προς τη νοσηρότητα που προκαλεί. Άρα, τα επικαιροποιημένα εμβόλια θα καλύπτουν και αυτήν την υποπαραλλαγή.

Πιο ανήσυχος εμφανίστηκε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, φοβούμενος έξαρσης λόγω της μετάλλαξης Κένταυρος. Επικαλούμενος την ανάλυση των στοιχείων που έχει κάνει, ο κ. Σαρηγιάννης είπε στον ΣΚΑΪ ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για αναζωπύρωση της πανδημίας προς τα τέλη Σεπτεμβρίου κάνοντας λόγο για «ρεαλιστικό» σενάριο. Ερωτηθείς για το άνοιγμα των σχολείων χωρίς υποχρεωτικά self test και μάσκες αλλά με ατομική ευθύνη, διατύπωσε επιφυλάξεις για το πρωτόκολλο αυτό τασσόμενος υπέρ της χρήσης μάσκας μέσα στις αίθουσες.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, δήλωσε στον ΑΝΤ1 πως η εμφάνιση της μετάλλαξης «Κένταυρος» στη χώρα μας αναμένεται προς τα τέλη Αυγούστου, επομένως τα κρούσματα θα αρχίζουν να εμφανίζονται μαζικά προς το τέλος Σεπτεμβρίου. Για το θέμα του ενδεχόμενου να γίνει εκ νέου υποχρεωτικός ο εμβολιασμόςγια τον κορονοϊό από το φθινόπωρο υποστήριξε ότι αυτό που καταλάβαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι ότι η υποχρεωτικότητα δεν ταιριάζει με την ιδιοσυγκρασία του Έλληνα. «Παρόλα αυτά το εμβόλιο για τον κορονοϊό προσφέρει ουσιαστική προστασία απέναντι στη βαριά νόσηση και κατά συνέπεια ειδικά οι άνω των 60 ετών θα πρέπει να εμβολιαστούν το ταχύτερο δυνατόν και να μην περιμένουν τα επικαιροποιημένα εμβόλια τα οποία αναμένονται τέλος Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου» τόνισε η Ματίνα Παγώνη.

Σχετικές ειδήσεις