ΥΓΕΙΑ

Οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις ευθύνονται για το 33% των θανάτων ασθενών με covid-19 στις ΜΕΘ

Εντατική
H Ελλάδα παραμένει σταθερά πρώτη στην κατανάλωση των αντιβιοτικών στην κοινότητα ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ
INTIME NEWS/ ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

«Έρχεται Αρμαγεδώνας δημόσιας υγείας»: με αυτή τη δραματική προειδοποίηση ο καθηγητής της Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας περιγράφει τη σοβαρότητα του προβλήματος της μικροβιακής αντοχής και των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, δείκτες στους οποίους η Ελλάδα καταγράφει θλιβερή πρωτιά.

Με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα ευαισθητοποίησης για την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών, οι λοιμωξιολόγοι Νικόλαος Σύψας (Γ.Γ του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Παθολόγος - Λοιμωξιολόγος, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α., Υπεύθυνος Μονάδας Λοιμώξεων της Κλινικής Παθολογικής Φυσιολογίας του Γ.Ν.Α. «Λαϊκό»), Ελένη Γιαμαρέλλου (Πρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, Καθηγήτρια Παθολογίας Ε.Κ.Π.Α., Λοιμωξιολόγος, Διευθύντρια Α’ Παθολογικής-Λοιμωξιολογικής Κλινικής, Νοσοκομείο «YΓΕΙΑ», Ακαδημαϊκός Academia Europaea), Ευαγγελία Δούκα (Μέλος του Δ.Σ της Ελληνικής Εταιρείας Ελέγχου Λοιμώξεων, Παθολόγος-Εντατικολόγος-Λοιμωξιολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ, Α΄ Κλινική Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α., Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός») κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και ζητούν από την Πολιτεία να επενδύσει στη μείωση της μικροβιακής αντοχής, μέσα από τη βελτίωση της ποιότητας της νοσηλείας, την πρόβλεψη θέσεων λοιμωξιολόγων σε όλα τα νοσοκομεία, τη στελέχωση των μονάδων με επαρκές προσωπικό και τη σωστή εκπαίδευση των νέων γιατρών. Οι επιστήμονες συμμετείχαν σε εκδήλωση που διοργάνωσε η φαρμακευτική εταιρεία Pfizer, τη Δευτέρα (22/11/2021) στο πλαίσιο της Εβδομάδας ευαισθητοποίησης. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε η ταινία μικρού μήκους για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών, που δημιουργήθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμωξιολόγων και της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, μετά από διαγωνισμό σεναρίου που προκηρύχθηκε το 2019, με πρωτοβουλία της Pfizer.

Οι άνθρωποι που χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο εξαιτίας υπερανθεκτικών μικροβίων τα οποία κολλούν κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους σε νοσοκομεία, υπολογίζονται σε 700.000 παγκοσμίως. Υπολογίζεται ότι δυνητικά έως το 2050, οι λοιμώξεις που προκαλούνται από ανθεκτικά μικρόβια θα ευθύνονται ετησίως για 10 εκατ. θανάτους σε όλο τον κόσμο. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το πρόβλημα και στη χώρα μας, όπου κάθε χρόνο χάνονται περισσότεροι από 1.600 συμπολίτες μας λόγω λοιμώξεων που οφείλονται σε ανθεκτικά μικρόβια. Η Ελλάδα βρίσκεται στις υψηλότερες θέσεις στην Ευρώπη, στον επιπολασμό των λοιμώξεων στα ελληνικά νοσοκομεία με 9% ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος βρίσκεται στο 6%, σημείωσε ο καθηγητής Νίκος Σύψας. Η πανδημία του κορονοϊού επιδείνωσε την κατάσταση, αφού οι Επιτροπές Λοιμώξεων των νοσοκομείων αφιερώθηκαν στην αντιμετώπιση της covid-19. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εκτοξευθεί η κατανάλωση αντιβιοτικών και να αυξηθεί το ποσοστό των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Το γεγονός αυτό, πιστοποιείται από στοιχεία του Λαϊκού Νοσοκομείου, μετά τον Μάρτιο του 2020. Η Ομάδα Ελέγχου Κατανάλωσης Αντιβιοτικών που ενέκρινε τη χορήγηση των αντιβιοτικών στο νοσοκομείο δεν λειτουργούσε πλέον λόγω covid-19, με αποτέλεσμα να αυξηθεί κατά 18% η χρήση τους και να αυξηθούν επίσης οι θετικές καλλιέργειες σε ανθεκτικά μικρόβια.

Μίκα Παπαηλίου, Νικόλαος Σύψας, Ελένη Γιαμαρέλλου, Ευαγγελία Δούκα, Βασίλης Τζινιέρης

Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας το πρόβλημα είναι πιο έντονο, τόνισε η Εντατικολόγος-Λοιμωξιολόγος Ευαγγελία Δούκα. Σύμφωνα με στοιχεία από ευρωπαϊκές έρευνες που παρουσίασε η κυρία Δούκα, το 33% των θανάτων ασθενών με covid-19 που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, οφείλεται σε ενδονοσοκομειακή λοίμωξη. Το 40% των ασθενών που νοσηλεύεται σε ΜΕΘ, μετά από 9 ημέρες νοσηλείας θα αναπτύξει λοίμωξη. Το 70% των ασθενών στην Εντατική λαμβάνει αντιβιοτικά, όμως το 30% από τα χορηγούμενα αντιβιοτικά δεν είναι απαραίτητο. «Για τις περισσότερες ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις ευθύνονται μικρόβια ανθεκτικά στα συνήθη αντιβιοτικά. Οι λόγοι είναι πολλοί και έχουν να κάνουν α) με το νοσοκομειακό περιβάλλον (αναλογία ασθενών/νοσηλευτών, επισκέπτες, ξενοδοχειακή υποδομή-καθαριότητα) β) με την συμμόρφωση των επαγγελματιών υγείας με τις ορθές πρακτικές όπως είναι η υγιεινή των χεριών αλλά και οι δέσμες μέτρων πρόληψης των λοιμώξεων και γ) με την μη ορθή χρήση των αντιβιοτικών. Τα τελευταία χρόνια έχουν συγκροτηθεί στα νοσοκομεία οι ομάδες των ΟΕΚΟΧΑ (Ομάδα Επιτήρησης της Κατανάλωσης και της Ορθής Χρήσης Αντιβιοτικών) με βασικό σκοπό τη βελτιστοποίηση της χρήσης των νεότερων αντιβιοτικών. Σημαντική είναι και η συμβολή των μικροβιολογικών εργαστηρίων που με τα σύγχρονα μέσα που διαθέτουν μπορούν να συνεισφέρουν στη γρήγορη αναγνώριση των παθογόνων μικροβίων, συμβάλλοντας άμεσα στη θεραπευτική αλλά και στην καταγραφή της επιδημιολογίας των νοσοκομείων» τόνισε η κυρία Δούκα.

Για τη Μικροβιακή Αντοχή στην κοινότητα μίλησε η Καθηγήτρια Ελένη Γιαμαρέλλου. Σύμφωνα με έρευνα της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, σε δείγμα 1.080 πολιτών, το 66% δηλώνει ότι παίρνει αντιβιοτικό «για να προλάβει» πιθανή επιδείνωση, ακόμα κι αν έχει μόνο βήχα, πονόλαιμο και συνάχι, τα κλασικά δηλαδή συμπτώματα της ίωσης. Επίσης, ένα 30% φυάλει αντιβιοτικά στο σπίτι του, «για ώρα ανάγκης».

«Η μείωση της κατανάλωσης των αντιβιοτικών και η ορθολογική χρήση τους είναι το σημαντικότερο μέτρο για τον περιορισμό των λοιμώξεων από ανθεκτικά βακτήρια. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), η Ελλάδα παραμένει σταθερά πρώτη στην κατανάλωση των αντιβιοτικών στην κοινότητα ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ, για το 2019 και υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (32,4 έναντι 18,0 DDD/1000 κατοίκους/ημέρα αντίστοιχα). Το 2020, μια νέα νομοθετική ρύθμιση ενίσχυσε την απαγόρευση της προμήθειας αντιβιοτικών από τα φαρμακεία χωρίς ιατρική συνταγή, όμως η λύση του προβλήματος περνά μέσα από την ευαισθητοποίηση του κοινού.

Είναι ανάγκη λοιπόν οι πολίτες να καταλάβουν ότι τα αντιβιοτικά δεν είναι αναλγητικά που πρέπει να υπάρχουν στο οικιακό φαρμακείο, ως φάρμακα έχουν και αυτά ανεπιθύμητες ενέργειες (π.χ αλλεργίες, διάρροιες), ότι δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση των ιώσεων αφού εξ ορισμού οι ιοί είναι ανθεκτικοί στα αντιβιοτικά και ότι πρέπει να λαμβάνονται μόνο με συνταγή γιατρού για τη διάρκεια και στη δοσολογία που αυτός καθορίζει».

Η επιστήμη και η τέχνη ενώνουν τις δυνάμεις τους

Η ταινία μικρού μήκους με τίτλο «41ο C» στόχο έχει την ευαισθητοποίηση του κοινού στο θέμα της Μικροβιακής Αντοχής και την ενημέρωση σχετικά με την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών.

Η παραγωγή της ταινίας, που βασίστηκε στο βραβευμένο ομώνυμο σενάριο που κέρδισε τον πανελλήνιο διαγωνισμό σεναρίου ταινίας μικρού μήκους «Σενάρια Ζωής» με θέμα την μικροβιακή αντοχή, ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή γνωστών Ελλήνων ηθοποιών. Η ταινία είναι προϊόν μυθοπλασίας και, μέσω της υπερβολής, επιχειρεί να αναδείξει και να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με εσφαλμένες αντιλήψεις και πρακτικές στη χρήση των αντιβιοτικών.

Ο Βασίλης Τζινιέρης, Hospital Business Unit Lead - Greece Region της Pfizer Hellas Α.Ε., προλογίζοντας την παρουσίαση της ταινίας «41ο C», δήλωσε ότι «η Pfizer ηγείται της μάχης κατά του φαινομένου της Μικροβιακής Αντοχής, προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα φαρμάκων και εμβολίων για την αντιμετώπιση και πρόληψη των λοιμώξεων, συμβάλλοντας στην εκπαίδευση των ιατρών και αναπτύσσοντας συνεργασίες με τους αρμόδιους φορείς. Η ηγετική θέση της Pfizer στην αντιμετώπιση της Μικροβιακής Αντοχής αναγνωρίστηκε την προηγουμένη εβδομάδα και από το Access to Medicines Foundation το οποίο στη σχετική του αναφορά (Antimicrobial Resistance Benchmark), κατέταξε την Pfizer στις κορυφαίες θέσεις, μεταξύ των μεγάλων εταιρειών Έρευνας και Ανάπτυξης με σχετική δραστηριότητα» ανέφερε και πρόσθεσε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τις επιστημονικές εταιρείες, που υποστήριξαν από την πρώτη στιγμή αυτή την πρωτοβουλία και την έθεσαν υπό την αιγίδα τους τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά και όσους συνετέλεσαν στην επιτυχή ολοκλήρωσή της. Από πλευράς μας, δεσμευόμαστε ότι με τον ίδιο ενθουσιασμό που ξεκινήσαμε αυτή τη δράση, θα συνεχίσουμε προκειμένου η ταινία “41ο C” να φτάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερους συνανθρώπους μας και να πετύχει τον τελικό μας στόχο, την ευαισθητοποίηση στα θέματα της Μικροβιακής Αντοχής και της ορθολογικής χρήσης των αντιβιοτικών».

Δείτε την ταινία «41ο C»:

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Απογραφή 2021: Παράταση μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ

Νίκος Στραβελάκης: Η αλήθεια για τον κορονοϊό και τα τρία ψευδώς αρνητικά τεστ

Θλίψη στην Μητρόπολη Θεσσαλονίκης: Πέθανε ο Αρχιμανδρίτης Θεολόγος Ουζούνης