ΥΓΕΙΑ

ΠΟΥ: Αυξήθηκε η ανθεκτικότητα των υπερβακτήριων στα αντιβιοτικά

βακτήρια
Τα στοιχεία προέρχονται από 87 χώρες και αφορούν το 2020
AP

Αυξανόμενη αντίσταση στα αντιβιοτικά καταγράφει έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τις βακτηριακές λοιμώξεις. 

Η νέα έκθεση του ΠΟΥ αποκαλύπτει υψηλά επίπεδα ανθεκτικότητας στα φάρμακα, σε βακτήρια που συχνά προκαλούν λοιμώξεις του αίματος απειλητικές για τη ζωή, την πρώτη χρονιά της πανδημίας. Η ανησυχία για τα παθογόνα αυτά, γνωστά ως υπερβακτήρια, που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, δεν είναι κάτι νέο.

Η παρατεταμένη υπερβολική χρήση και/ή λανθασμένη χρήση των υπαρχουσών θεραπειών, ειδικά στα αντιβιοτικά, έχει βοηθήσει τα μικρόβια να γίνουν ανθεκτικά σε πολλές θεραπείες, ενώ οι πληροφορίες για τις θεραπείες υποκατάστασης που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι περιορισμένες.

Η έκθεση του ΠΟΥ έδειξε επίπεδα υψηλότερα από 50% ανθεκτικότητας στα βακτήρια που συνήθως προκαλούν απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις του αίματος στα νοσοκομεία, όπως το Klebsiella pneumoniae και το Acinetobacter spp.

Αύξηση στην ανθεκτικότητα, όμως, έδειξε και για πολλά άλλα βακτήρια τα οποία προκαλούν κοινές λοιμώξεις, σύμφωνα με στοιχεία από 87 χώρες.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διαβάστε επίσης:

Μικροβιακή αντοχή: Μία από τις 10 κορυφαίες παγκόσμιες απειλές

Οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις ευθύνονται για το 33% των θανάτων ασθενών με covid-19 στις ΜΕΘ

Οι μικροβιακές λοιμώξεις σκοτώνουν πιο πολύ από το AIDS - 1,27 εκατ. άνθρωποι πέθαναν το 2019